X

Τζανακόπουλος: αυτοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup

Τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος για μέτρα-αντίμετρα και σημείωσε ότι επιδίωξη όλων είναι η συνολική λύση. Εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη.

Ant1news

Στους στόχους της κυβέρνησης μέχρι το Eurogroup της 20ης Μαρτίου αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, άσκησε και δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το Staff Level Agreement και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν σε σχέση με την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την περίοδο μετά το 2019, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα στις διαπραγματεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συζήτησης για τα μέτρα και τα αντίμετρα που αφορούν την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος, αλλά και στις διαφορές που παραμένουν ακόμη, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, στο ζήτημα των εργασιακών και συγκεκριμένα σε σχέση με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Επανέλαβε, επίσης, ότι «βασική αρχή της συμφωνίας είναι πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για την περίοδο μετά το 2019 θα έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, ενώ όλα τα μέτρα, θετικά και αρνητικά, θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα».

 

Όπως σημείωσε, επιδίωξη όλων των πλευρών δεν είναι μόνο η ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας, αλλά η επίτευξη μίας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει, τόσο τον προσδιορισμό των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019, όσο και των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα απαιτηθούν, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Επ' αυτού, τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από μία οκταετία είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση, γεγονός που εντείνει το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ. «Για πρώτη φορά, λοιπόν, μετά από μία οκταετία, είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα, αλλά θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία» είπε χαρακτηριστικά.

Ασκώντας δριμεία κριτική στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη και ανεύθυνη», «οικονομικά εσφαλμένη» και «κοινωνικά καταστροφική» τη στάση της για άρον-άρον κλείσιμο της αξιολόγησης χωρίς να έχει επιτευχθεί συνολική λύση.

Διερωτήθηκε, δε, ότι «αν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει τη συμφωνία συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης ή αν θα ξανακάνει το λάθος του Δεκεμβρίου, όταν δεν ψήφισε το μέτρο για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων με 617 εκατομμύρια ευρώ». Προέβλεψε, επίσης, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα επαναφέρει σύντομα του αίτημά του για εκλογές.


Τι απαντά για την υπόθεση ΔΕΣΦΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για την υπόθεση της ΔΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε: «Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, σε περίπτωση που μέλος της διοριστεί ανώτατο εκτελεστικό όργανο της εταιρείας, άμεσα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά αντιμετωπίζεται ως γενικός διευθυντής. Δηλαδή, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος να θυμίσω προηγουμένως ότι ήταν διευθυντής της επιχείρησης, με τον διορισμό του από το Δ.Σ. και το Εποπτικό Συμβούλιο στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, άμεσα και πριν οποιαδήποτε συνταξιοδότησή του εξισώθηκε με γενικό διευθυντή, με βάση το καταστατικό της εταιρείας»

Και πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η μισθολογική διαφορά ήταν 1.000 ευρώ μεικτά και 500 ευρώ καθαρά τον μήνα. Δηλαδή από τη θέση του διευθυντή στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου η διαφορά ήταν περίπου της τάξης των 500 ευρώ καθαρών. Σε ό,τι αφορά στο εφάπαξ του, το οποίο να ξέρετε και ως διευθυντής αν συνταξιοδοτείτο ο άνθρωπος αυτός θα έπαιρνε ένα εφάπαξ, η διαφορά η οποία προκύπτει μεταξύ του εφάπαξ που θα έπαιρνε ως διευθυντής και αυτού που παίρνει ως γενικός διευθυντής είναι της τάξης των 27 χιλιάδων ευρώ μεικτών. Επομένως όταν εκ μέρους εντύπων, ΜΜΕ, ή πολιτικών προσώπων εξαπολύονται επιθέσεις, γίνεται μία προσπάθεια να απομειωθεί η ηθική υπόληψη συγκεκριμένων προσώπων, καλό είναι να μεταφέρονται τα γεγονότα ως αυτά έχουν».