X

Σήμα επιτάχυνσης του κυβερνητικού έργου έστειλε ο Τσίπρας

Όσα ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς του. Πώς χαρακτήρισε τη συμφωνία και ποια τα επόμενα βήματα. "Βολές" από τα κόμματα.

Ant1news

Καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού έργου και επιτάχυνση των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο πρωθυπουργός, στην κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός, που συγκέντρωσε τα "πυρά" των κομμάτων για την ομιλία του, παρουσίασε τους άξονες της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, δίνοντας βαρύτητα στην ανάπτυξη για την οποία θα πρέπει να γίνει υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων, ώστε να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ.

«Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια» δήλωσε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ, να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας, να υπάρξει προστασία εργαζομένων σε συνδυασμό με την καλή δουλειά "όσο επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο".

 

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ζήτησε συνέχιση της καλής δουλειάς στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. «Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 - 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία» τόνισε ο ίδιος σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε μάλιστα, με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του γ.γ του πρωθυπουργού, να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές: Σύνταγμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, Πρωτοβάθμια Υγεία.

 

"Υπερασπίσιμη στο σύνολό της η συμφωνία"

Παράλληλα, κατά την έναρξη της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία της Μάλτας, την οποία χαρακτήρισε υπερασπίσιμη στο σύνολό της. Περιέγραψε δε τα επόμενα βήματα.

Τόνισε μάλιστα ότι το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του (4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή, μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων και αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας).

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε μάλιστα το Ταμείο, ότι με τις απαιτήσεις του υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση" τόνισε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα, τόνισε προς τους υπουργούς ότι εμείς έχουμε την πίεση από την κοινωνία λόγω λιτότητας, αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ, το οποίο, σημείωσε, πρέπει να αξιοποιηθεί για να υπάρξει αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε ότι «αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη» και πως «γι' αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια».

Ο ίδιος τόνισε ότι για πρώτη φορά στην Ευρώπη δημιουργήθηκε ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος, ενώ στάθηκε στη στήριξη από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, από τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης.

  

Τα σημεία της συμφωνίας

Περιγράφοντας τη συμφωνία στο Eurogroup της Μάλτας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιαστεί ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα, τον οποίο - όπως είπε - θεωρεί πιθανό (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιαστεί ο στόχος, το 2018). Παραθέτοντας τα υπόλοιπα σημεία της συμφωνίας ανέφερε τα εξής:

• Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.

• Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων

• Όχι ανταπεργία

• ΔΕΗ –εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις

• Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018

• Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών

• Εξωδικαστικός συμβιβασμός.

 

Τα επόμενα βήματα...

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ στις 21-22 Απρίλη, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος. "Πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος" είπε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Παράλληλα στάθηκε στην επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας και στη συνεδρίαση του Eurogroup που δεν αποκλείεται να γίνει και έκτακτα στις αρχές Μάη για έγκριση της συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

"Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE)" είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.