X

Τζανακόπουλος: αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτα

Να ξεκαθαρίζει τον ρόλο του το ΔΝΤ και να βρεθεί πολιτική διέξοδος στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ζήτησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ant1news

«Το βασικό ζήτημα που εμποδίζει το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πολιτικού χαρακτήρα και αφορά τη βιωσιμότητα της οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Μόνο αν συμφωνηθεί το σύνολο του πακέτου θα έχουμε την ευκαιρία να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «στόχος μας είναι να βρεθεί το νέο σημείο ισορροπίας για το σύνολο το θεμάτων. Αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί απολύτως τίποτα».

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι «σε επαφή για να βρεθεί κοινός τόπος και να υπάρξει μια συμφωνία στο Eurogroup. Στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εντός τριμήνου».

"Ναι" στον κόφτη, αν...

Αναφορικά με την επέκταση του «κόφτη» είπε ότι «είμαστε διατεθειμένοι εφόσον υπάρξει συμφωνία σε όλα, να συζητήσουμε ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων ώστε να αρθούν οι επιφυλάξεις του Δ.Ν.Τ. Δεν θα υπάρχει λόγος να εφαρμοστεί αυτός ο μηχανισμός».

«Η Κυβέρνηση δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσει νέα μέτρα για μετά το τέλος του προγράμματος. Την επέκταση του δημοσιονομικού διορθωτή για ένα χρόνο συζητά μόνο η Κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος» είπε.

Ενδείξεις ποινικών ευθυνών απο πολιτικά πρόσωπα για τα δάνεια

Αναφορικά με την Εξεταστική για τα δάνεια των κομμάτων κα των ΜΜΕ ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάδειξη και καταπολέμηση της διαπλοκής. Τα όσα αναδείχθηκαν από την εξεταστική απέδειξαν την ύπαρξη και τη δράση του τριγώνου της διαπλοκής».

 

«Υπάρχουν ενδείξεις ποινικών ευθυνών για πολιτικά πρόσωπα, εκδότες και τραπεζικά στελέχη. Ενδείξεις για ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών δεν υπάρχουν μέχρι τώρα αλλά αν προκύψουν από την έρευνα πρέπει αμέσως να διαβιβαστούν στη Βουλή. Το πόρισμα αυτό δεν είναι το τελος της μάχης. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να προκαλεί. Τόσο η ΝΔ όσο και ο Αρχηγός της είναι σε υπόγειες συναλλαγές» συμπλήρωσε ο κ. Τζανακόπουλος και εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη .

Να μην έχουν μαξιμαλιστικά αιτήματα οι αγρότες

Σχετικά με το αγροτικό είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο όχι μόνο με τους αγρότες με όλους. Θα πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα και όχι μαξιμαλιστικά αιτήματα στα πλαίσια και των δημοσιονομικών περιορισμών που έχουμε. Η Κυβέρνηση πέρυσι δεσμεύτηκε σε μια σειρά αιτημάτων που τα έκανε πράξη και έληξαν οι κινητοποιήσεις. Αν μπορούν να γίνουν βελτιώσεις το συζητάμε». 

 

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ακόμη ότι «η κρίση του Τύπου στη χώρα είναι διαρκής και βαθύτατη, είναι και κριση αξιών», αποσαφηνίζοντας ότι, ως συνέχεια της πρότασης του Πρωθυπουργού για την δημιουργία πλαισίου διάσωσης ΜΜΕ με χρέη, «δεν υπάρχει περίπτωση να ενεργήσουμε έτσι ώστε να παρακαμφθεί το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο».

Αναφορικά με την αναταραχή στους κόλπους της Δικαιοσύνης για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «αν υπάρξει σχετική πρόταση δικαστικών ενώσεων, η κυβέρνηση θα μπορούσε να το συζητήσει στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης»

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι με το νέο σύστημα «κάποιες εισφορές θα αυξηθούν», όμως όπως υποστήριξε αυτό δεν αφορά την πλειοψηφία.