X

Τσίπρας: Υποχρεωμένοι να υποχωρήσουν στο θέμα του χρέους οι δανειστές

Ολομέτωπη επίθεση στην ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είπε για τη συμφωνία.

Ant1news

«Η σημερινή συζήτηση έχει ιδιαίτερη σημασία. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στιγμή της κυβερνητικής θητείας, της υλοποίησης της εντολής που λάβαμε από τον ελληνικό λαό, όταν μετά τη σκληρή μάχη της πρώτης διαπραγμάτευσης που συγκλόνισε όλη την Ευρώπη και τον συμβιβασμό του καλοκαιριού, ο λαός επέλεξε να μας δώσει μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της κατάθεσης και ψήφισης του πακέτου μέτρων που πρόκειται να έρθουν την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε σε κάθε μας βήμα αυτήν την εντολή. Να βγάλουμε στο τέλος του προγράμματος οριστικά τη χώρα από τα μνημόνια και από την ταπεινωτική πολλές φορές επιτροπεία. Αυτός ο στόχος συνιστά για μας το πρώτιστο καθήκον, καθήκον πατριωτικό, αριστερό», επανάλαβε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι, «δεν ξεχνάμε πως ο λαός εμπιστεύθηκε εμάς γιατί γνώριζε πως θα υλοποιήσουμε αυτήν την εντολή χωρίς να λεηλατήσουμε την κοινωνία».

Παραδεχόμενος ότι η συμφωνία είναι σκληρή, σημείωσε ότι, «έχουμε μια συμφωνία που κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι είναι εύκολη επιλογή. Έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για το κοινωνικό σώμα. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της μεγάλης καθυστέρησης αυτής της συμφωνίας».

 

Ενώ εξαπολύοντας επίθεση στην Νέα Δημοκρατία, είπε «μας έλεγαν ‘υπογράψτε’, ‘κάντε τώρα τη συμφωνία’, ‘κλείστε τώρα’. Τα έλεγαν ενώ γνώριζαν πως εκείνη τη στιγμή στο τραπέζι δεν υπήρχαν ούτε αντίμετρα, ούτε χρέος, ούτε εργασιακά. Και μας έλεγαν ‘κλείστε τώρα ή φύγετε ταπεινωμένοι να κλείσουμε εμείς’. Ορισμένοι μάλιστα, πιο ‘μαρτυριάρηδες’, όπως ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, έλεγε να φύγουν κι εμείς θα πάρουμε τόσα κι άλλα τόσα μέτρα.

Μας λένε οι πολιτικοί μας αντίπαλοι λες και έπεσαν τώρα με αλεξίπτωτο στη χώρα, ότι πιάσαμε αυτό το πλεόνασμα γιατί πήραμε σκληρά μέτρα. Αλήθεια; Αυτά που έπαιρναν αυτά ήταν ελαφρά;», διερώτηθηκε και τόνισε ότι «στα δυο χρόνια της δίκης μας διακυβέρνησης κόπηκε η μίζα, η φοροδιαφυγή, η λοβιτούρα, η σπατάλη του δημόσιου χρήματος. Γι αυτό τα καταφέραμε».

 

«Δεν είναι φίλοι μας οι δανειστές. Είναι απέναντι μας. Τους αναγκάσαμε σε υποχωρήσεις γιατί είχαμε επιτυχία στους στόχους και εξασφαλίσαμε αντίμετρα», επανέλαβε ο Πρωθυπουργός.

