X

“Αιχμές” Μαξίμου κατά βουλευτών που διαμαρτύρονται για πλειστηριασμούς και γ΄ αξιολόγηση

Τι είπε ο Τζανακόπουλος για Φίλη, α΄ κατοικία, τροπολογία για απεργίες, ΦΠΑ στα νησιά, Ερντογάν και διαπραγμάτευση.

Ant1news

«Η έγκαιρη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και μάλιστα χωρίς πρόσθετα μέτρα αποτελεί αναμφισβήτητα μια επιτυχία για την Ελληνική Κυβέρνηση. Το γεγονός εξάλλου ότι για πρώτη φορά μετά από μια εφταετία δεν χρειάζεται η νομοθέτηση νέων δημοσιονομικών μέτρων σημαίνει ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που προέβλεπε η συμφωνία του 2015 έχει ολοκληρωθεί και επομένως η Ελλάδα βαδίζει με ασφάλεια στην έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος στην έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιτέθηκε στην Νέα Δημοκρατία, λέγοντας ότι ακολουθώντας δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, «επιλέγει να πολιτεύεται για άλλη μια φορά χωρίς αρχές», σημειώνοντας ότι η ΝΔ ακολουθεί την ίδια τακτική και στο θέμα των πλειστηριασμών.

«Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο προστατεύεται πλήρως η πρώτη κατοικία των υπερχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ και για αξίες ακινήτου μέχρι 280.000 ευρώ. Από αυτή τη ρύθμιση καλύπτεται κάτι παραπάνω από το 70% του συνόλου των ακινήτων πρώτης κατοικίας ενώ την ίδια στιγμή δίνεται και η δυνατότητα ρύθμισης των σχετικών οφειλών», υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Διπλή απάντηση στον Φίλη

Την ώρα που συλλογικότητες και κόμματα καλούν τους πολίτες για νέα, δυναμική διαμαρτυρία την Τετάρτη στα Ειρηνοδικεία όπου θα γίνουν πλειστηριασμοί, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, απαντώντας στον Νίκο Φίλη, ο οποίος για ακόμη μια φορά ζήτησε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «ο κ. Φίλης γνωρίζει πολύ καλά το νομοθετικό πλαίσιο, διότι το έχει ψηφίσει. Το γνωρίζει πολύ καλά. Δεν υπάρχουν αυτά τα 40.000 ακίνητα, δεν ξέρω που το έχει πει αυτό, προφανώς δεν μιλούσε για λαϊκή κατοικία. Τα επιχειρήματα της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι πάρα πολύ σαφή και ο κ. Φίλης τα ξέρει πολύ καλά».

 

Επιπλέον, βέλη κατά του Νίκου Φίλη εξαπέλυσε και για τις ενστάσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την συμφωνία σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, λέγοντας ότι αυτά προβλέπονται στην συμφωνία του 2015 και συμπληρώνοντας «η Κυβέρνηση ποτέ δεν αρνήθηκε ότι είναι πολύ υψηλά τα πλεονάσματα αυτά. Το καλοκαίρι του 2018 θα προσδιοριστούν ακριβώς οι λεπτομέρειες για τα επόμενα χρόνια. Η άποψη του κ. Φίλη είναι αποδεκτή στο δημόσιο διάλογο, όμως κρούει ανοιχτές θύρες όταν λέει ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά. Αυτό, το γνωρίζουμε καλά».

Για τις αντιδράσεις με την συμμετοχή και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας την συμμετοχή κυβερνητικών βουλευτών σε κινητοποιήσεις και τις δηλώσεις τους για την ανάγκη περαιτέρω προστασίας της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος άφησε αιχμές για την στάση τους, λέγοντας χαρακτηριστικά «το ότι υπάρχει αγωνία στην κοινωνία για πτυχές του προγράμματος είναι εύλογο, κατανοητό και θεμιτό. Εμείς οφείλουμε να ενημερώνουμε για το τι γίνεται», προσθέτοντας ότι «για την ΔΕΗ πρόκειται για μια συμφωνία ισορροπημένη», συμπληρώνοντας ότι «είναι κατανοητές και εύλογες οι αγωνίες, αλλά σε επίπεδο επιχειρημάτων είμαστε σε πολύ καλή θέση για να μπορούμε να εξηγήσουμε τα θετικά της συμφωνίας».

 

Σχολιάζοντας τα επεισόδια της περασμένης Τετάρτης στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελληνική Αστυνομία προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της. Αν εκφεύγει, γίνεται ότι πρέπει. Οι κινητοποιήσεις έχουμε πει είναι εύλογες και κατανοητές, αλλά υπάρχουν “κινητοποιήσεις και κινητοποιήσεις”».

