X

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Τσίπρα για την διαπραγμάτευση

"H αβεβαιότητα θα τελειώσει" δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Τι ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος για την β΄ αξιολόγηση και το ΔΝΤ.

Ant1news

Σε έκτακτη σύσκεψη στην Κουμουνδούρου, υπό τον Πρωθυπουργό, η οποία επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστική από τους δημοσιογράφους, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα στην διαπραγμάτευση, καθώς και τα σενάρια για την εξέλιξη της συνεδρίασης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ερωτηθείς ο Αλέξης Τσίπρας για το «πότε θα τελειώσει η αβεβαιότητα, περιορίστηκε να απαντήσει «θα τελειώσει, θα τελειώσει». Στην συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος τόνισε ότι τα μέτρα από το 2019 και μετά, που ζητά το ΔΝΤ, θα συμφωνηθούν υπό μια σειρά αιρέσεων και προϋποθέσεων, «εάν και εφόσον» είναι η χαρακτηριστική φράση του.

Σε ότι αφορά την πρωτοβουλία της Κομισιόν για την εύρεση διεξόδου στην διαπραγμάτευση, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε «έχουν αρχίσει να συζητούν ένα σενάριο τεμαχισμού, δηλαδή χρηματοδότηση και τα μέτρα πιο μετά», υπογραμμίζοντας «θέλουν να το πάνε για μετά τις γερμανικές εκλογές, όμως το κρίσιμο για μας είναι να μην χαθεί το 2017 ως προς τα χρηματοδοτικά».

 

«Δηλαδή, τι θέλουν τώρα; Να κλείσει η μισή β΄ αξιολόγηση. Επειδή δεν μπορούν να το διαχειριστούν πολιτικά, θέλουν μια λύση που θα μπορεί το ΔΝΤ να πει «ντούκου»,  όπως είχε πει πριν», υπογράμμισε η ίδια πηγή.

Σε ότι αφορά την έκθεση του ΔΝΤ, που θα τεθεί σήμερα επί τάπητος στην συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, ο υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι «το θετικό είναι ότι έχει πολιτικοποιηθεί η συζήτηση η έκθεση του ΔΝΤ, θα την πολιτικοποιήσει ακόμη περισσότερο, γιατί θα αποτυπωθεί και με υπογραφή ότι υπάρχει τεράστια απόσταση μεταξύ των θεσμών. Άρα, ο καθένας από αυτούς που κάθεται στο τραπέζι θα πρέπει να μας πει ποια είναι τα νούμερα στη βάση των οποίων συζητούμε, πού είναι αυτήν την στιγμή η οικονομία, τι στόχους θα πιάσει».

«Δεν μπορεί να κρυφτεί, θα σου πει ο άλλος εγώ θέλω να είναι μέσα το ΔΝΤ, αυτό είναι μια πολιτική προτεραιότητα Σε αυτή τη βάση θα το συζητήσουμε, όχι πως το ΔΝΤ ξέρει κάτι που εμείς δεν καταλαβαίνουμε», κατέληξε ο ίδιος παράγοντας.