X

Τριμερή με Μέρκελ και Γιούνκερ για το Προσφυγικό ζητεί ο Τσίπρας

Η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Τουσκ. Μαίνεται η διαμάχη με τον δήμαρχο Λέσβου. Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση της Μυτιλήνης και της Χίου.

Ant1news

Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η πρόταση που ετοιμάζει ο Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. O Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο Γιούνκερ προκειμένου να διεξαχθεί συνάντηση με τη συμμετοχή των δύο και της Καγκελαρίου Μέρκελ, για Ευρωτουρκικές σχέσεις και Προσφυγικό.

Η συνάντηση τελικά, θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή των τριών καθώς και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, κ. Μπορίσοφ.

«Οι προτάσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το μεταναστευτικό δεν είναι για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι όμως για το πολιτικό μέλλον του κ.Τουσκ στην Πολωνία», έγραψε σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σχολιάζοντας την πρόταση που ετοιμάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάργηση του μέτρου των ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων, από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να σημειωθεί ότι ήδη από χθες, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τα θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, έδωσε σκληρή απάντηση στον Τουσκ, εκ μέρους της Κομισιόν.

 

Ξεκίνησε η αποσυμφόρηση των νησιών 

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της χώρας, αποχωρούν σταδιακά πρόσφυγες από τη Χίο και τη Λέσβο προς την ενδοχώρα, μετά και την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημάρχου Μυτιλήνης και της κυβέρνησης. Ο Σπύρος Γαληνός είχε εξ αρχής αντιδράσει στη μεταφορά 50 επιπλέον οικίσκων στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας κατηγόρησε τον Δήμαρχο ότι εμποδίζει τις προσπάθειες για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τον προσφύγων στο hot spot.

 Οι 156 καταγραμμένοι και ενταγμένοι σε προγράμματα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν στην περιοχή από τη Χίο στα Γρεβενά θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία του ορεινού όγκου της περιοχής. 

Πρόκειται για 71 ανθρώπους από τη Συρία, 26 από το Ιράκ, 12 από το Αφγανιστάν, 20 από την Παλαιστίνη, 3 από το Ιράν, 9 από το Κουβέιτ, 2 από τη Σομαλία, 1 από το Σουδάν και 1 από την Γουινέα.

Η μεταφορά τους έγινε με τέσσερα λεωφορεία και οι 91 θα φιλοξενηθούν σε δύο ξενοδοχεία στην Κρανιά, οι 34 σε ξενοδοχείο στην Αλατόπετρα και 31 σε ξενοδοχεία στους Φιλιππαίους.

Η μεταφορά ήταν επεισοδιακή, καθώς το λεωφορείο που τους μετέφερε στους Φιλιππαίους σταμάτησε επτά χιλιόμετρα πριν από το ξενοδοχείο, λόγω της άρνησης των προσφύγων να συνεχίσουν. Κατέβηκαν όλοι από το λεωφορείο και πήραν με τα πόδια το δρόμο της επιστροφής προς τα Γρεβενά. Τελικά, μετά από συνεννοήσεις επιβιβάστηκαν και πάλι στα λεωφορεία και κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο.

 

Τους πρόσφυγες υποδέχθηκαν κλιμάκια της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον αντιπεφερειάρχη Ευάγγελο Σημανδράκο, ώστε να συνδράμουν στην επίλυση τυχόν προβλημάτων που θα προέκυπταν κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας.

Σήμερα νωρίς το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά 26 πρόσφυγες από τη Χίο και 157 από τη Μυτιλήνη, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν σε διάφορες δομές της Αττικής.

Φωτογραφίες: grevenamedia.gr, greveniotis.gr