X

“Σάλπισμα Τσίπρα” σε υπουργούς για εγρήγορση και συντονισμό (βίντεο)

Έδωσε "διορία 10 εβδομάδων" για να κλείσουν τα προαπαιτούμενα.  Τι είπε για τις αρρυθμίες στην Κυβέρνηση και την ρύπανση στον Σαρωνικό. Τι απάντησε στον Μητσοτάκη.

Ant1news

Του Γιάννη Τσακίρη

«Πρέπει να κλείσουμε την γ΄ αξιολόγηση, μέχρι το Νοέμβριο να έχουμε ολοκληρώσει ότι πρέπει για να μην υπάρχει κανένα «πάτημα» για χρονοτριβές» ήταν το μήνυμα Τσίπρα στους υπουργούς του, τους οποίους κάλεσε «να δουλέψουμε με προσήλωση προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες. Ειναι τοσο κρίσιμα τα επίδικα αυτής της περιόδου που δεν υπαρχουν περιθώρια για ολιγωρίες».

«Πρεπει να βελτιώσουμε τη δουλεια μας, να διορθώσουμε αρρυθμίες, τον συντονισμό της κυβερνησης», τόνισε ο Πρωθυπουργός καλώντας τους υπουργούς να "σηκώσουν μανίκια" και να κλείσουν στις επόμενες εβδομάδες τις εκκρεμότητες για την αξιολόγηση, ενώ οι αναφορές εκλήφθησαν απο ορισμένους ως "καμπανάκι" σε υπουργούς για ....στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, ενόψει και της γ΄ αξιολόγησης, για την οποία εκτός από τα 95 προαπαιτούμενα που μένει να υλοποιηθούν ως το τέλος του έτους, η ΕΚΤ ανακαλύπτει κι άλλα «αγκάθια» που προέκυψαν από ήδη ψηφισμένους νόμους, ο Πρωθυπουργός τόνισε «η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι μόνο ένα ημερολογιακό ορόσημο. Είναι ορόσημο για το πέρασμα στην ανάπτυξη, στην εργασία. Η χώρα έχει ήδη επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ανεργία εχει πέσει έξι μονάδες. Τα έσοδα ειναι σε θετική πορεια, γεγονός που μας κανει να αισιοδοξούμε πως για ακόμη μια χρόνια θα ειμαστε πάνω απο τους στόχους».

 

Επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ως «θετική έκπληξη» την πορεία των εσόδων, που διασφαλίζει, όπως είπε, «τα δημοσιονομικά και για το 2018», τονίζοντας «θα διαψεύσουμε για άλλη μια φορά τους κινδυνολογους. Αφήστε τους να μιλούν με πηχυαίους τίτλους για νέα μέτρα το ΄18. Εμεις αντί για μέτρα θα φέρουμε κοινωνικό μέρισμα».

Απαντώντας στους επικριτές της Κυβέρνησης, ο Πρωθυυπουργός είπε απευθυνόμενος στο Υπουργικό Συμβούλιο, «όλα αυτα τελικα ειναι υπερ μας. Γυρνάει μπούμερανγκ σε αυτούς που επιμένουν να παριστάνουν τις Κασσανδρες. Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα». 

 

«Το σημαντικό ειναι ότι δεν γίναμε επαιτες των ισχυρών, καταφέραμε να εχουμε μια εικόνα μιας κυβερνησης που διαπραγματεύεται σκληρά αλλα οταν δεσμεύεται καταφέρνει τους στόχους της» είχε ψαρακτηριστικά προσθέτοντας «απο μαύρο πρόβατο η Ελλάδα εχει μετατραπεί ξανα σε ισότιμο εταίρο».

Όπως συμπλήρωσε, «σε κάποιους δεν αρεσει ολο αυτο. Οσο η κριση περνάει, τοσο οι μάσκες πέφτουν. Τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων αποτελούν σημερα και επίσημα το προγραμμα της ΝΔ. Ήταν, ειναι και θα ειναι το προγραμμα τους. Ο εκλεκτός του μπλοκ της συντήρησης, ρίχνει το τελευταίο φύλλο συκής, υποσχόμενος ένα «μνημόνιο μετά το μνημόνιο, ελληνικής ιδιοκτησίας». Είναι αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι απο τους ακραίους και τα εχουμε απορρίψει. Αυτο ειναι το «μνημόνιο μετα το μνημόνιο, ελληνικής ιδιοκτησίας». 


Για την ρύπανση στον Σαρωνικό

«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης δημιούργησε αίσθημα ανησυχίας .Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων», τόνισε στην αρχή της εισαγωγικής τοποθέτησης του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, «στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος. «Απορρύπανση» δεν χρειάζονται μόνο οι ακτές, αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς και διακίνησης των υγρών καυσίμων στη θάλασσα. Έχουμε κάνει πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια».