X

Συνάντηση Τσίπρα με τον Κορεάτη πρωθυπουργό

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχεται ο πρωθυπουργός τον Λι Νακ Γιον. Ποια θέματα θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Ant1news

Με τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Κορέας, Lee Nak-yon συναντάται σήμερα στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συζητήσεις και γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Πρωθυπουργοί θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Αφορμή για την επίσκεψη του Λι Νακ Γιον είναι η παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων (και για τον λόγο αυτό θα παραβρεθεί την Τρίτη στην Αρχαία Ολυμπία), ωστόσο η οικονομική συνεργασία βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψής του.

Υψηλή τεχνολογία, ναυπηγεία, αγροτοδιατροφικά προϊόντα, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, διαπανεπιστημιακή συνεργασία είναι οι τομείς που η χώρα μας μπορεί να πετύχει σημαντικές συμφωνίες.

Σύμφωνα με ΑΠΕ ΜΠΕ, στο επίκεντρο της συνάντησης των δυο ανδρών θα βρεθούν και ζητήματα διαπανεπιστημιακής συνεργασίας, καθώς ο ελληνικός πολιτισμός διδάσκεται στα σχολεία της Κορέας, αλλά και θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σημειώνεται πως η Κορέα είναι φίλη χώρα προς την Ελλάδα και αυτό αποδεικνύεται τόσο με την οικονομική συνεισφορά της για το προσφυγικό, μέσω της UNHCR, ύψους 2,3 εκατομμυρίων ευρώ όσο και από την επιλογή της να μην έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη συνταγματική τους ονομασία.

Στην ατζέντα των συνομιλιών θα βρεθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής με αιχμή τις εξελίξεις στην ευρύτερη δίκη μας περιοχή, όσο και στην Κορεατική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το πέρας των συνομιλιών ο Αλέξης Τσιπρας και ο Λι Νακ Γιον θα υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας.

Καθώς η βασική ατζέντα είναι οικονομική θα ακολουθήσει οικονομικό φόρουμ, στο οποίο θα συμμετάσχουν κορεατικοί κολοσσοί, όπως η Hyundai και Sumsung.

Στη συνέχεια, το ελληνικό κλιμάκιο -που θα αποτελείται από τους υπουργούς Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αγροτικής ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, και τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας Στεργιο Πιτσιόρλα, Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο- θα έχει διευρυμένες επαφές με τους Κορεάτες ομολόγους του.