X

Σήμερα Υπουργούς και ΠτΔ και αύριο αρχηγούς ενημερώνει ο Τσίπρας

Μίνι υπουργικό στο Μαξίμου, μετά την κατ'ιδίαν συνάντηση με Καμμένο. Το απόγευμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αύριο η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.

Ant1news

Ενημέρωση για τις εξελίξεις που προέκυψαν στο ζήτημα του Σκοπιανού κατά το ταξίδι του στο Νταβός  πραγματοποιεί από το πρωί ο Πρωθυπουργός, ο οποίος ήδη είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

Ακολούθησε μίνι υπουργικό συμβούλιο όπου συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στο Νταβός, τόσο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όσο και στο περιθώριο του, και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ.

Στις 18:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Αύριο ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, σε κατ’ιδίαν συναντήσεις που θα έχει μαζί τους.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα παραβρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Κύκλοι του ωστόσο σημείωναν ότι «είναι αργά για ενημέρωση», εκτιμώντας ότι η συνάντηση θα έχει μικρή διάρκεια. Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 το πρωί.

Η Φώφη Γεννηματά, αποδέχθηκε επίσης την πρόσκληση και θα βρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου αύριο στις 12:30. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ωστόσο, επιμένει στη σύγκληση συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς όπως τονίζει δεν υπάρχει σύμπνοια στους κόλπους της κυβέρνησης, απέναντι στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της Φ.Γεννηματα, ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί της και της είπε ότι θέλει να την ενημερώσει για το «Σκοπιανό». Η απάντηση της κυρίας Γεννηματά ήταν ότι «ζητώ συμβούλιο πολιτικών αρχηγών γιατί δεν έχεις εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνηση σου. Θεωρώ ότι ακολουθείς μυστική διπλωματία και με όσα κάνεις διχάζεις τους Έλληνες».

Ανακριβείς διαρροές υποτιθέμενων διαλόγων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καταλογίζει στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κυβερνητικός αξιωματούχος «πριν ακόμα προσέλθει στο Μέγαρο Μαξίμου για ενημέρωση».

Ο ίδιος σχολιάζει ότι θα πρέπει η κ. Γεννηματά να βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική δυσκολία, «λίγο περισσότερη εθνική υπευθυνότητα σε τέτοια συγκυρία δεν θα έβλαπτε» είπε.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 13:30 και στην συνέχεια θα δει τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στις 15:00.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, έχουν προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας για την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα καθορίσουν τη στάση τους στο Σκοπιανό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Λεβέντης, η συνάντηση με τον οποίο θα γίνει στις 17.30, θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και την διεξαγωγή προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διπαραγματεύσεις με την πΓΔΜ.

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται από το περιβάλλον του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, ο κ. Λεβέντης αναμένεται να δηλώσει στον πρωθυπουργό ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν θεωρεί «προαπαιτούμενο» για το όνομα την αλλαγή Συντάγματος της γείτονας χώρας, γιατί, όπως λέει σε συνομιλητές του, «η πΓΔΜ δεν είναι αξιόπιστη χώρα και ανά πάσα ώρα μπορεί μία άλλη κυβέρνηση να αλλάξει και πάλι το Σύνταγμα εις βάρος της Ελλάδας».

Ο Ζόραν Ζάεφ, από την πλευρά του, έχει συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια, επίσης για αύριο.