X

Παππάς στο CNN: το Eurogroup θα επιβεβαιώσει την έξοδο από τα μνημόνια το 2018

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εμφανίστηκε βέβαιος πως το κλίμα στην χώρα μας έχει αλλάξει και συνεχώς βελτιώνεται.

Ant1news

«Οι αποφάσεις του Eurogroup θα διασφαλίσουν ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές πλήρως με την λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018», τόνισε μιλώντας στο αμερικανικό CNN,  ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για διήμερη επίσκεψη, όπου χθες συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο  με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Joan O’Hara. 

Παράλληλα, ο κ. Παππάς εμφανίστηκε βέβαιος πως το κλίμα στην χώρα μας έχει αλλάξει και συνεχώς βελτιώνεται. 

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έδωσε έμφαση στο γεγονός πως η ανεργία συνεχώς μειώνεται στην χώρα και τόνισε ότι τα μηνύματα για το μέλλον είναι αισιόδοξα.  

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναστροφή του brain drain, δήλωσε πως η κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να δίνονται κίνητρα στους νέους να αναπτύσσουν τις δικές τους start ups εταιρείες με φρέσκιες επιχειρηματικές ιδέες. 

 

Ακόμα, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «οι ΗΠΑ του χρόνου θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ. Για αυτό ελπίζουμε να έχουμε ουσιαστική παρουσία αμερικανικών επιχειρήσεων την επόμενη χρονιά στην έκθεση».

Ωστόσο, όπως είπε «πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν αποφασίσει να επενδύσουν στην Ελλάδα σε πολλούς τομείς της οικονομίας και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι οι ΗΠΑ εκτός από παράγοντας  σταθερότητας στην περιοχή, καθίσταται και ένας οικονομικός παράγοντας στην χώρα». 

Συνάντηση Παππά με τον Υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, συναντήθηκε, στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, με τον Υφυπουργό, Israel Hernandez, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον.

Στη διάρκεια της συνάντησης και οι δύο πλευρές τόνισαν το ιδιαίτερα καλό σημείο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο Νίκος Παππάς τόνισε τη φετινή επίδοση-ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού, τις σημαντικές αμερικανικές επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα μας, όπως αυτή στην Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τομείς όπως τα ναυπηγεία, το real estate, η ενέργεια, οι οπτικές ίνες κ.ά. Ειδική αναφορά έκανε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στο στρατηγικό project του Υπουργείου, «NGA Plan», για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών που θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με την αξιοποίηση δημόσιας και κοινοτικής χρηματοδότησης ύψους 500 εκατ. ευρώ και, μέσω αυτής, τη μόχλευση ακόμη σημαντικότερων κονδυλίων του ιδιωτικού τομέα.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι «Το επενδυτικό ενδιαφέρον που σημειώνεται, ειδικά στους τομείς των υποδομών, αναβαθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είναι, πλέον, σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει νοικοκυρέψει την οικονομία της χώρας, φέρνει αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, τις μεταρρυθμίσεις κ.λπ., γεγονότα που αναγνωρίζονται ευρύτατα εκτός των ελληνικών συνόρων».

Στη συνάντηση του Νίκου Παππά με τον Υφυπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Israel Hernandez, συμμετείχαν ο Έλληνας πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, Χάρης Λαλάκος και ο σύμβουλος του Υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης.

Tο πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Νίκου Παππά στο CNN

ΕΡ: Σας ευχαριστώ πολύ που είστε μαζί μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει, αν θέλετε, γυρίσει σελίδα, βρίσκεται σίγουρα σε πολύ πιο σταθερό έδαφος. Πόσος καιρός όμως πιστεύετε ότι θα χρειαστεί μέχρις ότου η χώρα να είναι πλήρως αυτάρκης οικονομικά;

ΑΠ: Η χώρα είναι μέρος της Ε.Ε. και η Ε.Ε. αναπτύσσει συγκεκριμένους μηχανισμούς για να συνδράμει στην επιστροφή της χώρας στις αγορές. Είμαστε, λοιπόν, πεπεισμένοι ότι οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup θα διασφαλίσουν την επιστροφή στις αγορές τον Αύγουστο του επόμενου έτους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το τρέχον πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, το σαφές μήνυμα, όπως αναφέρατε, είναι ότι έχουμε αύξηση του ΑΕΠ, αύξηση της απασχόλησης, αύξηση των εξαγωγών, αύξηση των επενδύσεων. Αυτά τα βασικά μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι θα είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε πλήρη πρόσβαση στην αγορά, κάτι που θα ομαλοποιήσει την ικανότητά μας να εξυπηρετούμε τα χρέη μας.

ΕΡ: Αν σκεφτείτε όμως την οικονομία και το ποσοστό ανεργίας που είναι πάνω από 20%, η Ελλάδα έχει προφανώς υποφέρει από διαρροή εγκεφάλων, πολλοί νέοι που είναι πολύ έξυπνοι και εργάζονται σκληρά αποφασίζουν να πάνε αλλού στην Ευρώπη για να βρουν εργασία. Πώς λοιπόν θα προσελκύσετε αυτούς τους ανθρώπους πίσω στη χώρα, γιατί αυτό θα αποτελούσε ένα θεμελιώδες στοιχείο της δυνατότητας της Ελλάδας να προχωρήσει μπροστά;

ΑΠ: Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε, και το κάναμε αμέσως ήταν να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία οργανώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να ωφεληθούν οι νεοφυείς εταιρείες, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να επιστρέψουν στη χώρα, να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους και να βγάλουν τα προς το ζην, αντί να πάνε στο εξωτερικό. Φυσικά υπάρχει το ζήτημα του ευρύτερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω ότι όταν το 2015 έλαβε χώρα η πολιτική αλλαγή, η ανεργία ήταν στο 27%. Τώρα βρισκόμαστε μόλις πάνω από το 21% και φαίνεται μια δυναμική προς ακόμη χαμηλότερη ανεργία τους επόμενους μήνες. Έχουν δημιουργηθεί σχεδόν 350.000 θέσεις εργασίας και αυτά είναι μηνύματα τα οποία οι νέοι που εργάζονται εκτός της χώρας μπορούν πραγματικά να δουν και να αποφασίσουν να επιστρέψουν.

ΕΡ: Εξηγήστε μας τι κάνετε στις ΗΠΑ όσον αφορά τις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

ΑΠ: Οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη μεγαλύτερη διεθνή έκθεση του επόμενου έτους. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια πολύ ουσιαστική παρουσία αμερικανικών εταιρειών σε σχεδόν δώδεκα μήνες. Πέραν τούτου, είναι γεγονός ότι ήδη πολλές αμερικανικές εταιρείες αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε ασφαλιστικές δραστηριότητες, στην αγορά ακινήτων και σε διάφορους άλλους τομείς. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, ότι εκτός από παράγοντας στον χώρο της ασφάλειας στην περιοχή, οι ΗΠΑ καθίστανται και οικονομικός παράγοντας στη χώρα.