X

Τσίπρας: “παράθυρο” ευκαιρίας για λύση στο Σκοπιανό

Σημείωσε ότι τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται με κραυγές και αφορισμούς, εξήρε τη στάση Ιερωνύμου και εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ant1news

"Παράθυρο" ευκαιρίας, ώστε να λυθεί οριστικά ένα ζήτημα που φορτώθηκε στη χώρα από το 1992, "βλέπει" ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τον "πυρετό" των διαβουλεύσεων για το Σκοπιανό, οι οποίες θα συνεχιστούν και στο Νταβός μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός, λίγο μετά το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δουλεύει για να πετύχει το καλύτερο δυνατό σε μια διαπραγμάτευση που αρχίζει τώρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν".

Ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι "η ελληνική θέση είναι σαφής και είναι θέση ευθύνης", ότι "διεκδικούμε με αποφασιστικότητα την επίλυση του ζητήματος" και πως όμως "επίλυση σημαίνει κοινά αποδεκτή, σύνθετη ονομασία, έναντι όλων", επιπλέον μια βιώσιμη λύση που δε θα αφήνει κανένα περιθώριο αλυτρωτισμού ή ανιστόρητων διεκδικήσεων. Χαρακτήρισε θετικό ότι στη γειτονική χώρα βλέπουμε μια κυβέρνηση που εμφανίζεται αποφασισμένη να κάνει βήματα, για να επισημάνει όμως ότι μένει να το δούμε στη πράξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας την ομιλία του, σημείωσε ότι "τα εθνικά συμφέροντα δεν προασπίζονται ούτε με κραυγές ούτε με αφορισμούς και γραφικότητες, αλλά με νηφαλιότητα, με διαπραγματευτική ικανότητα, με προσπάθεια διεύρυνσης των διεθνών συμμαχιών μας στο εξωτερικό και με προσπάθεια διαμόρφωσης συναίνεσης και εθνικής ομοψυχίας στο εσωτερικό".

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα τη στάση του Αρχιεπισκόπου, "ο οποίος με τη χθεσινή του τοποθέτηση έστειλε ένα μήνυμα ομοψυχίας και νηφαλιότητας, όπως αρμόζει στη συγκεκριμένη συγκυρία". Άλλωστε, ο κ. Ιερώνυμος, σε σημερινή του συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο αναφερόμενος στο Σκοπιανό, τόνισε ότι το ζήτημα έχει κι άλλες παραμέτρους και μία παράμετρος είναι και η εκκλησιαστική.

Ωστόσο, η συνάντηση Τσίπρα - Ιερωνύμου, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αίσθηση έχει προκαλέσει δήλωση του Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι η Εκκλησία δεν δικαιούται να έχει λόγο για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων.

 

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για στάση εθνικής επιπολαιότητας αναφορικά με το ονοματολογικό και σημείωσε ότι "θα υποχρεωθεί πολύ γρήγορα, από την ίδια τη ζωή, από την εξέλιξη των πραγμάτων να πάρει θέση. Όσο δύσκολο κι αν είναι για αυτόν".

Πρόσθεσε δε ότι επιδεικνύει μια στάση εθνικής επιπολαιότητας, που "δεν τον αφορά αν η χώρα θα απελευθερωθεί από τα βάρη που της φόρτωσε η παράταξή του, αλλά το μόνο που τον νοιάζει είναι συγκρατήσει την ακροδεξιά του πτέρυγα και να παίξει παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης". Του καταλόγισε ότι δεν παίρνει θέση και κρύβεται: "Τη μια μιλάει για Βουκουρέστι, την άλλη στέλνει τους βουλευτές του στα συλλαλητήρια".

Ξημερώνει η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας

Στην τελική ευθεία για την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων βρίσκεται η χώρα, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας τις εργασίες της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί κρίσιμο ιστορικό ορόσημο για τη πορεία της χώρας και πως στην Ελλάδα ξημερώνει "η μέρα που η Ελλάδα θα επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης".

"Έχω επαναλάβει ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι το τέλος της διαδρομής, αλλά ένας κρίσιμος, απαραίτητος και ιστορικός κόμβος" τόνισε και υπογράμμισε ότι "η συνολική μας προσπάθεια, όμως, δεν αφορά μόνο το παρόν, αφορά και το μέλλον".

 

"Ναι, ήμασταν και εξακολουθούμε να είμαστε η Αριστερά της μάχης, των αγώνων, των κινημάτων, των ιδεών και των οραμάτων", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι "αποδεικνύουμε όμως ταυτόχρονα ότι στις δύσκολες συνθήκες διακυβέρνησης της Ελλάδας, είμαστε η Αριστερά της ευθύνης".

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι τα δύο αυτά κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο μέχρι το 2014, "όσο και αν κρύφτηκαν πίσω από τις ακρότητες πολλές φορές των δανειστών, δεν μπορούν να κρύψουν ούτε μία στιγμή την πολιτική και ιδεολογική τους ταύτιση με το νεοφιλελεύθερο σοκ της περιόδου 2010-2014. Το σοκ των 65 δισ. λιτότητας και της απώλειας 25% του ΑΕΠ". "Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση η απόπειρα εξαπάτησης του 2014, με την εικόνα πραγματικής ανάκαμψης του 2018", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρθηκε εν περιλήψει στη βελτίωση των βασικών οικονομικών μεγεθών στην τελευταία τριετία και τους κοινωνικούς τομείς στους οποίους έδωσε προτεραιότητα η κυβέρνηση. "Όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες καταγράφουν βελτίωση. Η χώρα κλείνει το '17 με πραγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης που αναμένεται να μεγεθυνθούν περαιτέρω τη νέα χρονιά", είπε.

