X

Ικανοποίηση Μαξίμου για τις αποφάσεις στο Eurogroup

Συμφωνία για μέτρα 2% του ΑΕΠ. Μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο. Ποια είναι τα αντίμετρα. "Πυρά" από την αντιπολίτευση.

Ant1news

Επετεύχθη ο στόχος για μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων και αντίμετρων για το 2019 και το 2020, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις αποφάσεις στο Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε στην Μάλτα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «στα εργασιακά, συμφωνήθηκε η επαναφορά στην ευρωπαϊκή κανονικότητα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις από το Σεπτέμβριο του 2018, τόσο με την αρχή της επεκτασιμότητας όσο και με αυτή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αποκρούστηκαν lock out και αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων».

«Τα θετικά δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 καθώς και οι συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού σε κορυφαίο επίπεδο, συνέβαλαν καθοριστικά στο να βρεθεί κοινό έδαφος και λύση στο Eurogroup», σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι, οι οποίοι ανέφεραν ότι «στην τελική συμφωνία θα περιλαμβάνεται πακέτο θετικών μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ που θα αφορούν την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους καθώς και σειρά αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ και τη φορολογία εισοδήματος».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση κατηγορεί τη ΝΔ για… βέρτιγκο. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού επισημαίνεται πως «μέχρι χθες ήθελε να κλείσει η συμφωνία, χωρίς καμιά διαπραγμάτευση, και ζητούσε «τόσα και άλλα τόσα μέτρα». Σήμερα που επιβεβαιώθηκε ο μηδενικός δημοσιονομικός αντίκτυπος των μέτρων και η επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας, η ΝΔ στέρεψε από επιχειρήματα και εγκαλεί την κυβέρνηση γιατί έκλεισε τη συμφωνία!» «Έμεινε με το διαρκές αίτημα των εκλογών, για να επιβεβαιώσει το φόβο των ίδιων των στελεχών της ότι καταντούν γραφικοί», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Αφορμή για τα «πυρά» της κυβέρνησης στην ΝΔ στάθηκαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μετά τα αποτελέσματα του Eurogroup, δήλωσε ‘ότι η κυβέρνηση ομολόγησε κυνικά ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο».

Τσακαλώτος: συμφωνήσαμε για μέτρα 2% του ΑΕΠ

Όπως έγινε γνωστό μετά  το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, σε δύο θα σπάσει η εφαρμογή των μέτρων 2% του ΑΕΠ σε συντάξεις και φορολογία. Σε δηλώσεις που έκανε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφέρθηκε σε συμφωνία με τους δανειστές στους βασικούς πυλώνες του προγράμματος, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα, όπως και τα αντίμετρα. Τα μέτρα θα ισχύσουν σε κάθε περίπτωση, ενώ τα αντίμετρα μόνο αν πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους.

Ο  Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι η επί της αρχής συμφωνία βασίζεται στη στρατηγική που χαράχτηκε στο Eurogorup του Φεβρουαρίου, ότι δηλαδή παράλληλα με τα περιοριστικά μέτρα, θα νομοθετηθούν θετικά μέτρα που θα ανακουφίσουν την ελληνική οικονομία. Όπως σχολίασε, η σημερινή καταρχήν συμφωνία είναι το αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού που όπως όλοι οι συμβιβασμοί περιλαμβάνει στοιχεία που δεν ικανοποιούν και άλλα που ικανοποιούν την ελληνική πλευρά και ειδικότερα τον ελληνικό λαό.

 

Αναφορικά με το πακέτο των αντίμετρων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι το 2019 θα φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει μέτρα κυρίως από τη μεριά των δαπανών που θα αντιμετωπίζουν την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση, καθώς και μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, για τη συμβολή των συνταξιούχων στα φάρμακα, αλλά και ένα επενδυτικό πακέτο.

Το 2020, όπως είπε, τα αντίμετρα θα αφορούν σε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και πρωτίστως στο φόρο εισοδήματος. Αυτά τα μέτρα ανακούφισης κατά κάποιο τρόπο θα αντισταθμίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα δημιουργήσουν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο Ευ. Τσακαλώτος.

Σχετικά με τα εργασιακά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι δεν θα νομοθετηθεί το lock out ούτε η αύξηση του ορίου στις ομαδικές απολύσεις, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κάτι που θα «προσεγγίζει την κανονικότητα».

