X

Σαντορινιός: ακολουθώ τις οδηγίες Κουρουμπλή

Πότε θα ολοκληρωθεί η απάντληση του πετρελαίου και πότε θα είναι τα νερά κατάλληλα για κολύμπι. Τι είπε για τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Ant1news

Σε 15 -20 μέρες θα έχει ολοκληρωθεί η απάντληση πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη», σύμφωνα με εκτιμήσεις του υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο οποίος τόνισε ότι, «η διαρροή από το πλοίο έχει περιοριστεί κατά 99% και με το φράγμα που έχει τοποθετηθεί εκμηδενίζεται οποιαδήποτε πιθανότητα να επεκταθεί εκτός».

Όπως ανέφερε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στην ΕΡΤ, η βαριά ρύπανση εκτείνεται μέχρι τη Γλυφάδα, «από κει και πέρα οι περιοχές είναι αρκετά καθαρές και πολύ καθαρές».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι, σε 20- 30 μέρες θα έχει καθαριστεί το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης, σημειώνοντας ότι, τις επόμενες μέρες εκτιμάται ότι δεν θα υπάρχουν ρύποι στη θάλασσα και θα μπορέσει να δοθεί έμφαση στα βράχια και στις παραλίες για καθαρισμό.

Αναφορικά με τα ψάρια και τα θαλασσινά που διατίθενται προς πώληση, επεσήμανε ότι γίνονται συνεχείς έλεγχοι σε αυτά που διατίθενται προς πώληση, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτά δεν προέρχονται από τον Σαρωνικό.

Σχετικά με την ποιότητα του νερού και το πότε θα είναι κατάλληλο για κολύμβηση και ψάρεμα, θα αποφασιστεί βάσει των δεδομένων που θα συγκεντρώσουν οι επιστημονικοί φορείς.

Απαντώντας σε ερώτηση, εάν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ανέφερε ότι «μόλις ολοκληρωθεί η μάχη και φθάσει στο τέλος της μπορούν διερευνηθούν τα αίτια και να καταλογιστούν οι όποιες ευθύνες». Επανέλαβε ότι «αυτή τη μάχη την δίνουμε πλάι πλάι με τον κ. Κουρουμπλή», ο οποίος, όπως είπε, του έχει αναθέσει τμήμα του συντονισμού και του οποίου τις οδηγίες ακολουθεί.