X

Τσίπρας: η Τουρκία να αφήσει την επιθετική ρητορική για το Κυπριακό

Σαφές μήνυμα του Αλ. Τσίπρα στην Άγκυρα. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. "Βολές" της Λευκωσίας για τους χάρτες των τουρκοκυπρίων.

Ant1news

Με αναφορά στο Κυπριακό και την συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Μον Πελεράν, σε επίπεδο τεχνοκρατών, ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του στην Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τους αγρότες.

«Χωρίς να διαφαίνεται άμεσα ορίζοντας λύσης, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν χάρτες, αν κι οι διαφορές παραμένουν, όπως επίσης για πρώτη φορά τέθηκαν ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά με σύνεση κι αποφασιστικότητα, συνεχίζουμε μια δουλειά σε χαμηλούς τόνους», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, επεσήμανε ότι «οι θετικές εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από δική μας προσπάθεια, πρέπει να δείξουν και οι άλλες πλευρές ανάλογο πνεύμα συνεργασίας. Ιδιαίτερα η Τουρκία, πρέπει να αφήσει στην άκρη την επιθετική ρητορική και να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα».

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «εμείς θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Κύπρου και θα πιέζουμε για λύση στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά και υπό την ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ».

Κλείνοντας την αναφορά του στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός δήλωσε «διαρκώς διαθέσιμος» για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τα βλέμματα στο Μον Πελεράν

Στραμμένα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας είναι σήμερα τα βλέμματα όλων αφού ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνοκρατών των εγγυητριών και ενδιαφερομένων για το Κυπριακό αντιπροσωπειών, για τα θέματα της Ασφάλειας.

Μία εβδομάδα μετά από την κατάθεση χαρτών, οι οποίοι σφραγίστηκαν σε θυρίδα του ΟΗΕ και τη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης, οι τεχνοκράτες καλούνται να θέσουν ερωτήματα στις πολιτικές δυνάμεις, βάσει των οποίων θα δοθούν οι απαντήσεις, ώστε να διαμορφωθεί μία φόρμουλα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ακόμα Διάσκεψη, σε διεθνές επίπεδο.

 

Οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα θα διαρκέσουν δύο μέρες και ακολούθως θα γίνει η αξιολόγηση των ερωτημάτων, από τις αντιπροσωπείες της Κύπρου, των κατεχομένων, της Τουρκιάς, της Ελλάδας, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε χθες επικοινωνία με τον Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει των διεργασιών, ενώ σήμερα ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα έχει ενημέρωση από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σε δηλώσεις που έκανε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στην κατάθεση χαρτών των δύο πλευρών, την περασμένη εβδομάδα, σημείωσε ότι, «ο χάρτης που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης δεν συμβαδίζει με τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ότι πρέπει να ενωθούν τα Κόκκινα με την Μόρφου και να δοθούν στην τουρκοκυπριακή πλευρά».

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, οι όποιες δηλώσεις γίνονται έχουν σημασία και επηρεάζουν το κλίμα, όλα ωστόσο, θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Έχουν ήδη τεθεί συγκεκριμένα ερωτήματα από τα Ηνωμένα Έθνη επί των οποίων θα κληθούν να τοποθετηθούν τα εμπλεκόμενα μέρη», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης. Όπως είπε, «τα ερωτήματα αφορούν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής ασφάλειας, των ανησυχιών της κάθε πλευράς και της εφαρμογής της λύσης». Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Ελληνοκυπριακή θα επικεντρωθεί στην πρόταση του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για την ασφάλεια και στην πρόταση Κοτζιά για το σύμφωνο φιλίας. Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «δεν προβλέπεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση στη Λευκωσία πως αυτή την εβδομάδα για τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού».