X

Τσίπρας: τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας

O Πρωθυπουργός μιλά για την κρίση, τη διαπλοκή, την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, αλλά και το θέμα που έχει ξεσπάσει με αφορμή του βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη.

Ant1news

«Τα χειρότερα είναι σαφέστατα πίσω μας» η δήλωση αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γίνεται τίτλος στη συνέντευξη που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “The Guardian”. Η εφημερίδα στον υπότιτλο του θέματος χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως τον μακροβιότερο Έλληνα Πρωθυπουργό από την αρχή της κρίσης.

«Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία είναι σε ανοδική φάση. Αργά αργά, αλλά ουδείς πίστευε ότι μπορεί να συμβεί, ότι θα συμβεί», αναφέρει ο Πρωθυπουργός και υπογραμμίζει ότι, «θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και στο τέλος αυτό είναι που θα κριθεί», τονίζοντας πως η μεγάλη αλλαγή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγει η χώρα από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Σημειώνει, ωστόσο, ότι «με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας ακόμα δεν μπορεί να πιστέψει».

Στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει, «όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο δεν είχα την εμπειρία ή την αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες» και προσθέτει: «Έχω κάνει λάθη, μεγάλα λάθη στην επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ευθεία, ονομαστική αναφορά στον τέως Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη: «Ο Γιάνης προσπαθεί να γράψει Ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο… Ίσως θα έλθει η ώρα που θα πούμε κάποιες αλήθειες... Όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάσουμε αυτό που παρουσίασε ως ‘σχέδιο Β’ ήταν τόσο αόριστο, ώστε δεν άξιζε να μιλάμε για αυτό. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Ο Πρωθυπουργός μιλά όμως και για τη σχέση Βαρουφάκη –Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι ο πρώην συνεργάτης του εκτιμούσε τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, «νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Ερωτηθείς για τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα εκτός της ευρωπαϊκής οικογένειας, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει: «Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού; ... σε έναν άλλο γαλαξία;», λέει και προσθέτει: «Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς αυτό, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα έχει χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας και της κληρονομιάς της».

Σε ερώτηση δε, για το συμβιβασμό που έκανε, λέει: «Κρατάς την αναπνοή σου και το παίρνεις … Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος … επειδή έχεις δοκιμάσει ο,τιδήποτε άλλο προκειμένου να επιβιώσεις, να μείνεις ζωντανός». Ενώ σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να ξανακερδίσουμε την κυριαρχία μας».

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός λέει με νόημα: «Εάν βγεις στο δρόμο και ρωτήσεις για αυτήν την κυβέρνηση, πολλοί θα μπορούσαν να πουν ότι είμαστε ‘ψεύτες’, αλλά κανείς δεν θα πει ότι είμαστε διεφθαρμένοι ή ανέντιμοι ή βάλαμε το χέρι μας στο δοχείο με το μέλι».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση 

«Ο κ. Τσίπρας παραδέχτηκε τα λάθη, τα ψέματα, την άγνοια και την ανικανότητά του να διαλέγει συνεργάτες. Ελπίζουμε να μη χρειαστούν άλλα δύο χρόνια για να παραδεχτεί και την τεράστια ζημιά που προκάλεσε στη χώρα. Όχι μόνο στην οικονομία, με τη ζημιά άνω των 100 δις ευρώ του πρώτου εξαμήνου, τα δύο πρόσθετα Μνημόνια, τη λιτότητα στην οποία έχει δεσμεύσει τη χώρα για πολλά ακόμα χρόνια, τους αυξημένους φόρους και τα φουσκωμένα εκκαθαριστικά των πολιτών. Αλλά και στην ποιότητα της πολιτικής μας ζωής, με τον διχαστικό λόγο του και τη συστηματική υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών.Αλλά και να μην το παραδεχτεί ο κ. Τσίπρας, μικρή σημασία έχει. Το ξέρουν οι πολίτες και γι’ αυτό του έχουν γυρίσει την πλάτη», τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της με αφορμή την συνέντευξη του Πρωθυπουργού στην εφημερίδα Guardian.

την ίδια ώρα το ΚΚΕ, αναφέρει πως «η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σ’ ένα καθαρόαιμο αστικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν εξηγείται ούτε με τις δηλώσεις μετανοίας του κ. Τσίπρα, ούτε με ψυχογραφήματα, ούτε με «πολιτικά θρίλερ» τύπου Βαρουφάκη. Ήταν η προδιαγεγραμμένη κατάληξη ενός κόμματος, που ανέλαβε τη διαχείριση του αντιλαϊκού καπιταλιστικού δρόμου και την εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και την οποία το ΚΚΕ είχε από την πρώτη στιγμή προβλέψει. Αν και ο κατήφορος δεν έχει τέλος για τέτοια πολιτικά μορφώματα».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας, τονίζει ότι «ο κ.Τσίπρας δεν γνώρισε τον Γ.Βαρουφάκη τη μέρα που σχημάτιζε κυβέρνηση. Συζητούσε μαζί του σε μυστικές συσκέψεις στις οποίες το τότε asset της χώρας, ανέπτυσσε τα τυχοδιωκτικά σχέδιά του. Η ανάθεση του Υπουργείου Οικονομικών έγινε, έχοντας πλήρη επίγνωση ο κ.Τσίπρας των απόψεων του κ.Βαρουφάκη. Ήξερε τα πάντα και τα αποδεχόταν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά υπερθεμάτιζε κιόλας προτείνοντας κατάσχεση χρημάτων της ΕΚΤ και διώξιμο με κλωτσιές του Γ.Στουρνάρα, όπως αποκαλύπτει ο πρώην υπουργός του. Δεν τα εφάρμοσε αυτά όταν κατάλαβε ότι τον περιμένει το Γουδή. Σήμερα μιλάει για λάθος. Το λάθος, όμως, το πληρώνουν όλοι οι Έλληνες που φορτώθηκαν στις πλάτες τους 100 δισ. που κόστισε στη χώρα εκείνο το δραματικό εξάμηνο. Και θα το πληρώνουν για πολύ ακόμη».