Όπως είπε, όλη η συμφωνία θα τρέξει αν και μόνο αν υπάρξουν προηγουμένως τα μέτρα για το χρέος.

Ντάισελμπλουμ: Έχουμε επί της αρχής συμφωνία 

 

Για επί της αρχής συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup έκανε λόγο ο επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της, ανακοινώντας παράλληλα την άμεση επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Αναφορικά με το χρόνο επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα, αρνήθηκε να δώσει ακριβή ημερομηνία, σημειώνοντας ότι δεν υφίσταται κανένα «πολιτικό» εμπόδιο και ότι η επιστροφή των κλιμακίων εξαρτάται από πρακτικά ζητήματα. 

Όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ, συμφωνήθηκαν οι στόχοι και τα μέτρα και πλέον απομένει να συμφωνηθούν οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019 και το 2020. Όπως ανέφερε, συμφωνήθηκαν μέτρα του 1% του ΑΕΠ για το 2019 και 1% το 2020,  δηλαδή 3,6 δισ. ευρώ. Συμπλήρωσε δε ότι, οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν το 2019 στις συντάξεις και το 2020 στη φορολογία. Όπως είπε, επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να νομοθετήσει τα αντίμετρα, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα βαίνει καλώς και το δημοσιονομικό κομμάτι καλύτερα, χρησιμοποιώντας τον επιπλέον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργείται. Κάλεσε τους δανειστές να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να ολοκληρωθούν οι λεπτομέρειες στα θέματα που έχουν συμφωνηθεί.

 

«Τα μεγάλα θέματα έχουν τώρα ξεκαθαριστεί και μπορούμε να κινηθούμε γρηγορότερα, υπογράμμισε», είπε σχετικά και πρόσθεσε ότι, όταν υπάρξει τεχνική συμφωνία το Eurogroup θα συνεδριάσει για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους, στα πλαίσια της συμφωνίας του Μαΐου. Όπως τόνισε, η σημερινή απόφαση θα μπορέσει να επιταχύνει τις διαδικασίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ωστόσο, μία συμφωνία δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί πριν από την Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, που λαμβάνει χώρα 21 - 23 Απριλίου. Ερωτηθείς εάν η συμφωνία περιλαμβάνει το ενδεχόμενο να εφαρμοστούν τα συμφωνημένα μέτρα νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 είναι η «πλέον σημαντική» καθώς ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομίας και το κατά πόσο θα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι, θα κρίνει τελικά το πότε και πως θα εφαρμοστεί το σύνολο των μέτρων, των θετικών συμπεριλαμβανομένων.

Τέλος, εξέφρασε τη «φιλοδοξία» του για επίτευξη συνολικής πολιτικής συμφωνίας πολύ πριν από το καλοκαίρι, τονίζοντας ότι οι όποιες καθυστερήσεις επηρεάζουν αρνητικά την ελληνική οικονομία, αφού «χάνεται το θετικό μομέντουμ» που είχαμε τους τελευταίους μήνες. 

 

Μοσκοβισί: ισορροπημένη συμφωνία

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Oικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «ήρθε η ώρα να θέσουμε τέλος στην αβεβαιότητα που υπάρχει σα δαμόκλειος σπάθη πάνω από την ελληνική οικονομία».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή «ισορροπημένη» καθώς πέρα από την επιπλέον δημοσιονομική προσπάθεια που καλείται να κάνει η Ελλάδα το 2019 και το 2020, υπάρχει η προοπτική ενός πακέτου αντισταθμιστικών μέτρων που είναι σημαντικό για τη στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν χτυπηθεί από την κρίση.

Κερέ: τις επόμενες εβδομάδες η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους

Την άποψη ότι μια τεχνική συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι αναγκαία πολύ σύντομα εξέφρασε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. Ο ίδιος ανέφερε πως σε αυτή τη βάση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια νέα ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και τα σχετικά μέτρα για την ελάφρυνσή του τις επόμενες εβδομάδες. Ο ίδιος τόνισε επίσης την ανάγκη άμεσης λήψης των προαπαιτούμενων από την ελληνική πλευρά, τονίζοντας ότι η αβεβαιότητα επηρεάζει την οικονομία. «Τώρα είναι η ώρα να διανύσουμε το τελευταίο μίλι» τόνισε ο Μπενουά Κερέ.

