X

Μητσοτάκης: απαράδεκτη η επίθεση στον δήμαρχο Κυθήρων

Βολές Τόσκα κατά ΝΔ και Δημοτικής Αρχής του νησιού. Για "ανικανότητα Τόσκα" κάνει λόγο η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Ant1news

Με δυο "tweets" ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικρίνει την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο δήμαρχο Κυθήρων μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο νησί.

«Απαράδεκτη η προσωπική επίθεση στον δήμαρχο Κυθήρων. Όποιος αποκλίνει από τις κυβερνητικές δικαιολογίες στοχοποιείται. Εμείς δεν διχάζουμε πάνω στα καμένα. Θέτουμε ερωτήματα για να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. #Κύθηρα», σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας επιτέθηκε με συνέντευξή του στο ΑΠΕ, στην Νέα Δημοκρατία.

«Μόνο ντροπή προκαλεί η στάση της Ν.Δ., η οποία θα έπρεπε να κοιτάξει την πλάτη της και να ρωτήσει τους ανθρώπους της γιατί αδιαφόρησαν τόσα χρόνια να προμηθευτούν έστω και ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος μετά το 2001».

Ο κ. Τόσκας κατηγόρησε τον δήμαρχο Κυθήρων ότι σε συνεννόηση με τη Ν.Δ. έπαιξε πολιτικό παιχνίδι, ζητώντας «μέχρι και 50 πυροσβεστικά αεροσκάφη που δεν διαθέτει η χώρα».

«Στην πυρκαγιά στα Κύθηρα ρίξαμε όλα σχεδόν τα ιπτάμενα μέσα που διαθέτουμε» διαβεβαίωσε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Απαντώντας στην κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ότι δεν νοικιάστηκαν εγκαίρως τα επτά  πυροσβεστικά ελικόπτερα, ο κ. Τόσκας τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και  ότι αυτά είναι ελικόπτερα δευτερεύουσας δύναμης. Τα τρία βασικά ελικόπτερα «Ericsson», όπως ανέφερε ο υπουργός, έχουν ήδη ενοικιαστεί και επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών από την  αρχή της αντιπυρικής περιόδου.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: τραγικά ανεπαρκής ο κ. Τόσκας

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου σε δήλωση του αναφέρει «η καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα, με τις ανυπολόγιστες συνέπειες για το περιβάλλον, έβγαλε στην επιφάνεια πολλά κρίσιμα προβλήματα της Πολιτικής Προστασίας κατά την διάρκεια της  αντιπυρικής περιόδου. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η κάλυψη της Επικράτειας από εναέρια πυροσβεστικά μέσα παρουσιάζει τραγικές ελλείψεις. Σήμερα αποδεικνύεται ότι εκτός από τον υπεργερασμένο Εθνικό εναέριο στόλο έχουν μισθωθεί  μόνο τρία βαρέως τύπου Ελικόπτερα Erickson, με αποτέλεσμα μεγάλες περιοχές της χώρας όπως η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα να έχουν μείνει χωρίς ελικόπτερο. Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, παρά τις γενναίες προσπάθειες που καταβάλλει και την υψηλή αίσθηση καθήκοντος που έχει, είναι πλέον εξαντλημένο και καταπονημένο από τις συνεχείς μετακινήσεις από περιφέρεια σε περιφέρεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Τα στελέχη του καταγγέλλουν έλλειψη συντονισμού και ορθολογικής διαχείρισης από πλευράς Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.  Στα παραπάνω προστίθενται οι ελλείψεις  σε προσωπικό και σε κονδύλια για συντήρηση, επισκευές  οχημάτων  και αντικαταστάσεις ελαστικών. Ο κος Τόσκας αποδεικνύεται, μια ακόμα φορά, τραγικά ανεπαρκής στον Τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της προετοιμασίας του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και δυστυχώς η χώρα πληρώνει βαρύ τίμημα».