X

Στη Σύνοδο της ΕΕ ο Αλέξης Τσίπρας

Το τετ α τετ του Αλέξη Τσίπρα με Μοσκοβισί και Ολάντ λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Ποια τα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Συνάντηση με Αναστασιάδη την Παρασκευή.

Ant1news

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να πάρει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου είναι τα θέματα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, η προετοιμασία της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης που θα λάβει χώρα στη Σύνοδο της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου, καθώς και η συζήτηση για την πορεία της Ευρωζώνης.

Το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο είναι η «οικονομία, ανάπτυξη και απασχόληση στην ΕΕ» και για πρώτη φορά θα παραστεί και ο Μάριο Ντράγκι σε συζήτηση με τους 28 ηγέτες.

Ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την ανάγκη λήψης μέτρων κοινωνικής κατεύθυνσης που απαντάνε στις δυσκολίες και προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη στην εργασία και την ανεργία στο νότο.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Τσίπρας παρακολούθησε τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας συνομίλησε με τον Πιερ Μοσκοβισί και τον Φρανσουά Ολάντ.

 

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά, τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβαση στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Σημείωσε δε πως η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς με αφετηρία την Ελλάδα κάποιοι επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο από την Ευρώπη.

«Η Διακήρυξη της Ρώμης δεν μπορεί να εμφανίζει μια ειδυλλιακή εικόνα της Ευρώπης -ότι όλα πάνε καλά. Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη διάρκεια της κρίσης καθήλωσαν οικονομικά και κοινωνικά την Ευρώπη και ανέβασαν πολιτικά την ακραία και λαϊκιστική Δεξιά», είπε ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

 

Σχετικά με τη συζήτηση που άνοιξε για την Ευρώπη την διαφορετικών βαθμών ολοκλήρωσης, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διολισθήσουμε στη συντηρητική αντίληψη του σκληρού πυρήνα (Core Europe), τον οποίο πρέπει να αποφύγουμε», και παρατήρησε:

«Η συζήτηση για την Ευρώπη των διαφοροποιημένων βαθμών ολοκλήρωσης, είναι μεν ενδιαφέρουσα για να προχωρήσει η διαδικασία της εμβάθυνσης, υπό δύο, όμως, προϋποθέσεις: Πρώτον, δεν θα συνεπάγεται αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών ερήμην των λαών Ευρώπης και, δεύτερον, οι ενισχυμένες συνεργασίες θα είναι ανοιχτές, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Επίσης, ο Πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, την Παρασκευή, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλες προγραμματισμένες κατ' ιδίαν συναντήσεις του Πρωθυπουργού.