X

Τσίπρας: οι πρώτες ΤΟΜΥ σε περιοχές όπου οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες

Μεγαλόπνοο έργο χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την Τοπική Ομάδα Υγείας που εγκαινίασε στον Εύοσμο. "Έργο αντίστοιχο της ίδρυσης του ΕΣΥ" σημείωσε.

Ant1news

Τη λειτουργία της πρώτης, πανελλαδικά, Τοπικής Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) εγκαινίασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στον δήμο Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Ο πρωθυπουργός, μόλις έφθασε χαιρέτισε ασθενείς και προσωπικό, ενώ εν συνεχεία ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις.

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Εκεί όπου οι άλλοι απέτυχαν εμείς πετυχαίνουμε. Ξεκινάμε ένα μεγαλόπνοο έργο. Σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε 239 Τοπικές Ομάδες Υγείας», είπε εισαγωγικά, προσθέτοντας: «Οι ΤΟΜΥ δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της Α' βαθμιας φροντιδας υγείας, αλλάζουν τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τηρουμένων των αναλογιών, έχουν σημασία ανάλογη με την ίδρυση του ΕΣΥ».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι ΤΟΜΥ προσφέρουν δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη και αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αδικίες δεκαετιών πριν ακόμη εκδηλωθεί η κρίση.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι «ο τελευταίος μνημονιακός, αλλά και ο πρώτος χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα επιβάρυνσης για το 2018».

Σημείωσε ότι «πετυχαίνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και με το παραπάνω» και τόνισε ότι «γι’ αυτό και μεθαύριο, 1.320.000 οικογένειες σε όλη την Ελλάδα θα μοιραστούν το "κοινωνικό μέρισμα". Και ακόμα περισσότερες, διότι θα ξανανοίξει η πλατφόρμα την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπιστούν και ορισμένες δυσκολίες ή αδικίες».

Αναφέρθηκε επίσης στο κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και τα κοινωνικά επιδόματα, υπογραμμίζοντας πως «όχι μόνο πετυχαίνουμε τους στόχους και βγάζουμε τη χώρα από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και ό,τι περνά από το χέρι μας για να στηρίξουμε πρωτίστως αυτούς που το έχουν ανάγκη».

Στο λογαριασμό του εξάλλου, στο Twitter ο πρωθυπουργός προκρίνει την αναβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας. «Το αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας με επίκεντρο την ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) αποτελεί τη σύγχρονη και διεθνώς αποδεκτή απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας και στις υγειονομικές ανισότητες» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και τονίζει: «Ξεκινάμε τις πρώτες ΤΟΜΥ από περιοχές όπου οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας είναι μεγαλύτερες και ο ρόλος μιας ουσιαστικής και αποτελεσματικής δημόσιας περίθαλψης ιδιαίτερα σημαντικός. Εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας στο Δήμο Ευόσμου».

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μ. Κόλλια -Τσαρουχά. Ο υπουργός Υγείας μαζί με τον Επίτροπο για θέματα Υγείας της ΕΕ Βιτένις Αντριουκαΐτις, θα εγκαινιάσουν αργότερα την ΤΟΜΥ του δήμου Παύλου Μελά.

 

Στην περιοχή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας προβλέπεται να λειτουργήσουν 33 ΤΟΜΥ.

 

Για "παραστάσεις κυβερνητικής προπαγάνδας στο χώρο της Υγείας που συνεχίζονται" έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία. Ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας, κ. Βασίλης Οικονόμου, τόνισε ότι την ώρα που η Πρωτοβάθμια Υγεία και τα νοσοκομεία βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης, ο κ. Τσίπρας κόβει κορδέλες, αποκρύβοντας ότι κατασπαταλά ευρωπαϊκούς πόρους για την πρόσληψη κομματικών ημετέρων, αντί να τους αξιοποιεί για την πραγματική βελτίωση στο χώρο της Υγείας.

«Η κυβέρνηση, με πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό, εγκαινίασε άλλη μια θεατρική παράσταση με έργο την εξαπάτηση του λαού για τη δήθεν αναβάθμιση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας», σχολιάζει το ΚΚΕ, υποστηρίζοντας ότι «οι εξαγγελίες είναι κάλπικες για το λαό και χρυσάφι για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Ο κ. Τσίπρας εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη την εικονική πραγματικότητα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για δεύτερη φορά» σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ. Με ανακοίνωσή της προτείνει στον κ. Τσίπρα και τον Κοινοτικό Επίτροπο σε θέματα Υγείας να επισκεφθούν τα Κέντρα Υγείας «φαντάσματα», να επισκεφτούν πόλεις που δεν έχουν κανέναν, έστω συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ, ειδικευμένο ιατρό Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, αλλά και το Κέντρο Υγείας Θεσπρωτικού Πρέβεζας στο οποίο οι εργαζόμενοι πλένουν τα σεντόνια σε δικό τους πλυντήριο και τα στεγνώνουν σε δική τους απλώστρα!