X

Σφοδρή επίθεση Μαξίμου στον Στουρνάρα

Μετά την "βόμβα" του διοικητή της ΤτΕ στο αφήγημα Τσίπρα για καθαρή έξοδο απο τα μνημόνια. Τι απαντά ο τραπεζίτης. Να παραιτηθεί τον καλεί ο Πολάκης.

Ant1news

«Βόμβα» στο αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για το τέλος των μνημονίων βάζει η Έκθεση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, μέσω της οποίας υποδεικνύεται ένα light, «προληπτικό πρόγραμμα στήριξης» για την περίοδο μετά το τέλος του Μνημονίου, που θα μπορέσει να λειτουργήσει υποστηρικτικά για την οικονομία, να μειώσει το κόστος δανεισμού και να παρέχει ασφάλεια αναφορικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός και μέσα σε λίγα λεπτά η Κυβέρνηση απάντησε με ένα non paper, αλλά σε προσωπικούς τόνους, με περίσσια …έκλυση χολής για το υπουργικό παρελθόν του Γιάννη Στουρνάρα. 

«Επειδή ένας αποτυχημένος υπουργός Οικονομικών τότε και μια αποτυχημένη κυβέρνηση, είχαν θέσει ως βέλτιστη εκδοχή όχι την έξοδο στις αγορές με ευνοϊκά επιτόκια, αλλά τη γραμμή στήριξης, δε σημαίνει ότι μια πετυχημένη κυβέρνηση δε θα τα καταφέρει πολύ καλύτερα. Ήδη όλες οι ενδείξεις, αυτό αποδεικνύουν», ανέφεραν κύκλοι του Μαξίμου.

Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, ο Παύλος Πολάκης, με ανάρτηση του στο Facebook, καλεί τον Γιάννη Στουρνάρα να παραιτηθεί από την θέση του Διοικητή της ΤτΕ.

 

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης επέλεξε να μην απαντήσει, σε συνομιλητές του ωστόσο έλεγε ότι οι επικριτές του οφείλουν να διαβάσουν στο σύνολο τους την έκθεση του. Παραπέμπει τους επικριτές του να διαβάσουν συνολικά την έκθεσή του για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, σε άρθρο του επιμένει να μιλά για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που δεν μπορούν να δεχθούν, δεν μπορούν να καταλάβουν πως η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, είναι τα αποτελέσματα. Δεν φοβόμαστε πλέον τις αλλαγές και οι δεσμοί με τα συμφέροντα του παρελθόντος που εμπόδιζαν τις αλλαγές έχουν διαρραγεί οριστικά».

Ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως, μέσω της Ενδιάμεσης Έκθεσης της ΤτΕ, σημειώνει ότι «το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα έξι μονάδες στην επενδυτική βαθμίδα και έχουμε οκτώ μήνες για να το διορθώσουμε. Αν δεν μπορεί να διορθωθεί,.. πρέπει να δούμε τι θα συμβεί μετά τον Αύγουστο του 2018. Έχουμε προτάσεις κι ελπίζω να διαβαστούν».

Από τον Μηχανισμό Σταθερότητας προβλέπονται δύο μορφές προληπτικών γραμμών:

1. Προληπτική Πιστωτική Γραμμή υπό Προϋποθέσεις, χωρίς ενισχυμένη εποπτεία

2.  Πιστωτική Γραμμή υπό Ενισχυμένες Προϋποθέσεις, με ενισχυμένη εποπτεία και με λήψη δανείου. Σε αυτήν την περίπτωση, προβλέπεται η λήψη σειράς μέτρων σε συνεννόηση με τους δανειστές και τακτικές αξιολόγησης ώστε να διαπιστώνεται η πρόοδος στην εφαρμογή των εν λόγω μέτρων.