X

Τζανακόπουλος: στόχος όλων να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην 3η αξιολόγηση

Δριμεία κριτική στον Μητσοτάκη για την στάση του. οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας θα δοθούν από τον Πρωθυπουργό. Τι είπε για τον Μουζάλα.

Ant1news

Από την ολοκλήρωση της πρώτη φάσης των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, πλέον, καθίσταται σαφής η κοινή βούληση όλων των πλευρών να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στη διαδικασία της τρίτης αξιολόγησης, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος έθεσε το ερώτημα εάν ο κ. Μητσοτάκης θα ψηφίσει ή όχι την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος: «Αν, δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης θα ευθυγραμμιστεί με τις εισηγήσεις των πλέον ακραίων του κόμματός του, επαναλαμβάνοντας το περσινό του ολίσθημα όταν και καταψήφισε την παροχή 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους ή αν τελικά θα υποχωρήσει και θα ψηφίσει τη σημαντική αυτή ενίσχυση».

"Πυρά" κατά Μητσοτάκη 

Ο κ. Τζανακόπουλος κατηγόρησε τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι αναζητά διέξοδο από την πραγματικότητα, φτιάχνοντας σκιάχτρα και πως «μετά τα αποτυχημένα σενάρια του φιλοεπενδυτή ηγέτη, του προστάτη των αρίστων και του πολέμιου της οικογενειοκρατίας, η αξιωματική αντιπολίτευση παρουσιάζει μία εικόνα σύγχυσης και αδιεξόδου».

Καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη «διαρκείς παλινωδίες», φέρνοντας ως παράδειγμα ότι «τις τελευταίες μέρες καταθέτουν την οργή και τον αποτροπιασμό τους για την έξαρση βίας και ανομίας στη χώρα, την ίδια στιγμή, όμως, δίνουν συγχαρητήρια στην Ελληνική Αστυνομία για μία σειρά επιτυχίες της».

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προανήγγειλε ότι οι απαντήσεις στο θέμα της ασφάλειας θα δοθούν από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή στη Βουλή και πως εκεί θα τεθούν και τα συγκεκριμένα ερωτήματα και προς τον κ. Μητσοτάκη «για την κάλυψη που παρέχει στον κύριο Αυγενάκη, ο οποίος φέρεται ότι διατηρούσε ειδικές σχέσεις και παρείχε εξυπηρετήσεις σε άτομα του κοινού ποινικού δικαίου».

Υποψηφιότητα Μουζάλα για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 

Κατατέθηκε η υποψηφιότητα του σημερινού υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Μία πιθανή ευδοκίμηση της υποψηφιότητας αυτής, την οποία η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις, θα αποτελέσει μία μεγάλη τιμή για τη χώρα μας, αλλά και μία αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του συνόλου του ελληνικού λαού, για την ανθρωπιστική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

 

Ξεκαθάρισε επίσης ότι αν ευδοκιμήσει η προσπάθεια του Γιάννη Μουζάλα δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, θα γίνει μόνο αντικατάσταση.  

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η έξοδος στις αγορές υπάρχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Όπως είπε «είναι πολύ πιθανό να γίνει σύντομα αλλά δεν μπορώ να προσδιορίσω το χρόνο. Θα χρειαστούν μια σειρά από έξοδοι».

Καμία ένσταση για το κοινωνικό μέρισμα

Παράλληλα, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «θα κλείσει στο χρόνο της και θα προχωρήσουμε στις διαδικασίες για την έξοδο της χωράς από τα μνημόνια όσο και αν κάποιοι δεν το θέλουν» είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε επίσης πως δεν υπάρχει ένσταση για το κοινωνικό μέρισμα. «Αυτή τη στιγμή μιλάμε για το εύρος και τους δικαιούχους. Θα είναι υψηλότερο από το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε το 2016»/, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Για το θέμα του ΕΔΟΕΑΠ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει προκειμένου να σωθεί το ταμείο, μάλιστα ανέφερε ότι είναι σε συμφωνία γι’ αυτό με τους δανειστές. 

Πιθανή και νέα παράταση για το ηλεκτρονικό εισιτήριο

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο ανέφερε ότι «η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει στη ρύθμιση αυτή για την αντιμετώπιση και κυκλωμάτων που διακινούσαν πλαστά εισιτήρια.

 

Αναγνωρίζουμε το πραγματικό πρόβλημα για το οποίο δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. Είχαμε ζητήσει να γίνεται από το διαδίκτυο αλλά η αρχή προστασίας ζήτησε ταυτοπροσωπία στα εκδοτήρια. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τελειώσει η ταλαιπωρία. Έχει δοθεί παράταση αλλά είναι πιθανό να δοθεί κι άλλη παράταση. Το επιβατικό κοινό δεν χρειάζεται να κάθεται στις ουρές, θα μπορεί να στέλνει φάκελο με την αίτηση του και θα μπορεί να παίρνει την κάρτα του ταχυδρομικώς».

Για τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα

Τέλος, αναφερόμενος στις κατεδαφίσεις σπιτιών στην Χειμάρρα είπε πως «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις. Οι πρωτοβουλίες που παίρνει το υπουργείο εξωτερικών είναι διαρκείς και συνεχείς».