X

Τσίπρας: η Πορτογαλία έδειξε το δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα, στη Λισαβόνα.

Ant1news



Τη σημασία όχι μόνο της εξόδου από τα μνημόνια αλλά και της εφαρμογής κοινωνικά φιλικών πολιτικών αμέσως μετά την έξοδο, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας παραπέμποντας στο παράδειγμα της Πορτογαλίας, με τον Αντόνιο Κόστα να αναδεικνύει ουσιαστικά την αναγκαιότητα και τη σημασία των συμμαχιών , με τη φράση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό: «Και χρειαζόμαστε “παρέα” (σε αυτό)».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι ξανά στην Πορτογαλία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον κ. Κόστα, για να σημειώσει απευθυνόμενος προς τον Πορτογάλο πρωθυπουργό ότι η χώρα του «αποτελεί ένα πολύ καλό σήμα για όλους μας».

«Γιατί», όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας , «δείξατε τον δρόμο, όχι μόνο για το πώς να βγεις από τα μνημόνια, αλλά επίσης πώς να εφαρμόσεις κοινωνικά φιλικές πολιτικές ακριβώς μετά και τα μνημόνια». Συνεπώς, τόνισε ο πρωθυπουργός, «αμέσως μετά τη δική μας έξοδο (σ.σ. της Ελλάδας) από τα μνημόνια τον ερχόμενο Αύγουστο», θα υπάρχει το παράδειγμα της Πορτογαλίας ώστε να πείσουμε όλους τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τις ίδιες κοινωνικές πολιτικές. «Είναι πολύ σημαντικό», πρόσθεσε. «...και χρειαζόμαστε “παρέα”», έσπευσε να συμπληρώσει ο Αντόνιο Κόστα.

 

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επιφύλαξε θερμή υποδοχή στον Αλέξη Τσίπρα στην είσοδο του Πρωθυπουργικού Μεγάρου της Λισαβόνας, όπου τον καλωσόρισε στα σκαλοπάτια για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο Γραφείο του και να ξεκινήσει η κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σε απάντηση στις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία.

«Με 3 χρόνια καθυστέρηση ο Αλέξης Τσίπρας ανακάλυψε χθες ότι αν εφάρμοζε τις επιλογές της Κυβέρνησης της Ν.Δ., η χώρα μας θα είχε βγει ήδη από τα μνημόνια το 2015. Παραδέχθηκε έτσι ότι η μόνη διαφορά της Ελλάδας από την Πορτογαλία είναι ο ίδιος και η καταστροφική Κυβέρνησή του».

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ, τόνιζαν ότι «εάν εφαρμόζονταν οι επιλογές της ΝΔ, η οικονομική και κοινωνική καταστροφή θα ήταν σήμερα δεδομένη. Ευτυχώς, η εφιαλτική συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι τέλους, όπως ποτέ δεν θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα σοκ και δέους του κ. Μητσοτάκη. Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια με την κοινωνία ορθή και αυτό πιστώνεται αποκλειστικά στη σημερινή κυβέρνηση».