X

Στο Υπουργικό Συμβούλιο η συμφωνία του Eurogroup

Το υπουργικό συμβούλιο ενημερώνει σήμερα ο Πρωθυπουργός. Συγκρουσιακό το κλίμα στη διήμερη ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Ant1news

Συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην συνέχεια θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, θα αναλύσει τη συμφωνία και αναμένεται να δώσει τις κατευθυντήριες προτεραιότητες του προσεχούς μέλλοντος.

Οι δύο προηγούμενες μέρες ήταν «αφιερωμένες» στην ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, τόσο για τη συμφωνία του Eurogroup, όσο και για το Κυπριακό και έγιναν υπό συγκρουσιακό κλίμα, με ανταλλαγή αιχμών και «καρφιών».

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τον Βασίλη Λεβέντη έδωσαν το πρώτο δείγμα, προχθές, ότι δύσκολα θα διαμορφωνόταν κλίμα συναίνεσης, κάτι που επιβεβαιώθηκε με το παραπάνω κατά τις χθεσινές συναντήσεις με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, την Φώφη Γεννηματά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Είναι πλέον, περισσότερο από σαφές ότι το συγκρουσιακό κλίμα θα μεταφερθεί στη Βουλή, όπου θα διεξαχθεί η συζήτηση για την οικονομία. Χαρακτηριστική, άλλωστε, ήταν η σχετική δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Στο ζήτημα του Κυπριακού, το οποίο επίσης αποτέλεσε θέμα των συναντήσεων, υπήρξε θετικότερο κλίμα. Πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι ο πρωθυπουργός στην συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέλαβε τις πάγιες θέσεις και είπε ότι πρέπει να είναι ένα πεδίο συναίνεσης με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Κύκλοι της ΝΔ ανέφεραν ότι από την πλευρά τους ότι «ο Πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του κόμματος, υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Με επανένωση του νησιού, με εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Χωρίς ξένα στρατεύματα και χωρίς την παρωχημένη λογική εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων».

Μετά το πέρας των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Βουλής στο Μαξίμου. Ο Νίκος Βούτσης υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει δημιουργήσει στον κόσμο ένα κλίμα, βάσει του οποίου εκτιμάται πως σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η οριστική πορεία εξόδου από την κρίση βρίσκεται στα χέρια του πολιτικού συστήματος. «Δεν σημαίνει ότι όλα είναι λυμένα» υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε πως «την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η συζήτηση στη Βουλή (για τη συμφωνία), αλλά προέχει να δούμε και το μετά».

Αναφορικά με το Κυπριακό, επανέλαβε την άποψή του, ότι η μη λύση είναι λάθος λύση και υπογράμμισε πως η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και κινείται στη βάση της δίκαιης λύσης που πρέπει και μπορεί να κερδίσει.