 

Ρέγκλινγκ: Είμαστε σε καλό δρόμο

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ χαιρέτισε επίσης τη σημερινή συμφωνία, αναφέροντας ότι βρισκόμαστε σε «καλό δρόμο» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αναφέρθηκε στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα σημείωσε ότι πρόκειται για «αξιοσημείωτο επίτευγμα».

ΔΝΤ: απαραίτητη η συμφωνία και για το χρέος

«Έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες. Μια σειρά από ζητήματα πολιτικής παραμένουν σε εκκρεμότητα. Αλλά είμαστε σε ένα σημείο όπου πιστεύουμε ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επιτυχή ολοκλήρωση των συζητήσεων για αυτά τα εκκρεμή ζητήματα πολιτικής κατά την επόμενη αποστολή στην Αθήνα" ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup στην Μάλτα. Όπως σημείωσε ο ίδιος "μια τέτοια συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν θα πρέπει να ακολουθηθεί από συζητήσεις με τις χώρες της ευρωζώνης προκειμένου να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές εγγυήσεις για μια αξιόπιστη στρατηγική για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, πριν ένα πρόγραμμα παρουσιαστεί στο Εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ". 

 

"Πυρά" από την αντιπολίτευση

«Η παράσταση της Κυβέρνησης έπεσε με μία δήλωση: ”Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα μέτρα θα δυσαρεστήσουν τον ελληνικό λαό», αναφέρει σε δήλωσή του εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, σχολιάζοντας τα μέτρα που συμφώνησε η κυβέρνηση στο Eurogroup.  Όπως υπογράμμισε ο κ.Κικίλιας «τόσοι χαμένοι μήνες, που κόστισαν δις στην πραγματική οικονομία, για να ομολογήσει κυνικά η Κυβέρνηση των κ. Τσίπρα – Καμμένου, ότι κόβει συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο». Ο κ. Κικίλας, μάλιστα, εύχεται «καλό Πάσχα στους 153 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», σημειώνοντας με νόημα «ας πάνε τώρα στις περιφέρειές τους, να εξηγήσουν στους Έλληνες πώς η αύξηση των συντάξεων και του αφορολόγητου και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, μετατράπηκαν σε υπερφορολόγηση, περικοπές και φτώχεια».

«Μετά από 7 μήνες τυχοδιωκτισμών, η Κυβέρνηση συμφώνησε για προνομοθέτηση νέων μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ με όρους παράδοσης ηττημένου», τονίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. «Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αποδέχθηκε την νέα περικοπή των συντάξεων και την καταβαράθρωση του αφορολόγητου, χωρίς να πάρει τίποτε για το Δημόσιο χρέος, αρκούμενη σε υποσχέσεις για δήθεν «αντίμετρα», αν και εφόσον υπερβούμε τους δυσβάσταχτους στόχους  για 3,5% πλεονάσματα του ΑΕΠ. Η αβεβαιότητα παραμένει. Ακόμη και μετά τις υποχωρήσεις δεν υπάρχει βεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.», σημείωσε.

«Η διαπραγμάτευση έχει λήξει εδώ και καιρό. 3.6 δις ο λογαριασμός. Το μόνο που παζάρευε ο κ.Τσίπρας είναι ποιος πρωθυπουργός θα τον πληρώσει», σχολίασε στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης, λίγο μετά τις ανακοινώσεις.

 

ΓΣΕΕ: «άνθρακες ο θησαυρός» για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις 

«Μπορεί να «δόθηκαν τα  χέρια» μεταξύ Κυβέρνησης και Πιστωτών, όχι όμως για έναν «έντιμο συμβιβασμό», αλλά για τη συνέχιση των καταστροφικών πολιτικών  για κοινωνία και οικονομία, για μέτρα 3,6 δις ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από μείωση συντάξεων και αλλαγές στο αφορολόγητο», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της και προσθέτει πως «ακόμα και στο θέμα της διαπραγμάτευσης για τις συλλογικές συμβάσεις, που υποτίθεται ότι «θα αναβιώσει όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης της χώρας το 2018»,  η κυβέρνηση δεν μας κομίζει νέα συμφωνία». «Άνθρακες ο Θησαυρός», αφού ήδη με το άρθρο 37 Ν. 4024/2011, είχε ήδη νομοθετηθεί επερχόμενος διάλογος μετά τη λήξη του προγράμματος, υπογραμμίζει η ΓΣΕΕ.