X

Τραμπ σε Τσίπρα: Η Ελλάδα σίγουρα θα “επιστρέψει”

Το πρώτο "στίγμα" απο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κατά την συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, στον Λευκό Οίκο. Τι είπαν μπροστά στις κάμερες. Πρόκληση Τσίπρα σε Τραμπ να έρθει στην Ελλάδα.

Ant1news


«Η Ελλάδα έχει περάσει από πολλές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια για να επιστρέψει, κάνει «καλή δουλειά» και σίγουρα θα “επιστρέψει”, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσημη υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα στο Οβάλ Γραφείο.

Όπως είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, «όπως ξέρετε έχουμε διαχρονικές σχέσεις με την Ελλάδα, έχουμε μπροστά μας  την αναβάθμιση των F-16. Θα συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και η Ελλάδα να βοηθήσει εμάς».

Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας, αφού δήλωσε βέβαιος ότι θα γίνουν επικοιδομητικές συζητήσεις, δήλωσε ότι η επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο έρχεται σε μια «σημαντική συγκυρία για την στρατηγική μας συνεργασία»

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, «η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος και αξίπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή», ενώ κατέληξε ότι οι λαοί των δύο χωρών «μοιράζονται αξίες, όπως η Ελευθερία και η Δημοκρατία, οι οποίες γεννήθηκαν στην Ελλάδα».

 

 

 

 

Αναλυτικά οι πρώτες δηλώσεις των δύο ηγετών: 

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ: Είναι τιμή να έχουμε τον πρωθυπουργό Τσίπρα μαζί μας. Όπως ξέρετε η Ελλάδα έχει περάσει πολλά τα τελευταία χρόνια αλλά κάνουν καταπληκτική δουλειά προκειμένου να επιστρέψουν. Θα επιστρέψουν. Εργαζόμαστε μαζί τους σε μια σειρά θέματα. Αναβαθμίζουν τον αεροπορικό στόλο τους, τα μαχητικά F16, που είναι καταπληκτικά αεροπλάνα. Έχουμε εμπορικές συναλλαγές. Θα έχουμε συναντήσεις κατόπιν με το προσωπικό και γεύμα εργασίας με τους Υπουργούς. Θ συζητήσουμε για επιπλέον τρόπους όπου θα βοηθήσουμε την Ελλάδα και εκείνη εμάς.. Έχουμε μακροχρόνιες σχέσεις με την Ελλάδα. Είναι καλοί φίλοι. Πιστοί φίλοι και σύμμαχοι. Ανυπομονούμε για τις συζητήσεις μας σήμερα. Ευχαριστώ κύριε Πρωθυπουργέ. 

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ για την πρόσκληση και την φιλοξενία. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση. Είναι μια πολύ σημαντική συγκυρία για την στρατηγική μας συνεργασία και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε το παν να την ενισχύσουμε. Η Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός εταίρος σε μια ευαίσθητη περιοχή αλλά κάθε φορά ήταν ένας αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ. 

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ: Είναι αλήθεια.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ-ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Μην ξεχνάτε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκαν οι αξίες της  Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που όλοι μοιραζόμαστε. Συνεπώς, είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Είναι τιμή για μένα. 

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΗΠΑ: Δική μου τιμή. Ευχαριστώ. 

 

Πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα απηύθυνε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης των αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Ελλάδας στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση του για τις προσπάθειες που κάνει προκειμένου να βγει η χώρα οριστικά από την κρίση και δήλωσε ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας.

Κατά την έναρξη των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών, οι δύο ηγέτες ανέφεραν:

Ντόναλντ Τραμπ: Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι σπουδαίο που σας δεχόμαστε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βρισκόμαστε στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, ένα πολύ γνωστός χώρος. Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν εδώ. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας σχετικά με την Ελλάδα. Η σχέση που έχουμε είναι εξαιρετική, σχέση πολλών ετών. Έχετε περάσει πάρα πολλά. Σας συγχαίρω για όλα όσα έχετε καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ξέρω ότι ειδικά στο πεδίο του τουρισμού έχετε μία πολύ δυναμική ανάκαμψη, έχετε αριθμό ρεκόρ σε τουριστικές αφίξεις. Πρέπει να σας αποδώσουμε τα εύσημα για αυτό. Βεβαίως, η Ελλάδα είναι ένας πανέμορφος τόπος. Έχω πολλούς φίλους στην Ελλάδα και είμαστε μαζί σας. Είμαστε μαζί σας και θέλω να σας ευχαριστήσω. Είναι τιμή μας να σας έχουμε εδώ σήμερα.

Αλέξης Τσίπρας: Θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ καταρχάς για τη φιλοξενία σας και ελπίζω κάποια στιγμή να έχετε τη δυνατότητα να επισκεφτείτε την Ελλάδα. Είστε πάντοτε καλοδεχούμενος στην Ελλάδα. Πολλοί Έλληνες αγαπούν τις ΗΠΑ, τη χώρα σας, αλλά έχετε και πολλούς Έλληνες στις ΗΠΑ, πράγμα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην οικονομία, την πολιτική. Και έχετε και πολλούς υποστηρικτές εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ πολύ.