X

Τζανακόπουλος: με το κεκτημένο του 2008 η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό

Τι είπε ο Κυβ. Εκπρόσωπος για την στάση του Π. Καμμένου. Τι ανέφερε για την οικονομία και τους πλειστηριασμούς.

Ant1news

Αποφεύγοντας να μπει σε ονοματολογία για το Σκοπιανό, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, στην γραμμή που ακολούθησε ο Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση μετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας «με βάση την εθνική θέση» και «με το κεκτημένο του 2007 και του 2008».

«Έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας μετά την αλλαγή στάσης από τη γειτονική χώρα που άφησε στην άκρη ακραίες θέσεις. Δεν μας ενδιαφέρει μια ακατάσχετη ονοματολογία. Μας ενδιαφέρει εντός των επόμενων μηνών να επιτευχθεί μια λύση σε ένα πρόβλημα που μας κληροδότησαν πολιτικές δυνάμεις που θα πρέπει να το έχουν κλείσει», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, συμπληρώνοντας ότι «οι τοποθετήσεις του κ. Ζάεφ δημιουργούν ένα άλλο έδαφος για λύση. Βεβαίως θα δούμε τι θα γίνει στις διαπραγματεύσεις».

Αναφορικά με την στάση του Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι συνεχίζουν την κόντρα τους με την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και την επιμονή ότι δεν στηρίξουν λύση που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», ο κ. Τζανακόπουλος είπε «ο κ. Καμμενος εχει κανει μια πολυ σοβαρή δήλωση οτι δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα αν υπαρξει η μεγαλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική συναίνεση. Ολα τα κόμματα πρεπει να πουν ευθέως τη θεση τους», ζητώντας να ξεκαθαρίσει την στάση της η ΝΔ, η οποία πάντως, διά του Κυριάκου Μητσοτάκη τονίζει ότι εμμένει στην εθνική γραμμή που έχει χαραχθεί στο Βουκουρέστι.

«Εμείς έχουμε καλέσει το σύνολο της αντιπολίτευσης να εκφράσει τις πολιτικές του τοποθετήσεις. Εφόσον υπάρξει εξέλιξη θετική στις διαπραγματεύσεις, προφανώς θα υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών» είπε ο κ. Τζανακόπουλος. 

Για την οικονομία και την έξοδο απο τα μνημόνια

«Το 2018 είναι το έτος κατά το οποίο κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η σκληρή περίοδος των μνημονίων και της λιτότητας, που αφήνει μεγάλες πληγές στην ελληνική κοινωνία και οικονομία» ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Όμως, από το τελευταίο τρίμηνο του 2018 και έπειτα η Ελλάδα θα επιταχύνει τα βήματα προς την ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά βεβαίως και την αποκατάσταση των αδικιών που προκλήθηκαν εντός της οκταετίας, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η ψήφιση των προαπαιτουμένων θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες και στις 22 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το προγραμματισμένο Eurogroup, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει την τελική συμφωνία και να δώσει το “πράσινο φως” στον ESM για την επόμενη εκταμίευση. Από εκεί και πέρα, με την τυπική ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα εισέρχεται στη νέα χρονιά με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και με μία ιεραρχημένη και επεξεργασμένη στρατηγική εξόδου από την οκταετή περιπέτεια, σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να συμπληρώσει: «Είναι δεδομένο ότι η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής προκαλεί παροξυσμό σε αυτούς που βλέπουν το ένα μετά το άλλο τα σενάρια αποσταθεροποίησης να καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων. Η αλήθεια είναι ότι το μοναδικό πράγμα που αποσταθεροποιείται με θαυμαστή συνέπεια τους τελευταίους μήνες στη χώρα είναι η πολιτική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για τους πλειστηριασμούς, που αναφέρονται στο πολυνομοσχέδιο για το οποίο υπουργοί κάνουν «μασάζ» σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε «υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου υπάρχουν απόψεις, αυτές λαμβάνονται υπόψη και η κυβέρνηση προχωρά», συμπληρώνοντας ότι «το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει υιοθετήσει ποτέ μια επιθετική πολιτική για την είσπραξη των οφειλών προς αυτό. Αντιθέτως, λειτουργεί με μεγάλη επιείκια. Υπάρχουν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς».