X

Πώς “κάηκε” το σενάριο των 180 βουλευτών για την ψήφιση της συμφωνίας

Γιατί ζήτησε ευρεία πλειοψηφία ο Πάνος Σκουρλέτης και τι αντιδράσεις πυροδότησε η δήλωσή του στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Ant1news

Παρά το ότι δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, αντίδραση από κάποιο μέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας ως προς την ψήφιση των μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή, όταν κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, κι ενώ κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροών από τους «153», η χθεσινή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών στον Real FΜ, έχει «ανάψει φωτιές».

Η αποστροφή του λόγου του Πάνου Σκουρλέτη προκάλεσε ερωτήματα τόσο ως προς το άγνωστο σε όλους περιεχόμενο των μέτρων, όσο και του τι θα σήμαινε τυχόν καταψήφισή τους, αφού ο ίδιος σημείωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων και αντίμετρων θα εφαρμοστεί μετά το 2019, περίοδο κατά την οποία είναι άγνωστο ποιος θα βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έσπευσε να επαναλάβει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αρκετή, διευκρινίζοντας ότι η θέση του Πάνου Σκουρλέτη ήταν προσωπική.

Κι ενώ δεν έχει γίνει σαφές αν το Μαξίμου είχε εκ των προτέρων γνώση για τις δηλώσεις Σκουρλέτη, οι συνεργάτες του κάνουν σαφές ότι ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ευρείας πλειοψηφίας, χωρίς να την θέσει ως προϋπόθεση για την υπερψήφιση της συμφωνίας.

Στην πλειονότητά τους τα κυβερνητικά στελέχη, πάντως, παραλληλίζουν τις δηλώσεις Σκουρλέτη με τις δύσκολες μέρες του Ιουλίου του 2015, εκτιμώντας ότι ενδέχεται σε περίπτωση υπερψήφισης από την αντιπολίτευση, να αντιδράσουν με αρνητική ψήφο οι κυβερνητικοί βουλευτές, εκλαμβάνοντας την κίνηση ως κίνδυνο πτώσης της κυβέρνησης.

Εξ αυτού η κυβέρνηση «καίει το σενάριο» της υπερψήφισης των μέτρων από την αντιπολίτευση, εμμένοντας στην επίσημη γραμμή της ισχυρής κυβερνητικής πλειοψηφίας των «153».

Η αντιπολίτευση, εξάλλου, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα που θα φέρει η νέα συμφωνία με τους δανειστές, στη Βουλή.

Εκτός από την Νέα Δημοκρατία, που το έχει καταστήσει σαφές λίγες ώρες μετά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, διά στόματος Μητσοτάκη και συνεχίζει να το διαμηνύει σε κάθε τόνο.

«Μόνοι τους θα είναι και στα μέτρα και στα τάρταρα της κόλασης», δήλωσε χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ η ηγεσία του κόμματος είχε ξεκαθαρίσει ότι,  δεν θα ψηφίσει «τα επώδυνα μέτρα».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε ότι, όπως μόνη της διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση, μόνη της θα ψηφίσει και τα μέτρα, ενώ διευκρίνισε ότι η παράταξή του θα εξετάσει και θα μελετήσει ένα – ένα τα μέτρα  «αν τα φέρουν όλα μαζί, δεν υπάρχει περίπτωση να τα ψηφίσουμε».

Η Ένωση Κεντρώων «βλέπει» πίσω από την πρόταση Σκουρλέτη επαναφορά εκλογικού σεναρίου.