X

Επικοινωνία Τσίπρα με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

Τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Μάικ Πενς, ενώ φουντώνει ξανά η προκλητική ρητορική της Τουρκίας, μετά από το «ναυάγιο» για το Κυπριακό. Πρόσκληση Πενς στον Τσίπρα να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον.

Ant1news

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ είχαν νωρίς το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε επί ώρα με το «Νο 2» του Λευκού Οίκου για όλα τα θέματα που «καίνε» την Ελλάδα, με έμφαση στις εξελίξεις στο Κυπριακό και τα ενεργειακά, στον απόηχο, μάλιστα, της τριπλής πρόκλησης της Άγκυρας, που έφθασε να απειλήσει ακόμη και τους ενεργειακούς κολοσσούς που έχουν αναλάβει την επικείμενη γεώτρηση στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ συζήτησαν για την Διάσκεψη για το Κυπριακό στην Ελβετία, που κατέληξε σε «ναυάγιο» λόγω των επιμονών της Άγκυρας, κάτι ωστόσο που ο Ερντογάν δεν παραδέχεται «ζητώντας και τα ρέστα» από Αθήνα και Λευκωσία.

Οι κ. Τσίπρας και Πενς, σύμφωνα με το Μαξίμου συνομίλησαν ακόμη για τις περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ ενώ ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος απηύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα Πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον. 

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

“Ο Αντιπρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν τους διαρκούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την πρόοδο της Ελλάδας προς την ανάκαμψη από την οικονομική κρίση και τον ευχαρίστησε για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, τις συνεισφορές της  στο ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ηγέτες εξέφρασαν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα χωρίς συμφωνία διευθέτησης και ο Αντιπρόεδρος υπογράμμισε τη συνεχιζόμενη υποστήριξη των ΗΠΑ για μια συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού  στην βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Αντιπρόεδρος έδωσε στον Τσίπρα πρόσκληση να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον και οι ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν στο εγγύς μέλλον”.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ), Άντρο Κυπριανού με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις για το Κυπριακό.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα.

 

«Η επόμενη μέρα για το Κυπριακό είναι αρκετά δύσκολη γιατί δυστυχώς στην Ελβετία όχι μόνο δεν καταφέραμε να λύσουμε το κυπριακό, αλλά να κάνουμε έστω και ένα βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης. Αντιθέτως έχουμε απομακρυνθεί από την λύση. Είναι γνωστές οι απειλές οι οποίες εκφράζονται από την τουρκική πλευρά και πρέπει να πω ότι εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Η συνάντησή μας με τον πρωθυπουργό είχε αυτή την έννοια. Να συζητήσουμε την επόμενη ημέρα, να διατυπώσουμε από την πλευρά μας κάποιες απόψεις για το τι θα πρέπει να γίνει, να ακούσουμε τις σκέψεις του πρωθυπουργού και νομίζω ότι θα επιστρέψουμε στην Κύπρο πιο σοφοί, να συζητήσουμε στο ΑΚΕΛ το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τι θα προτείνουμε στον κ. Αναστασιάδη» δήλωσε ο κ. Κυπριανού μετά τη συνάντηση.

«Με τον κ. Τσίπρα, έχουμε συχνά επαφές και ανταλλάσσουμε απόψεις για το κυπριακό. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο να έχουν επαφές με την ελληνική ηγεσία. Τώρα είχαμε συνάντηση μόνο με τον πρωθυπουργό, γιατί οι εξελίξεις είναι τέτοιες που επέβαλαν την άμεση συνάντηση μαζί του,

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το μήνυμα που μεταφέρει από την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο κ. Κυπριανού απήντησε πως το μήνυμα είναι ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στις προσπάθειες που θα καταβάλουμε, πρώτον να αποτρέψουμε τις οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις και βέβαια για μας είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατηθεί ανοικτή η προοπτική λύσης του Κυπριακού» ανέφερε ο γγ του ΑΚΕΛ.