X

Επενδυτικό “σαφάρι” του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ

Δίωρη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με δώδεκα επιχειρηματίες, εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών στο Σικάγο. “Τα βρήκαν” Λαγκάρντ-Τσακαλώτος για το χρέος.

Ant1news



Στη δίωρη συνάντηση που είχε με δώδεκα επιχειρηματίες, εκπρόσωπους μεγάλων εταιρειών στο Σικάγο ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τους πείσει να εμπιστευθούν τη χώρα μας λέγοντας πως δημιουργείται ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Εκείνοι από την πλευρά τους έκαναν λόγο για Greek comeback.

«Η Ελλάδα επιστρέφει εκεί που ήταν. Νομίζω είναι σε θέση να αναπτυχθεί και είναι καλό μέρος για να κάνεις δουλειές στο μέλλον», δήλωσε ο Άνθος Χρυσάνθου του  “translate.com”

«Το οικονομικό ισοζύγιο είναι θετικό. Έχουμε πραγματική ανάπτυξη 1,5 με 2%. Πρέπει να γίνουν εξαιρετικές επενδύσεις στον τραπεζικό τομέα, στο real estate, στην κατανάλωση και στη χρηματοδοτική μίσθωση. Οπότε οι συνθήκες είναι καλές», εκτίμησε ο Ρίτσαρντ Ντράιχους της “Driehaus Capital”

Για το ενδιαφέρον Ελληνοαμερικανών επιχειρηματικών και αμερικανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα μίλησε στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος

«Νομίζω ότι είναι μια αχτίδα φωτός πολύ σημαντική ότι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες αλλά και αμερικανικές εταιρείες ενδιαφέρονται πλέον να έρθουν κοντά στην Ελλάδα» είπε ο κ. Καμμένος.

Ο Τσίπρας στην πόλη του Μάικλ Τζόρνταν  

 

Από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον γερουσιαστή Ντέρμπιν, στο Σικάγο, την πόλη του Μάικλ Τζόρνταν, και παρουσία του Αλέξη Γιαννούλια παλιού καλαθοσφαιριστή που ήταν στο πλευρό του Μπαράκ Ομπάμα στο παρελθόν δεν μπορούσε να λείπει η συζήτηση για το μπάσκετ.

Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο Γερουσιαστής του Ιλινόι με το κόμμα των Δημοκρατικών -εκ των πιο επιφανών μελών των Δημοκρατικών στη Γερουσία και με επιρροή-, κ. Ντέρμπιν, σχολίασε με χιούμορ ότι όταν είχε έρθει στην Ελλάδα με τον κ. Γιαννούλια οι εφημερίδες τότε έγραψαν για επιστροφή του Γιαννούλια στη χώρα του, ενώ δεν ανέφεραν ποτέ το δικό του όνομα.

Ο κ. Ντέρμπιν καλωσόρισε τον Έλληνα πρωθυπουργό στην πόλη, με τον Αλέξη Τσίπρα να αναφέρει στον Γερουσιαστή ότι είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτεται το Σικάγο, μια πόλη που, όπως πρόσθεσε, τον εντυπωσιάζει συν τοις άλλοις και λόγω της αρχιτεκτονικής της και η οποία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον ίδιο λόγω των σπουδών του ως πολιτικός μηχανικός. 

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Cinespace Film Studios

 

"H Ελλάδα μπορεί να γίνει χώρα υποδοχής επενδύσεων στην οπτικοακουστική βιομηχανία, αφού διαθέτει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ελκυστική", έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο Twitter σχετικά με την επίσκεψή του και τις συζητήσεις στο Cinespace Film Studios.

 



Στη συνάντηση τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού Τέρενς Κουίκ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, εκφράστηκε το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ από ελληνικής πλευράς τονίστηκαν οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να γίνει μια χώρα υποδοχής επενδύσεων στο πεδίο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (κινηματογράφος, τηλεόραση κτλ.), αρχής γενομένης από την πρόσφατη θεσμοθέτηση του μέτρου της επιδότησης οπτικοακουστικών έργων (νόμος 4487/ 2017) στα πλαίσια λειτουργίας του Εθνικού κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ). Η ελληνική πλευρά επισήμανε επίσης ότι για την εφαρμογή του μέτρου έχουν δεσμευτεί κονδύλια της τάξεως των 450 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα 4 χρόνια. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα διαθέτει χαρακτηριστικά που την καταστούν ελκυστική για την πραγματοποίηση τέτοιων επενδύσεων, όπως η ηλιοφάνεια, η εναλλαγή τοπίου, τα μνημεία, οι τουριστικές υποδομές κτλ. Ωστόσο, παρόλα αυτά έως σήμερα δεν υπήρχε κανενός είδος κίνητρο προς την διεθνή και εγχώρια κοινότητα παραγωγών και δημιουργών με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη σημασία απλοποίησης των διαδικασιών κινηματογράφησης και της παροχής πρόσθετων κινήτρων φορολογικού χαρακτήρα στο άμεσο μέλλον από τα συναρμόδια υπουργεία.

Λαγκάρντ και Τσακαλώτος “τα βρήκαν” για το χρέος

Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έδινε τα χέρια με την Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα του χρέους. Η επικεφαλής του ΔΝΤ ζήτησε να κλείσει γρήγορα η τρίτη αξιολόγηση ενώ ο υπουργός Οικονομικών της είπε ότι ο πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα.  

«Πρέπει να κλείσει το ταχύτερο, εντός του 2017, η τρίτη αξιολόγηση, για να τεθεί μετά επιτακτικά το ζήτημα του χρέους», είπε η κ. Λαγκάρντ. .

«Θα κάνουμε τα πάντα για να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η τρίτη αξιολόγηση. Χαιρόμαστε που με το Ταμείο έχουμε κοινό στόχο την αναδιάρθρωση του χρέους, διότι είναι κίνητρο για το ΔΝΤ να αποφασίσει αν είναι ικανοποιητικά αυτά που προτείνουν οι Ευρωπαίοι» απάντησε ο κ. Τσακαλώτος

Η ελληνική πλευρά επανέλαβε πως ακόμη κι αν δεν συνεχίσει στο πρόγραμμα το Ταμείο δεν πρόκειται αυτό να σταματήσει την επιστροφή στις αγορές.