«Καταφέραμε μια ισορροπημένη συμφωνία. Δεν είναι στην πρόθεση μου, ούτε του οικονομικού επιτελείου να κρύψουμε ότι υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας ούτε θα αποτελούσαν ποτέ. Σε κάποια σημεία κερδίσαμε σε κάποια υποχωρήσαμε. Αναγκαστήκαμε να υποχωρήσουμε. Το σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά το 2012, οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του χρέους», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Και εκτίμησε ότι, «οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στη ΝΔ. Στην αρχή αυτοί που μας έλεγαν ‘υπογράψτε τα πάντα’ άρχισαν να αμφισβητούν ότι υπάρχει συμφωνία. Είτε δεν πίστευαν είτε δεν ήθελαν να το πιστέψουν. Μετά άρχισαν να αμφισβητούν την πιθανότητα συνολικής συμφωνίας. Αυτοί που έλεγαν δεν χρειάζεται κάτι για το χρέος πάρα μόνο κάτι πιστοποιητικά βιωσιμότητας από τον κ. Σόιμπλε. Μετά αμφισβήτησαν τα αντίμετρα. Στο τέλος άρχισαν να υποτιμούν και τα αντίμετρα. Χάνουν την μπάλα, πλειοδοτούν και οδηγούνται σε αυτογελοιοποίηση», είπε εξαπολύοντας νέα επίθεση στην αντιπολίτευση.

«Τι άλλο θα ακούσουμε από τον απεγνωσμένο κ. Μητσοτάκη. Τι γνωρίζει για το πλεόνασμα ο απελπισμένος κ. Μητσοτάκης», είπε και συνέχισε, λέγοντας ότι, «ο άνθρωπος που καταψήφισε το βοήθημα στους συνταξιούχους ήρθε να μας πει να δώσουμε κι άλλο τόσο. Δεν μπορώ να αποφύγω τον πειρασμό να απαντήσω λαϊκά, ωραίος μάγκας ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τσάμπα μάγκας. Όταν έρθει η ώρα η κυβέρνηση αυτή θα διανείμει εκεί που πρέπει. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε το 2016!».

«Τα αντίμετρα θα έρθουν στη βουλή όλα, ένα προς ένα. Τότε ο ευαίσθητος κ. Μητσοτάκης τι θα πράξει; Θα τα ψηφίσει;...», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι, «είναι πολύ large ο κ. Μητσοτάκης. Μην το παρεξηγούμε δεν καταλαβαίνει τα κοινωνικά. Τις φορολογικές ελαφρύνσεις γιατί θα τις καταψηφίσει;

 

Το μόνο που ενδιαφέρει τον ίδιο ως κόμμα διαμαρτυρίας είναι να πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Όπως πάνε τα πράγματα μάλλον θα είναι ο πρώτος αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζητά εκλογές από την επόμενη των προηγούμενων εκλογών και θα γίνουν κανονικά στο τέλος της».

Αναφερόμενος στα αντίμετρα, ο Αλέξης Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα στη διαπραγματευτική ομάδα, λέγοντας ότι, «τα αντίμετρα εμείς τα καταφέραμε, τα μέτρα για το χρέος εμείς τα καταφέραμε και την έξοδο από τα μνημόνια εμείς θα την καταφέρουμε. Γι αυτό και οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

«Έχουμε ακόμη μπροστά μας ένα δύσκολο μονοπάτι. Άλλα ξέρουμε πια που οδηγεί. Κάθε δύσκολη απόφαση που πήραμε μας έφερε κοντά στο στόχο μας.

Δεν είμαστε πορφυρογέννητοι, ούτε οι εκλεκτοί του Χριστοφοράκου. Δεν είμαστε εμείς αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, που έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια. Εμείς θα είμαστε η κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση, από τα μνημόνια, από την ταπεινωτική επιτροπεία. Γι’ αυτό αξίζει αυτός ο αγώνας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

«Ζήσαμε στιγμές ‘Πιραντέλλο’ σε όλη τη διαδικασία στις τελευταίες πέντε ημέρες της διαπραγμάτευσης η Αχτσιόγλου είχε εμπεριστατωμένη άποψη για να μην περάσουμε στην περικοπή επικουρικών. Εκείνοι ασκούσαν πίεση για την πίεση χωρίς λόγο», είπε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.