X

Προσπάθεια σύγκλισης Μαξίμου με Καμμένο για το Σκοπιανό

Κοινή γραμμή πλεύσης στο θέμα των Σκοπίων αναζητήθηκε σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ηπιότεροι τόνοι από τον Πάνο Καμμένο.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε εκτάκτως διυπουργική για το Σκοπιανό προκειμένου να λειάνει τις ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις και εν πολλοίς το κατάφερε με τον Πάνο Καμμένο να επαναλαμβάνει μεν την πάγια άποψη του για τον όρο Μακεδονία αλλά μη αποκλείοντας να στηρίξει μια εθνική λύση.

«Ο ελληνικός όρος “Μακεδονία” όπως έχει αποφασιστεί από το συμβούλιο των αρχηγών είναι πάγια εθνική θέση και επιμένω. Ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί, θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ο Κοτζιάς δεν είναι από αυτούς που άλλα υπογράφουν και άλλα λένε όπως ο Σαμαράς ή που άλλα συμφωνούν και παράλληλα υπονομεύουν τον πρωθυπουργό  όπως η κ. Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι» είπε ο Πάνος Καμμένος

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η θέση της Αθήνας είναι «σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις κάτι που είχε η Ελλάδα προβάλει και στο Βουκουρεστι

Με συνέντευξη στο CAPITAL o Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει «δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι τελικά ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας. Ότι θα επιδείξει μία μεγάλη πολιτική ευλυγισία και σε αυτό το ζήτημα, όπως και σε πολλά άλλα»

Ο πρόεδρος της ΝΔ προσθέτει: «Δεν συνομιλώ με τον κ. Καμμένο. Περιμένω από τον κ. Τσίπρα, όπως σας είπα, να εκφράσει στο σύνολό της την κυβερνητική θέση, απηχώντας τις απόψεις και των δύο εταίρων. Και θεωρώ ότι δεν υπάρχει λόγος να δώσουμε παραπάνω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση μέχρι να ενημερωθεί επίσημα τουλάχιστον η Αξιωματική Αντιπολίτευση για το πραγματικό διακύβευμα αυτών των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, σε αντιδιαστολή με το τι συνέβαινε σε άλλες εποχές. Αναμένουμε, λοιπόν, από την Κυβέρνηση την ενημέρωση, όποτε κρίνει αυτή ότι πρέπει να την παράσχει στα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, και την τελική κυβερνητική γραμμή.

Έντονο διπλωματικό παρασκήνιο

Το διπλωματικό παρασκήνιο είναι ζέον. Προσεχώς έρχεται στη χώρα μας ο αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης, στις 17 Ιανουαρίου ο γραμματέας του ΝΑΤΟ πάει στα Σκόπια και στις 19 Ιανουαρίου ο μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς συνομιλεί και πάλι με τους λληνες και σκοπιανούς διαπραγματευτές στη ΝΥ.

"Πυρά" Κούλογλου κατά του Καμμένου

Yποκριτική κρίνει την στάση Καμμένου μερίδα της αντιπολίτευσης, ενώ αίσθηση προκάλεσε και το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου.

«Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία οι βουλευτές αποφασίζουν… Φτάσαμε στο σημείο να μην αποφασίζουν τα κόμματα, άλλα ο κ. Καμμένος. Αυτό είναι η νέα εκδοχή του πολιτικαντισμού. Να αποφασίσει η ΝΔ ποιο δρόμο ακολουθεί» σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι ΑΝΕΛ έχουν κολλήσει στην εθνικιστική γραμμή εκείνης της εποχής. «Συνεργαζόμαστε, άλλα αυτό δεν αφαιρει το δικαίωμα να κάνουμε κριτική» είπε ο κ. Κούλογλου στο ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

Δηκτικό ήταν και το σχόλιο του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλου Χρηστίδη: «Όλο αυτό το παιχνίδι, που βλέπουμε με τον καλό και τον κακό πατριώτη, είναι ένα ψέμα. Μια ακόμα υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» είπε ο κ. Χρηστίδης στον ALPHA 98,9

 «Ο κ. Καμμένος, προκειμένου να συνεχίσει αυτή η κυβερνητική συνεργασία και να βρίσκεται στην καρέκλα της εξουσίας, προφανώς προσανατολίζεται να στηρίξει τη διαπραγμάτευση και την όποια κατάληξη της ελληνικής κυβέρνησης και για το όνομα» σχολίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στο ΘΕΜΑ RADIO.

 «Όταν πάρουν το όνομα Μακεδονία θα ξανασκληρύνουν τη στάση τους και θα ξαναεπιστρέψουν στον αλυτρωτισμό και στα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» εκτίμησε η Ένωση Κεντρώων.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας μιλώντας στο  ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ κάλεσε την κυβέρνηση «Να φέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα, δηλαδή μία πλήρη συμφωνία που δεν θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία στην ονομασία του γειτονικού κράτους. Σε καμία όμως περίπτωση η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να υποχωρήσει από την εθνική κόκκινη γραμμή όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 10 χρόνια στο Βουκουρέστι, επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή».