X

Αχτσιόγλου: εκτός γ' αξιολόγησης τα “καυτά” εργασιακά

Τι είπε για τις επιβαρύνσεις των αυτοαπασχολούμενων, την ανεργία και το νομοσχέδιο-σκούπα που έρχεται. Επικρίσεις απο την ΝΔ.

Ant1news

«Δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις ή αναδρομικά χαράτσια για τους αυτοαπασχολούμενους» τόνισε η Υπουργός Εργασίας σε σημερινές της δηλώσεις.

«Αυτό που υπάρχει είναι οι εισφορές για την επικουρική και το εφάπαξ με βάση τον νόμο που άρχισε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2017» πρόσθεσε η Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι αυτές οι εισφορές θα καταβληθούν σε δόσεις.

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου που πρόκειται να κατατεθεί το φθινόπωρο στη Βουλή, στο οποίο θα περιλαμβάνεται μια ευρεία γκάμα θεμάτων, για το οποίο τόνισε ότι, θα καλύψει σχεδόν το σύνολο των πολιτικών που αντιστοιχούν στο υπουργείο, δηλαδή εργασιακά, ζητήματα κοινωνικής εργασίας, κτλ..

Το νομοσχέδιο θα έχει τρεις πυλώνες που θα αφορούν ρυθμίσεις για την αδήλωτη εργασία με εντατικοποίηση των ελέγχων, την επίλυση χρόνιων ζητημάτων στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης (π.χ. η αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα για μηχανικούς, δικηγόρους κ.λπ. που δεν ασκούν το επάγγελμα).

Όπως υποστήριξε η Ε.Αχτσιόγλου, «υπάρχει μία θετική δυναμική στο πεδίο της απασχόλησης, με τα στοιχεία του συστήματος ‘Εργάνη’ που μετρά τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις στον ιδιωτικό τομέα να δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 265.000 νέες θέσεις εργασίας».

Σχετικά με τη διάρθρωση των εργασιακών σχέσεων επισήμανε ότι περίπου 50% οι μορφές εργασίες είναι ελαστικές και το υπόλοιπο 50% είναι πλήρεις. «Είναι πολύ μεγάλο ποσοστό και θέλει πολλή δουλειά για να αλλάξει» συμπλήρωσε.

«Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα. Εμείς δουλεύουμε πάνω σε τρεις άξονες, όπου περιλαμβάνονται η αναστροφή του κλίματος της οικονομίας ώστε να δημιουργηθούν νέες εργασίας και οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών για την υποδηλωμένη εργασία» υπογράμμισε η Υπουργός Εργασίας.

 

«Δεν υπάρχουν αναδρομικές επιβαρύνσεις και χαράτσια από το νέο νόμο υπάρχουν εισφορές για την επικουρική και το εφ’ άπαξ από 4 έως και 7% για λόγους ισονομίας. Θα καταβληθούν από τον Οκτώβριο και μετά όταν τα μητρώα θα είναι έτοιμα. Οι εισφορές θα είναι κατανεμημένες σε δόσεις. Αυτή τη στιγμή είναι 7.000 οι άνθρωποι που θα κληθούν να πληρώσουν αυτές τις εισφορές (σ.σ αναφέρεται στους πρώην ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ) » σημείωσε η υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στις επερχόμενες εισφορές που θα κληθούν να πληρώσουν από τον Σεπτέμβριο οι αυτοαπασχολούμενοι .

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις σημείωσε: «είναι κεντρικό ζήτημα. Γνωρίζουμε το θέμα και πρέπει γρήγορα να προσπαθήσουμε να το λύσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να λυθεί το θέμα. Έχουμε ήδη σχηματίσει ομάδες εργασίας στον ΕΦΚΑ που λειτουργούν ακόμη και υπερωριακά για να λύνονται τα όποια ζητήματα. Έχουμε προβλέψει και κάποιο έκτακτο επίδομα για τους συγκεκριμένους υπαλλήλους».

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις η Υπουργός Εργασίας τόνισε: «Το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης δείχνει πως περνάμε σε μία κατάσταση σταθερότητας και ομαλότητας. Πληρώνουμε ληξιπρόθεσμα και πιστεύουμε πως η ομαλότητα θα είναι συνεχής χωρίς προβλήματα».

 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επερχόμενη διαδικασία την γ΄  αξιολόγησης η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε πως «για την γ΄  αξιολόγηση δεν υπάρχουν βασικά εργασιακά ζητήματα. Εκτιμώ πως δεν υπάρχουν θέματα τα οποία έχουμε κλείσει και θα επανέλθουν στο προσκήνιο. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη θέση του για το πρόγραμμα».

Νέα Δημοκρατία: Μηδενική σχέση με την κοινωνία

Ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι κυρίες Έφη Αχτσιόγλου και Ράνια Αντωνοπούλου απέδειξαν, για ακόμη μια φορά, ότι έχουν μηδενική σχέση με την κοινωνία. Αγνοούν επιδεικτικά τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι καταστροφικές πολιτικές τους στον χώρο της αγοράς εργασίας και αναζητούν… δικαιολογίες πίσω από αλχημιστικές προσεγγίσεις», ανέφερε ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου σε ανακοίνωσή του, στην οποία τόνισε ότι:

«Χωρίς ίχνος ντροπής και καμία διάθεση αυτοκριτικής παριστάνουν ότι όλα είναι καλώς καμωμένα.  

Μάλλον ζουν σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην βλέπουν την εργασιακή ζούγκλα που έχει καθιερωθεί επί των ημερών τους και να μην ακούν τις φωνές αγωνίας ανέργων και εργαζόμενων.

Στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ η πλήρης απασχόληση αντιμετωπίζεται ως είδος προς εξαφάνιση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία νέων προσλήψεων αφορά θέσεις ελαστικής εργασίας.  Ας σταματήσουν να διαβάζουν επιλεκτικά την “ΕΡΓΑΝΗ” του Ιουλίου παρουσιάζοντας ως επίτευγμα την αύξηση των ροών μισθωτής απασχόλησης λόγω της εποχικότητας της τουριστικής περιόδου.

Το επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος 2017 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αντιστοιχούν στο 52,14%, έναντι 47,86% της πλήρους απασχόλησης.

 

Όσον αφορά στο επιχείρημα της κυρίας Αχτσιόγλου ότι μεταξύ Κυβέρνησης και Δ.Ν.Τ. υπάρχουν μεγάλες αποστάσεις στα εργασιακά ζητήματα αποτελεί ύβρι προς τους εργαζόμενους να παριστάνουν τους “επαναστάτες” εκείνοι που:

- Έφεραν και ψήφισαν στη Βουλή την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με απλή τρίμηνη προειδοποίηση,

- Υπόσχονταν ότι οι κλαδικές συμβάσεις θα υπερισχύσουν των επιχειρησιακών, κάτι το οποίο δεν ισχύει

- Οδηγούν  - με τις διαδοχικές μειώσεις του αφορολόγητου ορίου μέσα από το τρίτο και τέταρτο Μνημόνιο - όλους τους εργαζόμενους στην απώλεια δυο μισθών».