X

Μήνυμα Τσίπρα σε δανειστές: δεν θα δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις

Συνάντηση Τσίπρα - Ολάντ. "Δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων για την Ελλάδα" είπε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ant1news

«Ο Ευρωπαϊκός Νότος δεν είναι ο φτωχός συγγενής της Ευρώπης» τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν οι Πρωθυπουργοί και Αρχηγοί Κρατών που συμμετείχαν στη 2η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο στη Λισαβόνα, κατά τη διάρκεια της οποίας, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έλαβε στήριξη στο αίτημα να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των δημοκρατικών αξιών.

«Αυτό το μήνυμα της αλληλεγγύης απομονώνει όσους έχουν παράλογες αξιώσεις, οι οποίες στο βάθος μπορεί να προσβλέπουν και σε διαιρέσεις», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. 

«Η ΕΕ έχει ανάγκη το νότο προκριμένου να ενισχύσει τη συνοχή της και να βρει το κοινωνικό της πρόσωπο» συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, που δήλωσε επίσης ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης, η οποία απέδειξε όπως είπε, ότι ο ευρωπαϊκός νότος έχει μέλλον και προοπτική.

 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ακόμα στον περιφερειακό ρόλο που έχουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου για την ειρήνη και την ασφάλεια, ενώ στάθηκε και στις συζητήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της Συνόδου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Διακήρυξη της Λισαβόνας, οι χώρες που συμμετείχαν ζητούν έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης στη βάση του ευρωπαϊκού κοινοτικού κεκτημένου, με σεβασμό στις συνταγματικές και δημοκρατικές αξίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε στο περιθώριο της Συνόδου συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολαντ κατά την οποία ο κ. Ολαντ επανέλαβε σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα, την πάγια θέση της Γαλλίας ότι δεν μπορεί να γίνει προληπτική νομοθέτηση μέτρων από την Ελλάδα.

 

Ο Γάλλος Πρόεδρος στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου είπε ότι «πρέπει η Ε.Ε. να αποκτήσει ξανά εμπιστοσύνη στους λαούς της», ενώ πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίο να εξεταστούν και πολιτικές που συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

«Πρέπει να δούμε πάνω σε τι χτίστηκε η Ε.Ε. και τι γίνεται σήμερα, ποια είναι η θέση των λαών», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διχαστικά ζητήματα, καθώς και απειλές στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ε.Ε. Περιγράφοντας τις προκλήσεις, στάθηκε στην κλιματική αλλαγή, τη μετανάστευση και τις σχέσεις με την Αφρική.

  

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι έγινε σε βάθος συζήτηση των προβλημάτων και προκλήσεων όλης της Ε.Ε. αλλά και των χωρών του Νότου, ενώ υπογράμμισε ότι «απαιτείται η υλοποίηση των διακηρύξεων για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της Ευρώπης».

Κατά τη συνάντηση που είχαν οι κκ Τσίπρας και Αναστασιάδης στο περιθώριο της Συνόδου, στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο άνδρες συζήτησαν πώς θα παρουσιαστούν από κοινού οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Συνόδους της Λισαβόνας και της Μάλτας, η οποία πραγματοποιείται την ερχόμενη εβδομάδα.