"Η χώρα για να βγει από τα μνημόνια, χρειαζόταν μια κυβέρνηση με σθένος και αξιοπιστία, όχι μια αντιπροσωπεία των καλομαθημένων ελίτ που μοναδικό της κριτήριο, ήταν η διαφύλαξη των προνομίων της ίδιας, αλλά και της ολιγαρχίας που εκπροσωπούσε και εκπροσωπεί" σημείωσε, αναφέροντας ότι η πολιτική δύναμη που ήταν αναγκαία, που θα πάλευε, θα έπαιρνε δύσκολες αποφάσεις αλλά με σχέδιο και αρχές, ήταν η Αριστερά.

 

"Και σήμερα", τόνισε, "οι επιλογές που κάναμε, μέσα στο πεδίο της μάχης, δικαιώνονται. Μαζί τους δικαιώνονται και οι αποφάσεις που πήρε ο ελληνικός λαός". Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι "αποδεικνύεται περίτρανα ότι το τέλος αυτής της σκληρής περιόδου, είχε προϋπόθεση τη μεγάλη πολιτική αλλαγή του 2015". Τόνισε ότι "ήταν τελικά, προϋπόθεση η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση της χώρας, για να έρθει το τέλος των μνημονίων" και σχολίασε πως "αυτό είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη δυσανεξία στους πολιτικούς μας αντιπάλους".

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι απαντήσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταμνημονιακή εποχή "είναι διαμετρικά αντίθετες με τις απόψεις της αναχρονιστικής δεξιάς του κ. Μητσοτάκη". Είπε ότι η ΝΔ βλέπει καθημερινά "να ηττώνται το ένα μετά το άλλο τα σχέδια αποσταθεροποίησης και να μην πιάνει η πρωτοφανής προπαγάνδα καταστροφολογίας", μια παράταξη που κάθε μέρα που περνά, όπως πρόσθεσε, αποδεικνύει τις τρεις όψεις της πολιτικής της ύπαρξης: κοινωνική αναλγησία, πολιτικός τυχοδιωκτισμός, ηθικό μειονέκτημα.

Πρόσθεσε όμως ότι πρόβλημα δεν έχει μόνο η ΝΔ, αλλά ότι υπάρχουν και "άλλοι, μαθημένοι στην προστασία και την ασυλία που τους παρείχε το παλιό πολιτικό σύστημα, που αγχώνονται", που μιλούν άπταιστα ελληνικά και δεν μένουν στις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο, "αλλά κρύβονταν και αυτοί πίσω από τις απαιτήσεις των δανειστών". "Όταν όμως οι δανειστές πάψουν να αποτελούν το άλλοθι, τότε οι μάσκες θα πέσουν", είπε, για να τονίσει πως πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι "την προδιαγεγραμμένη πορεία εξόδου από τα μνημόνια, δεν μπορεί να τη διακόψει κανένας"."Όσα εμπόδια και να ορθωθούν, δεν είναι ικανά να τη σταματήσουν", σημείωσε.

Για το ζήτημα της φορολογίας στη μεταμνημονιακή εποχή ανέφερε ότι ήδη έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένες ελαφρύνσεις, από τα αντίμετρα που περιλαμβάνονταν στη δεύτερη αξιολόγηση, για να προσθέσει ότι "όμως σίγουρα δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί". Σημείωσε από εκεί και πέρα: "είναι στις προτεραιότητες μας, να εξετάσουμε τρόπους ώστε η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που δεδομένα θα έχει θετική επίπτωση και στα προσδοκώμενα έσοδα, να αποτυπωθεί και σε μια σειρά θετικών παρεμβάσεων στο φορολογικό, στοχεύοντας όμως κυρίως στα μεσαία και χαμηλά στρώματα που το έχουν πραγματικά ανάγκη".

ΝΔ: ο κ. Τσίπρας αντιμετωπίζει ανεύθυνα και επιπόλαια τα εθνικά θέματα

"Ο κ. Τσίπρας μίλησε επί μια ώρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που έχουν οι πολίτες: Υπάρχει ή όχι ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό" τονίζει η ΝΔ, σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

"Από το γεγονός ότι δεν απάντησε σε αυτό το βασικό ερώτημα, αλλά και από το σύνηθες διχαστικό ύφος του, γίνεται ξεκάθαρο ποιος αντιμετωπίζει ανεύθυνα, επιπόλαια και τυχοδιωκτικά ακόμη και τα εθνικά θέματα" σημειώνει η ΝΔ και προσθέτει:

Υ.Γ.: Καθώς ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε και πάλι τον κ. Μητσοτάκη ως εν ενεργεία πρωθυπουργό του συνιστούμε να κάνει απλώς λίγη υπομονή.