X

Τζανακόπουλος στον ΑΝΤ1: Δεν θα ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "παραλογισμούς" τα όσα ζητά το ΔΝΤ. Ποιος είναι ο στόχος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Τι είπε για εκλογές και ΝΔ.

Ant1news

Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση εντός του Φεβρουαρίου, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. 

Τόνισε ότι το κλίμα που συνάντησε ο πρωθυπουργός στην Μάλτα κατά τις επαφές που είχε τόσο με την Άγκελα Μέρκελ, όσο και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήταν τελείως διαφορετικό από το κλίμα που επιχείρησε να βγάλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με τις τελευταίες δηλώσεις του.  

Όπως είπε στόχος είναι να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές για να γεφυρωθεί το χάσμα του ΔΝΤ τόσο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και με την Ελλάδα και να κλείσει η αξιολόγηση εντός Φεβρουαρίου. 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η αποκλειστική ευθύνη για τις καθυστερήσεις ανήκει στο ΔΝΤ, καθώς όπως είπε το Ταμείο επανήλθε τον Σεπτέμβριο με μια νέα απαίτηση για νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018. 

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία είπε ότι η ανάλυσή της είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας, ενώ την κάλεσε να σταματήσει να κρύβεται και να επαναλαμβάνει τις αιτιάσεις του ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί παράλογα μέτρα 4,5 δις μέτρα.

 

Αναφορικά με το δημοσίευμα του Bloomberg και την απάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου σημείωσε ότι ο συντάκτης του κειμένου δεν γνωρίζει το τεχνικό σκέλος του προγράμματος. «Στην αρχή η συμφωνία, στη συνέχεια τα προαπαιτούμενα και μετά η έκθεση πάει στο Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι είμαστε μπροστά στο χρονοδιάγραμμα γιατί έχουμε υλοποιήσει το 1/3 των προαπαιτούμενων πριν την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα».

Επιτέθηκε εκ νέου στο ΔΝΤ, υπογραμμίζοντας ότι τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν δέχονται τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2019, ότι θα παρουσιαστεί δημοσιονομικό κενό. "Υπό αυτή την έννοια τίποτα δεν έχουμε συμφωνήσει σε ό,τι αφορά τα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ".

«Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» είπε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δουλεύει για να έχουμε θετικές εξελίξεις μέχρι τα τέλη Φλεβάρη» ενώ  ξεκαθάρισε ότι δεν θα ξαναζήσουμε το καλοκαίρι του 2015, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «παραλογισμούς» τα όσα ζητά το ΔΝΤ, η στάση του οποίου όπως είπε δημιουργεί κινδύνους για την Ευρώπη. 

Διαψεύδοντας τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες είπε πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία για μείωση του αφορολόγητου και επανέλαβε ότι η συζήτηση γίνεται για να γεφυρωθεί η διαφορά του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους για το δημοσιονομικό κενό και να υπάρξει μια συνολική συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα ότι δεν πρόκειται να μπει σε εφαρμογή ο κόφτης. 

 

Όπως είπε στόχος είναι μια συνολική συμφωνία, η οποία όμως πρέπει να είναι κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή, ενώ απέρριψε τα σενάρια περί 4ου μνημονίου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πολλοί αρέσκονται σε κινδυνολογία όπως και η ΝΔ». 

«Δουλεύουμε σκληρά για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μπούμε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ξεκαθαρίζοντας ότι ο μόνος στόχος της είναι η ολοκλήρωση της β αξιολόγησης.  Παράλληλα, κάλυψε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Ξυδάκη για τις δηλώσεις του περί δραχμής, λέγοντας πως τα όσα είπε παρερμηνεύτηκαν, και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι αυτό «δεν είναι προαναγγελία κάποιου στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης».