X

Σκηνικό “σύγκρουσης” στο Μαξίμου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Η αποτίμηση του Μαξίμου. Τα «πυρά» της Γεννηματά κατά του Τσίπρα, το Καστελόριζο και η απάντηση Παπανδρέου.

Ant1news

Σκηνικό… σύγκρουσης στήθηκε στο Μαξίμου με αφορμή την ενημέρωση του πρωθυπουργού στους πολιτικούς αρχηγούς, μετά την πρωτοβουλία του να τους ενημερώσει τόσο για την συμφωνία στο Eurogroup, όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών αναμένεται σφοδρή σύγκρουση στην Βουλή στην συζήτηση που θα γίνει για την οικονομία, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup και τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν προκειμένου η χώρα να λάβει την δόση των 8,5 δις.  

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο λογαριασμό του στο twitter, έγραψε ότι «συνάντησα χθες και σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς και τον ΠτΒ για να τους ενημερώσω σχετικά με την Συμφωνία στο EG και το Κυπριακό».

Σε ότι αφορά την απόφαση του Eurogroup, έγραψε ότι «με την Συμφωνία της 15ης Ιουνίου πετύχαμε, για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια μνημονίων, έναν καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση».

Τέλος σε τρίτη ανάρτηση του για το Κυπριακό υποστήριξε ότι «στο Κυπριακό, προχωράμε στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στην Ελβετία, με ξεκάθαρη εθνική γραμμή».

Ενδεικτική του κλίματος που θα επικρατήσει στην Βουλή ήταν η δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την οικονομία θα γίνει στην Βουλή, με πηγές της ΝΔ να τονίζουν ότι ο ελληνικός λαός «πρέπει να μάθει την αλήθεια για τις ευθύνες της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου για το τέταρτο Μνημόνιο με τα πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας, που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας».

Πάντως, το Μαξίμου θέλοντας να ρίξει τους τόνους έκανε λόγο για μια συζήτηση σε ήπιο κλίμα, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση. 

 


Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός εξήγησε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της συμφωνίας και παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο στόχος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και η έξοδος στις αγορές είναι εθνικός στόχος και δεν πρέπει να υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης που να εκπέμπει λάθος μηνύματα στις αγορές και να αποθαρρύνει τους επενδυτές.

Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε ο αιχμηρός διάλογος που έγινε μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες, με κυβερνητικούς κύκλους να τονίζουν ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγε έτοιμη για «τσαμπουκά».

 

«Εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω», απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, στην παρατήρηση της Φώφης Γεννηματά «δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά μάς την έχεις βάλει», κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στην Φώφη Γεννηματά με χιουμοριστικό πνεύμα να πάνε μαζί στο Καστελόριζο και να πάρουν μαζί τους και τον Γιώργο (σσ. τον Γιώργο Παπανδρέου). Την αναφορά, αυτή του Πρωθυπουργού, σχολίασε ο Γιώργος Παπανδρέου στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού έγραψε στο Twitter: 

 

Πηγές της κυβέρνησης, πάντως, σχολιάζοντας το θέμα, έλεγαν ότι «όταν έχεις επιβάλλει 65 δις μέτρα και μιλάς για θηλιά θα πάρεις την απάντηση που αρμόζει». 

Εν τω μεταξύ, μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό η Φώφη Γεννηματά δήλωσε μεταξύ άλλω πως «ο κ. Τσίπρας μας κάλεσε κατόπιν εορτής. Την αναγκαία εθνική συνεννόηση την τορπίλισε όμως σε κάθε ευκαιρία. Τον ενδιαφέρει μόνο η επικοινωνιακή διαχείριση της ήττας του».  Παράλληλα, χαρακτήρισε  αποτυχία την συμφωνία και σχολιάζοντας πως «το χρέος έμεινε στο ράφι, και μας έμεινε  η πολύχρονη επιτροπεία που είναι θηλιά στον λαιμό μας για δεκαετίες». «Και βέβαια νέα μέτρα λιτότητας 5 δις για συντάξεις, αφορολόγητο, εισφορές» πρόσθεσε.

Τετ α τετ Τσίπρα - Κουτσούμπα

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος σε δηλώσεις έξω από το Μαξίμου σημείωσε ότι «ο ελληνικός λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από την διαπραγμάτευση».

 

Όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούμπας, ο λαός έχει μόνο να περιμένει «νέα μνημόνια, νέες ρυθμίσεις για αντιλαϊκά μέτρα, νέες ρυθμίσεις τις οποίες τις πληρώνει ο ελληνικός λαός. Ο ελληνικός λαός θα συνεχίσει να ματώνει, άρα η πάλη του είναι η μόνη διέξοδος σε αυτήν την κατάσταση».

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης χθες μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό είπε πως «καθυστερήσαμε ανεπίτρεπτα» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης μια ημέρα μετά το τετ α τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, αποκάλυψε τι του είπε. «Ο πρωθυπουργός μου είπε πως θα ήταν έτοιμος για κυβέρνηση συνεργασίας, εάν έλεγε το «ναι» ο Κυριάκος Μητσοτάκης», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Για το Κυπριακό 

Πάντως, πέρα από το θέμα της οικονομίας, στο επίκεντρο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς βρέθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός στην συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέλαβε τις πάγιες θέσεις και είπε ότι πρέπει να είναι ένα πεδίο συναίνεσης με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι από την πλευρά τους ότι «ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματος, υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Με επανένωση του νησιού, με εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά χαρακτήρισε θετική τη σύγκληση της νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι για το ΚΚΕ «εξακολουθεί να είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής». Ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε χθες ότι συμφώνησαν για το Κυπριακό και πως πρέπει να στηριχθούν οι προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για εξεύρεση λύσης.

Συνάντηση Τσίπρα  - Βούτση

Οι επαφές του πρωθυπουργού ολοκληρώθηκαν με την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, τον οποίο ενημέρωσε και εκείνον τόσο για την οικονομία όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει δημιουργήσει στον κόσμο ένα κλίμα, βάσει του οποίου εκτιμάται πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η οριστική πορεία εξόδου από την κρίση βρίσκεται στα χέρια του πολιτικού συστήματος. «Δεν σημαίνει ότι όλα είναι λυμένα» υπογράμμισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε πως «την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η συζήτηση στη Βουλή (για τη συμφωνία), αλλά προέχει να δούμε και το μετά».

Αναφορικά με το Κυπριακό, επανέλαβε την άποψή του, ότι η μη λύση είναι λάθος λύση και υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και κινείται στη βάση της δίκαιης λύσης που πρέπει και μπορεί να κερδίσει.