X

Τσίπρας: Η 3η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα. Σφοδρή επίθεση στην ΝΔ για την στάση της.

Ant1news

Η κυβέρνηση δίνει με όλες της τις δυνάμεις έναν δύσκολο αγώνα για να βγάλει την Ελλάδα από την επιτροπεία και τα μνημόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προκάλεσε σάλο αντιδράσεων απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στόχος της κυβέρνησης όπως είπε είναι «να αντιμετωπίσουμε τις ολέθριες συνέπειες που είχε στην οικονομία και την κοινωνία μια μακρά περίοδος καταστροφικής κρίσης και απίστευτα σκληρών και συγχρόνως αποτυχημένων, προγραμμάτων. Να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην οικονομία.Να βγάλουμε την Ελλάδα από την επιτροπεία και τα μνημόνια. Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας νέας, δίκαιης, και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Όλοι ανεξαιρέτως οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η προοπτική ανάκαμψης εδραιώνεται πλέον σε στέρεες βάσεις. Έχουμε άνοδο της οικονομικής εμπιστοσύνης, των εξαγωγών, των επενδύσεων, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε ακόμα ότι "αμέσως μετά την αξιολόγηση θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μακρόπνοη βιωσιμότητα του χρέους. Και θα μπούμε στην τελική ευθεία για το τέλος του προγράμματος.  Η ολοκλήρωσή της αξιολόγησης θα είναι ο τελευταίος σταθμός στην πορεία εξόδου από την επιτήρηση"και πρόσθεσε ότι "το ασυνήθιστα καλό κλίμα δεν έρχεται ως συνέπεια ασύντακτων υποχωρήσεων από τη πλευρά μας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όπως συνέβαινε στα χρόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αλλά ως συνέπεια ρεαλιστικότερης και πιο εποικοδομητικής προσέγγισης από την άλλη πλευρά του τραπεζιού"

 

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει, απογοητεύοντας τις Κασσάνδρες», όπως είπε «χωρίς κανένα πρόσθετο μέτρο, με τους εργαζόμενους να επανέρχονται πρώτοι στη σειρά κατάταξης κατά την εξόφληση οφειλών από επιχειρήσεις (δηλαδή, πάνω από τις τράπεζες, το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία), με τη διάσωση και την επέκταση του ταμείου των δημοσιογράφων, με τη συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας, με τη συμφωνία για τη ρύθμιση των οφειλών ύψους από 20.000 ως 50.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, με δυνατότητα 120 δόσεων, και με κούρεμα των προσαυξήσεων της τάξης του 85%».

Μεγαλύτερο από πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα 

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει και φέτος στη διανομή κοινωνικού μερίσματος, για τη στήριξη των πιο αδύναμων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το οποίο θα είναι μεγαλύτερο από πέρυσι, κι αυτό θα είναι μια ακόμα μεγάλη απογοήτευση για την αντιπολίτευση και τα "εξαπτέρυγά" της επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τα αναλυτικά στοιχεία για το κοινωνικό μέρισμα θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, είπε και εξέφρασε την ελπίδα «φέτος, ο κ. Μητσοτάκης να μην εκτεθεί με τον τρόπο που εκτέθηκε πέρυσι, όταν καταψήφισε το κοινωνικό μέρισμα στη Βουλή και όταν, καθαρά για λόγους μικροπολιτικής, προσπάθησε με υπόγειους και ανέντιμους τρόπους να προκαλέσει την επέμβαση των Θεσμών για την ακύρωσή του».

 

Επίθεση στην ΝΔ 

«Ακροδεξιό τυχοδιωκτικό αμόκ προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, η θετική εικόνα που έχει πλέον διαμορφωθεί στη χώρα, τόσο σε ότι αφορά την πορεία του προγράμματος και της οικονομίας, όσον και τη γενικότερη πορεία του κυβερνητικού έργου» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Κατηγόρησε τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη ότι «εξαντλεί τον ρόλο της σε μια τρομολαγνική τακτική» και πρόσθεσε: «τελικά, η ίδια ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έχει γίνει τοξική, έχει υποτάξει το ύφος, το ήθος, τις τακτικές, και τις πρωτοβουλίες της σε δυνάμεις της άκρας δεξιάς και της άκρας ανοησίας».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η κυβέρνησή μας εγγυάται απολύτως την ασφάλεια του συνόλου των πολιτών και, ταυτόχρονα, εγγυάται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του καθενός ξεχωριστά». «Εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε κλέφτες κι αστυνόμους με τον κ. Μητσοτάκη. Τελεία και παύλα» πρόσθεσε.

"Η Ελλάδα δεν είναι πια τοπίο στην ομίχλη"

Συνεχίζοντας ο Αλέξης Τσίπρας, τόνισε ότι «όλο αυτό το διάστημα περάσαμε μεγάλες τρικυμίες και μπόρες, αλλά κρατήσαμε σταθερά το τιμόνι. Πετύχαμε χωρίς αμφιβολία πολλά πράγματα.Το κυριότερο είναι ότι αποδείξαμε ότι η Αριστερά, μια παράταξη γεννημένη στα δύσκολα, και μεγαλωμένη με τα δύσκολα, μπορεί να ασκήσει διακυβέρνηση με όρους επιτυχίας, εκεί που τα έμπειρα αλλά γερασμένα και φθαρμένα συστημικά κόμματα απέτυχαν και βούλιαξαν την χώρα. Εκεί που οι άλλοι απέτυχαν και απέτυχαν παταγωδώς, σήμερα εμείς πετυχαίνουμε και βγάζουμε τη χώρα από τη κρίση. Αλλά μακριά από μένα, και μακριά από μας, ένα αριστερό success story».

Παράλληλα, πρόσθεσε πως «έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας. Έχουμε ακόμα  μάχες να δώσουμε πολλές. Και Παγίδες κρυφές και φανερές να αποφύγουμε. Δεν έχουμε ούτε το δικαίωμα, ούτε την πολυτέλεια, να επαναπαυτούμε, και να εφησυχάσουμε. Υπάρχουν ακόμα στην κοινωνία ανοιχτές πληγές που άφησε η κρίση, αλλά και οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο κόσμος της δημιουργίας και της δουλειάς σηκώνει μεγάλο βάρος. Το βάρος μιας μακράς οικονομικής ερήμωσης. Η κοινωνία πιέζεται. Αλλά, επιτρέψτε μου να πω ένα πράγμα. Η Ελλάδα δεν είναι πια τοπίο στην ομίχλη». «Όσο κι αν οι δυνάμεις που έφεραν την καταχνιά των τελευταίων χρόνων επιμένουν σ’ αυτή. Το τοπίο καθαρίζει. Ο δρόμος είναι επιτέλους ορατός από όλους. Η διέξοδος έχει γίνει πιο κοντινή και πιο ρεαλιστική από ποτέ», τόνισε ο κ. Τσίπρας. 

Αναφερόμενος στην μάχη κατά της διαφθοράς, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ήταν και παραμένει ένας από τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, η οποία όπως είπε «θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί δραστικά και ολοκληρωμένα αυτή η αρπαγή πλούτου».