X

Κυβερνητικές πηγές: εντός της ημέρας οι ανακοινώσεις για επιστροφή του κουαρτέτου

Τι αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης για την επιστροφή των δανειστών και τη χθεσινή συνεδρίαση του EuroWorking Group.

Ant1news

«Το EWG εισηγήθηκε επιστροφή κλιμακίων», ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι «οι θεσμοί διαβουλεύονται μεταξύ τους».  

Σχολιάζοντας τα τεκταινόμενα στη χθεσινή συνεδρίαση, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, «εμείς ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε.

Το ΔΝΤ έχει ξαναβάλει εδώ και δύο ημέρες θέμα ομαδικών απολύσεων και το lock out», διευκρινίζοντας ότι τα εργασιακά είναι άσχετα με την  επιστολή Τσακαλώτου που εστάλη πολλές ημέρες νωρίτερα.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, δεν επιβεβαίωναν «κόντρα» Μαξίμου – οικονομικού επιτελείου. 

Ευρωπαϊκές πηγές επισημαίνουν πως «αυτό που είπαν όλοι στο EWG είναι ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. "Μπαίνουμε σε διακεκαυμένη ζώνη"».  

«Περιμένουμε τι θα πει το ΔΝΤ το απόγευμα» τονίζουν οι ίδιες πηγές και υπογραμμίζουν πως οι  διαπραγματεύσεις μπλόκαρα «την Δευτέρα όταν η ελληνική πλευρά υπαναχώρησε από τη συμφωνία της Παρασκευής για τα συνταξιοδοτικά και ζήτησε περικοπές το 2020 και όχι το 2019. Τότε το ΔΝΤ επανέφερε το θέμα των ομαδικών απολύσεων».

Δεν έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα έρθουν προς άμεση ψήφιση στη Βουλή το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου τα μέτρα θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, με τις εκτιμήσεις να τα θέλουν σε μορφή κατεπείγοντος ή επείγοντος, αναλόγως με το πότε θα ολοκληρωθεί η φάση της διαπραγμάτευσης. 

«Ναρκοπέδιο» τα εργασιακά

Βασικό πεδίο αντιπαράθεσης, όσο αφορά στα εργασιακά, είναι η εφαρμογή της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς το 2019 και όχι το 2020, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί κι όπως επιθυμεί η Αθήνα.

Κεντρική αντιπαράθεση στο θέμα των εργασιακών παραμένει η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ζητεί η κυβέρνηση, ενώ το ΔΝΤ ισχυρίζεται ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει πλήγμα στην οικονομία.  

Αυτή ακριβώς η απαίτηση είναι που δημιούργησε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, που τις τελευταίες μέρες είχαν σημειώσει σημαντική πρόοδο. Το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ για τη μεταφορά των μεταρρυθμίσεων το 2019 και όχι το 2020 είναι ότι θα έχουν μεσολαβήσει εκλογές και θα έχει αλλάξει η κυβέρνηση. Συνεπώς, κατά το ΔΝΤ, δεν είναι αξιόπιστο να υπόσχεται η παρούσα κυβέρνηση κάτι που θα πρέπει να εφαρμόσει η επόμενη.

Η Αθήνα επιμένει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις από το 2020, ενώ το Ταμείο πρότεινε να ψηφιστούν τα μέτρα με μεγαλύτερη, πέραν της κυβερνητικής, πλειοψηφίας, κάτι που όμως δεν διαφαίνεται να έχει θετική αντίδραση από την αντιπολίτευση, από την οποία μέχρι στιγμής δεν της έχει επισήμως ζητηθεί.

Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία – και όχι μόνο - διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή. 

Τι έχει συμφωνηθεί για τα αντίμετρα

«Μεγάλη» χαρακτηρίστηκε από τα κυβερνητικά στελέχη η συζήτηση που γίνεται με τους δανειστές για τα λεγόμενα «αντίμετρα». Από αυτά, εκτός από την μείωση του πρώτου κλιμακίου του φόρου φυσικών προσώπων από 22% σε 20% (σημ: ως αντίβαρο στην μείωση του αφορολόγητου), μέχρι τώρα φέρονται να έχουν «κλειδώσει» η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 26%, καθώς και η μείωση των συνολικών απαιτήσεων του Δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκ. ευρώ, με την Κυβέρνηση πάντως να επιδιώκει μείωση του στόχου εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ κατά 450 εκ. ευρώ.

Ο συνολικός λογαριασμός των αντίμετρων που φέρεται να έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 1,7 δις ευρώ, με έμφαση να δίνεται στην κοινωνική μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, με μέτρα όπως:

  • Πλήρης κάλυψη για 120.000 παιδιά (2,5-5 ετών), χωρίς κοινωνικά κριτήρια, σε κρατικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς (κρατικούς και ιδιωτικούς)
  • Επιδόματα ακόμη και για το πρώτο και το δεύτερο παιδί, όπως ισχύει για τους τρίτεκνους (σημ συντάκτη: ήδη δίνονται τέτοια επιδόματα, βάσει κριτηρίων, από τον ΟΓΑ)
  • Επαναφορά της επιδότησης ενοικίου

Κυβέρνηση και δανειστές φέρονται να έχουν συμφωνήσει και σε ένα πρώτο πακέτο μέτρων για την δημιουργία υποδομών, θέσεων εργασίας και την υποβοήθηση της ανάπτυξης.