Για την απόσυρση της τροπολογίας

Σε ότι αφορά την απόσυρση της τροπολογίας για τις απεργίες, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η διάταξη «αποσύρθηκε για λόγους τεχνικούς και για να γίνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις», λέγοντας ακόμη ότι «δεν έπαιξε ρόλο η απουσία βουλευτών. Δεν θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα».

Για τον ΦΠΑ στα νησιά

Αν και εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού σκέλους των δανειστών εμφανίστηκε απόλυτος το πρωί της Τρίτης ότι δεν υπάρχει περιθώριο να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «διεξάγεται μια συζήτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά. Αργότερα, μπορεί να έχουμε ανακοινώσεις για το συγκεκριμένο θέμα».

 

Για την επίσκεψη Ερντογάν

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ερντογάν, για την οποία ήδη λαμβάνονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «πρόκειται για μια επίσκεψη με μεγάλη σπουδαιότητα. Θα τον καλωσορίσουμε και θα θέσουμε όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν τις δυο χώρες, μεταξύ των οποίων και το μεγάλο θέμα του Προσφυγικού. Προσδοκούμε ουσιαστική αναβάθμιση των σχέσεων».

Σε ότι αφορά την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στην Θράκη, όπου ήδη δεκάδες σύλλογοι έχουν χαρακτηρίσει ως "ανεπιθύμητο" τον Ρ.Τ. Ερντογάν, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι η Αθήνα «δεν αντιμετωπίζει με “φοβικότητα” την συγκεκριμένη επίσκεψη. Θα επισκεφθεί μια περιοχή με ομόδοξους του. Η συνθήκη της Λωζάνης εξακολουθεί να ισχύει». 

Για την συμφωνία με τους δανειστές για την γ΄ αξιολόγηση

Αναφορικά με την συμφωνία για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης, ο κ. Τζανακόπουλος είπε, μεταξύ άλλων ότι:

  • Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, δηλαδή τα 384 ευρώ.
  • Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης της επιχείρησης. Το προνόμιο θα αφορά σε οφειλόμενους μισθούς έως έξι μηνών και το ανώτατο ποσό ικανοποίησης για κάθε μήνα οφειλόμενου μισθού θα είναι 2,75 φορές επί τον κατώτατο μισθό.
  • Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000 ευρώ, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000 ευρώ σε 910.000.000 ευρώ, δηλαδή μια αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού του ύψους του 40%. Και παράλληλα, διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%.   
  • Επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή σχολικών γευμάτων ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών.
  • Προβλέπεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κανονικά, ο νόμος 1566 του 1985. 
  • Διαφυλάχθηκε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του εργασιακού χρόνου των εκπαιδευτικών.
  • Επιτεύχθηκε μια προωθητική συμφωνία αναφορικά με τον συμψηφισμό χρεών του ΕΟΠΥΥ με αντίστοιχα χρέη των παρόχων προς αυτόν για την περίοδο 2012-2015.
  • Το ίδιο συνέβη και για το πρόγραμμα συμψηφισμού που αφορά την είσπραξη του clawback από το 2017 και μετά με τρόπο θετικό τόσο για τον ΕΟΠΥΥ όσο και για τους παρόχους. Συνεπεία των παραπάνω, ο ΕΟΠΥΥ θα μπει στο 2018 με σχεδόν μηδενικά ληξιπρόθεσμα.
  • Συμφωνήθηκε η επαναρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, που είχε προκαλέσει προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών στο φάρμακο.
  • Θεσπίζονται, μεταξύ άλλων, το υποχρεωτικό ελάχιστο ωράριο λειτουργίας φαρμακείου καθώς και η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των φαρμακείων σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.
  • Συμφωνήθηκε  η ρητή εξαίρεση από την εφαρμογή του κανόνα προσλήψεων-αποχωρήσεων, το λεγόμενο 1 προς 4, για την ενίσχυση δύο πολύ σημαντικών κλάδων. Ο ένας αφορά τους συμβασιούχους στην καθαριότητα, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ενώ ό άλλος κλάδος είναι αυτός των Πυροσβεστών Πενταετούς Θητείας, περίπου 2.000 εργαζόμενοι, για τους οποίους θα λάβει τέλος το άδικο καθεστώς της εργασιακής ανασφάλειας.
  • Η ΔΕΗ διατηρεί τον αδιαμφισβήτητο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας υπό το νέο θεσμικό περιβάλλον, και που είναι πλήρως εναρμονισμένο με το κοινοτικό δίκαιο.
  • Η παραγωγική βάση της ΔΕΗ μένει ανέπαφη, με μοναδική εξαίρεση ένα τμήμα των λιγνιτικών μονάδων, στο οποίο, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει σταδιακά να υπάρξει αποεπένδυση, στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου της Επιχείρησης για στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
  • Η παρούσα συμφωνία δεν αφορά πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, αλλά ούτε και μονάδων φυσικού αερίου.