X

Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Φτάνει πια με την λιτότητα στην Ελλάδα

Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. "Δικλείδα ασφαλείας το ΔΝΤ και για την Ελλάδα".

Ant1news

Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat και είδαμε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημαντική υπεραπόδοση καθώς επιστρέψαμε στην ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για το 2017 και 2018 μιλούν για σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης 2,5% και 3%, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του διαλόγου του με τον Πιέρ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αυτά τα αποτελέσματα οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού είπε ο κ. Τσίπρας. Όλοι πρέπει να αναγωρίσουν τα νούμερα και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού, είπε ο πρωθυπουργός. 

Το μήνυμα είναι φτάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός. Μπορεί να είναι καταστροφική η συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα ακόμη και ενός ευρώ. Μπορούμε να συζητήσουμε για ένα μείγμα πολιτικό, για μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς μέτρα λιτότητας είπε ο κ. Τσίπρας. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά μέτρα ανακούφισης, είπε ο πρωθυπουργός. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό, ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία των λογικών, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Είμαι εδώ για να εργαστώ μαζί σας, είπε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και είχαμε ανάπτυξη όπως εμφάνισαν οι πρόσφατες προβλέψεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει ανάπτυξη 3% το 2018. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά, είπε ο κ Μοσκοβισί.

Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στους πραγματικούς αριθμούς που είδαμε στις πρόσφατες προβλέψεις, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας, τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος. Με λίγες προσπάθειες από όλους, μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε, είπε ο κ. Μοσκοβισί.  

 

Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας. Δεν είμαστε υπέρ της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί τονίζοντας ότι είναι αισιόδοξος. 

 Μοσκοβισί: Δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα το ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος, θέλουμε να είναι μαζί μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χρειάζεται μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επανέλαβε την πεποίθησή του πως «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας, αλλά υπάρχει επίσης και η ανάγκη μεταρρυθμίσεων», λέγοντας για άλλη μία φορά ότι «θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ευημερίας».

 

Προς την κατεύθυνση αυτή είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν προσπάθειες, σημειώνοντας παράλληλα πως «είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία από ό,τι εχθές».

"Πιο κοντά σε συμφωνία"

Ο Πιέρ Μοσκοβισί βρίσκεται σήμερα, στην Αθήνα, πέντε μέρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρός του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, χθες το βράδυ υπήρξε επικοινωνία μεταξύ του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις έφτασε στις 8:45 στο υπουργείο Οικονομικών, όπου έχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Πιο κοντά σε συμφωνία. Η 20ή Φεβρουαρίου είναι σημαντική ημερομηνία για τη διαπραγμάτευση», δήλωσε εισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών. Όπως τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν ορισμένα μικρά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει συμφωνία για τη β' αξιολόγηση.

 

Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 

Ο κ. Μοσκοβισί επισήμανε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει και μια προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.

«Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» προσέθεσε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

 

Παυλόπουλος: Ένα Grexit διακινδυνεύει την ενότητα της Ευρωζώνης  

«Ως επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχετε συμβάλει τα μέγιστα για υπεράσπιση της ενότητας της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της. Η δράση σας πολύ θετική για τη χώρα μου. Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός ευρώ είναι διακινδύνευση της ίδιας της ευρώ ζώνης. Ασκείται λοιπόν στον ανώτατο βαθμό τα καθήκοντά σας», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος απονέμοντας στον Πιέρ Μοσκοβισί το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα.

 

 

«Είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της ευρωζώνης», απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και συμπλήρωσε ότι, «αυτή τη μάχη που διεξάγω εδώ και χρόνια θα συνεχίσω να την δίνω. Η Ελλάδα είναι σαν τον φοίνικα, επιδεικνύει πάντα το θάρρος με τους ηγέτες της. Θα ρίχνω λοιπόν πάντα γέφυρες με τις Βρυξέλλες αλλά θα είμαι ένας φίλος απαιτητικός».

 

Στη συνέχεια ο Πιερ Μοσκοβισί συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στην Βουλή. Πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Μοσκοβισί την πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση.

 

Ο Μοσκοβισί έχει αναλάβει τον ρόλο του διαμεσολαβητή Αθήνας και δανειστών, χωρίς να κομίζει μαζί του τα τεχνικά κλιμάκια, την ώρα που το χάσμα μεταξύ των δεύτερων παραμένει, ενώ η Κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική συμφωνία – πακέτο, όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Οι δανειστές ωστόσο, ζητούν από την Ελλάδα να λάβει μέτρα υψηλού πολιτικού κόστους και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύει ότι δεν θα γίνουν δεκτές οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και των ακραίων δανειστών.

Άγνωστη η ημερομηνία επιστροφής των δανειστών

Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι τα βασικά ζητήματα τα οποία προκαλούν το χάσμα μεταξύ των δανειστών.

Οι δηλώσεις τους, την ίδια ώρα, παραπέμπουν σε νέα καθυστέρηση για το κλείσιμο της αξιολόγησης, με αναφορές στον Μάρτιο, τον Απρίλιο, ακόμα και τον Μάιο, κάτι που θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο την ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία.

 

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες και ο πρόεδρος του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ, ο οποίος δήλωσε ότι, «η πραγματική πίεση χρόνου υπαγορεύεται από τη ζημιά που θα προκαλέσει περαιτέρω καθυστέρηση στην ελληνική οικονομία. Η ανάπτυξη, οι ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες και η ιδιωτική κατανάλωση κινδυνεύουν».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι, θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, αυτήν της 20ής Μαρτίου, κάτι που σημαίνει ότι, χάνεται ο στόχος της Κυβέρνησης για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας συνεδριάζει στις 9 Μαρτίου.

Κι ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωνε χθες ότι, η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναλάμβανε ότι, η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν είναι «οξεία», αφού πριν το καλοκαίρι η χώρα δεν έχει ανάγκη κάποια δόση. Επανάλαβε δε ότι, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχιση του προγράμματος, την ώρα που ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωνε ότι, η Ελλάδα «δεν πρόκειται να πάρει ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα λιτότητας».

 

Το ΔΝΤ, πάντως κρατώντας ασαφή θέση για τη συμμετοχή στο τρίτο πρόγραμμα, δεν κάνει πίσω στην εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018, τα οποία θα φτάνουν μέχρι και το 2% του ΑΕΠ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από την πλευρά του, στις καθημερινές επικοινωνίες που έχει με τα κέντρα λήψεων των αποφάσεων, ζητεί μια νέα διαπραγμάτευση, απορρίπτοντας τη μείωση αφορολόγητου και συντάξεων, που απαιτεί το Ταμείο, σημειώνοντας ότι αυτά δεν αποτελούν βάση συζήτησης για την ελληνική Κυβέρνηση. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, πάντως, δήλωνε προχθές ότι, είναι προτιμότερη η μείωση των συντάξεων από ό,τι η μείωση του αφορολόγητου.