X

Τσίπρας: από το Grexit περνάμε στο Grinvest

«Ανοίγουμε το βηματισμό μας. Δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που οδηγήθηκε στην κρίση», τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

Ant1news



«Η έξοδος από τα μνημόνια δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους του παρελθόντος» διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εγκαινιάζοντας την 82η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

«Πρέπει να διαμορφώσουμε τους θεσμούς και τις πολιτικές, οι οποίες θα εγγυώνται ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο παρελθόν» πρόσθεσε περιγράφοντας την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου «δρόμου».

Όπως εξήγησε, πρόκειται για έναν δρόμο με νέες προκλήσεις και δυσκολίες, αλλά και με ευκαιρίες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. «Χρέος μας», είπε, «είναι να δημιουργήσουμε μία Ελλάδα της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης, καθώς δεν θέλουμε μία Ελλάδα που θα επιστρέψει στη χρεοκοπία» .

 

Ενισχύεται η διαπραγματευτική ικανότητα

Αναφερόμενος στις επιδόσεις της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο, καθώς τα σημάδια ανάκαμψης είναι πλέον εμφανή και σε εμάς, και στους επενδυτές και στους εταίρους».

Για δύο συνεχή έτη, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, κατορθώσαμε να πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, γεγονός το οποίο ενισχύει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας και θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση των βαρών.

«Η επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές προδιαγράφει την επιτυχία αυτού που θα συμβεί σε έναν χρόνο» υπογράμμισε, εστιάζοντας στις προοπτικές εξόδου από το πρόγραμμα βοήθειας, το καλοκαίρι του 2018.

Από το Grexit περνάμε στο Grinvest

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας εξήρε τα μακροοικονομικά μεγέθη της οικονομίας, κάνοντας ειδική μνεία στα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές και σημειώνοντας ότι οι συγκεκριμένες επιδόσεις προαναγγέλλουν την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

«Η μετάβαση από την εποχή του Grexit στην εποχή του Grinvest δεν έγινε με τον αυτόματο πιλότο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο ένα Δημόσιο στο οποίο θα έχουν πρόσβαση με ισότιμους όρους όλοι οι πολίτες, όπως επίσης την αναγκαία αποκλιμάκωση των ϕορολογικών επιβαρύνσεων που βαραίνουν επιχειρήσεις και ϕυσικά πρόσωπα.

Εκτενής ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη δίκαιη ανάπτυξη -«μια ανάπτυξη σταθερή, θεμελιωμένη, με προοπτική και με ευεργετικές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές ομάδες», όπως είπε- καθώς «όσο ικανοί άνθρωποι παραμένουν αποκλεισμένοι από το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας, ούτε η κοινωνία ούτε η δημοκρατία ούτε η σημερινή κυβέρνηση μπορούν να αισθάνονται δικαιωμένοι». 

 

Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα

«Η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη» έσπευσε να συμπληρώσει, παραπέμποντας στις επισκέψεις των Εμανουέλ Μακρόν, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παράλληλα επεσήμανε πως «η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους των διεθνών συμμαχιών της χώρας».

Αναφέρθηκε και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, εξέλιξη η οποία αποτελεί «εξαιρετικό οιωνό», ενώ προανήγγειλε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σχεδόν 800 νέων επενδυτικών σχεδίων, ύψους 2 δισ. ευρώ.

Επιχορήγηση πρώτης απασχόλησης με επιδότηση μέρους του μισθού


Έμφαση στην αντιμετώπιση της ανεργίας - ιδίως των νέων - έδωσε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλοντας πως:

- Θα υπάρξει επιχορήγηση 1ης πρόσληψης ανέργων έως 34 ετών σε ατομική ή συνεταιριστική επιχείρηση με επιδότηση μέρους μισθού.

- Σε λίγες μέρες τίθεται σε εφαρμογή επιδότησης εισφορών για μετατροπή μπλοκάκηδων σε μισθωτούς ύψους 156 εκατ. ευρώ.

- Θα ανακοινωθούν σύντομα Προγράμματα για νεοεισερχόμενους και απολυμένους νέους έως 29 ετών.

- Τον Οκτώβριο θα ιδρυθεί Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας με κεφάλαια 25 εκατ. ευρώ και θα ιδρυθούν πάνω από 100 Κέντρα Πληροφόρησης για τις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας.

Ευκαιρία συνεργασίας με την Κίνα

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ, την Κίνα, κάνοντας λόγο για μία χώρα με μακραίωνη ιστορία, παράδοση και κουλτούρα.

«Τα τελευταία χρόνια εμβαθύνουμε διαρκώς τη συνεργασία με την Κίνα, μέσω των οικονομικών και πολιτιστικών ανταλλαγών» σημείωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΘ «είναι άλλη μια σπουδαία ευκαιρία για την εμβάθυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας».