X

Ευφορία στην κυβέρνηση μετά την έξοδο στις αγορές

Ευφορία έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση η έξοδος στις αγορές με τα στελέχη της να βλέπουν έξοδο από την κρίση και προοπτικές ανάπτυξης.

Ant1news

Έξοδο της χώρας από την κρίση και επαναφορά στην κανονικότητα βλέπουν κορυφαίοι υπουργοί, μετά την επάνοδο στις αγορές.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά ότι πως η έξοδος στις αγορές ήταν επιτυχής και πως έγινε ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. «Ήταν μια επιτυχής έξοδος όπως αποτυπώνεται τόσο στις δηλώσεις των ξένων θεσμικών παραγόντων όσο και του διεθνούς Τύπου. Εξάλλου, από την επόμενη μέρα της έκδοσης το ομόλογο έχει απόδοση στο 4,45%, απόδειξη της ισχυρής ζήτησης και της υγιούς διάρθρωσης του χαρτοφυλακίου με επενδυτές που δεν πωλούν το ομόλογο. Αντίθετα το ομόλογο του 2014 π.χ. ανέβηκε πολύ γρήγορα πάνω από το 5% και έφτασε το 5,25% τις πρώτες δυο εβδομάδες κυκλοφορίας», τονίζει.

«Η έξοδος στις αγορές αποτέλεσε ένα σημείο καμπής και αποτελεί το πρώτο βήμα μιας συνολικής στρατηγικής, ώστε τον Αύγουστο του 2018, να έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουμε πλήρως την πρόσβασή μας στις αγορές αλλά και για να απεμπλακεί η χώρα μας από την στενή επιτροπεία και να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία. Να μπορεί δηλαδή να νομοθετεί και να αποφασίζει, χωρίς την σκληρή εποπτεία των δανειστών» ανέφερε μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Από την μεριά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του πως «η οικονομία ανακάμπτει».

Από την πλευρά της η ΝΔ επιμένει πως χάθηκαν τρία χρόνια και πως οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν το "μάρμαρο". Οσον αφορά το αίτημα της ΝΔ για εκλογές, ο εκπρόσωπος το κόμματος κ. Κικίλιας τονίζει πως "όσο παραμένουν στην εξουσία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν υπάρχει ελπίδα και προοπτική αλλά η ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία θα μεγαλώνει. To ζοφερό μέλλον που επιφύλαξε ο Αλέξης Τσίπρας για τους Έλληνες, θα του το επιστρέψουν, όποτε και αν γίνουν εκλογές".

Με το κλίμα στην κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα καλό έχουν ξεκινήσει και οι συζητήσεις για ενδεχόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό, κάτι που δεν απορρίπτει ούτε ο κ. Τσακαλώτος αλλά ούτε και ο κ. Παππάς. Άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χτύπησε καμπανάκι, λέγοντας πως υπάρχει πρόβλημα συντονισμού, αφήνοντας ουσιαστικά αιχμές για υπουργούς που καθυστερούν, που δεν ενημερώνουν για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τους και μπορεί να δημιουργήσουν θέμα στις συζητήσεις με τους δανειστές.