X

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με φόντο τη συμφωνία

Σήμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου στέλνει το Μαξίμου. Μακρύς ο δρόμος για τελική συμφωνία "δείχνει" η Λαγκάρντ. Για εποικοδομητικές συνομιλίες μιλά ο Μοσκοβισί.

Ant1news

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να στείλει το Μέγαρο Μαξίμου σήμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου.

Κι αυτό γιατί μπορεί στο Eurogroup της Μάλτας Αθήνα και δανειστές να «έδωσαν τα χέρια», ωστόσο απ’ ότι φαίνεται είναι μακρύς ακόμη ο δρόμος για την τελική συμφωνία. Ήδη ενόψει της επιστροφής των τεχνικών κλιμακίων ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα σχετικά με τις πιέσεις για την πώληση της ΔΕΗ και όχι μόνο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έστειλε διπλό μήνυμα σε Αθήνα και Ευρωπαίους σημειώνοντας ότι τα μέτρα για το χρέος θα πρέπει να αποφασιστούν προκαταβολικά, ενώ αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώσε ότι δεν βιάζει ο χρόνος, αφού οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμα στα..μισά.

Εποικοδομητικές χαρακτηρίζει, πάντως, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί τις συνομιλίες που είχε με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα. Σε ανάρτησή  του στο Twitter ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρει: «Εποικοδομητικές συνομιλίες με την Κριστίν Λαγκάρντ για την προετοιμασία της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και τα επόμενα βήματα του ελληνικού προγράμματος».

Το Βερολίνο, από την άλλη, «καρφώνει» τον Αλέξη Τσίπρα, ότι παραπλανά τους δανειστές και δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, «φωτογραφίζοντας» ένα δεύτερο μνημόνιο.

 

Την ίδια στιγμή, τα 13 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που έκαναν δυναμική εμφάνιση την περασμένη Κυριακή «ξαναχτύπησαν». Σε κείμενο τους ξεκαθαρίζουν πως δεν θέλουν εκλογές, ωστόσο, ζητούν αριστερή στροφή της κυβέρνησης. «Το κείμενο, δεν αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στο κρίσιμο ζήτημα της “συμφωνίας”. Επιχειρεί, μιλώντας για την ανάγκη μιας συνολικής αριστερής στροφής, να περιγράψει ένα σχέδιο, που θα επανασυνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνία των πολλών και τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο.

«Η στήριξη στην κυβέρνηση είναι απόλυτη. Φυσικά υπάρχουν ανησυχίες, όλοι έχουμε», επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Το Μαξίμου δεν ανησυχεί για διαφοροποιήσεις, όταν κατατεθούν τα προαπαιτούμενα στη Βουλή θεωρώντας πως όλοι θα πειθαρχήσουν στην απόφαση της πλειοψηφίας.