X

Μαξίμου: δεν ήταν “σεισμός” το συλλαλητήριο – τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με φανατισμό

Ολομέτωπη επίθεση στην ΝΔ. Τι λέει για την διαπραγματευτική τακτική. "Πυρά" κι απο τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση της ΝΔ.

Ant1news

«Το συλλαλητήριο για το ονοματολογικό συγκέντρωσε, όπως αναμενόταν, αρκετές χιλιάδες πολιτών στο Σύνταγμα. Ο «σεισμός» και τα εκατομμύρια διαδηλωτών που φαντάστηκαν οι διοργανωτές και ο κ. Σαμαράς με τον κ. Μητσοτάκη, που ήθελαν να καπηλευθούν το συλλαλητήριο, παρέμειναν ευσεβείς πόθοι. Ας λύσουν μεταξύ τους τα εσωκομματικά τους», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Μαξίμου, για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό.

Σύμφωνα με την Κυβέρνηση, «η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, που το παρακολούθησε από τους τηλεοπτικούς του δέκτες, ανεξαρτήτως απόψεων συγκλίνει στην εκτίμηση ότι τα μείζονα θέματα της εξωτερικής πολιτικής δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με οδηγό το φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».

«Γνώμονας της κυβέρνησης είναι το πατριωτικό συμφέρον, η μετριοπάθεια, η σύνεση και η επιμονή σε καθαρές θέσεις με στόχο τη συνεργασία, τη συνεννόηση και την συνανάπτυξη. Αυτή την στάση θα τηρήσει αταλάντευτα η ελληνική κυβέρνηση με πατριωτική ευθύνη γιατί κάθε άλλη μόνο σε εθνικές ήττες μπορεί να καταλήξει», καταλήγει το Μαξίμου.

Στην ίδια γραμμή ήταν και η πρώτη κυβερνητική αντίδραση για το συλλαλητήριο από τον Νίκο Κοτζιά.

Σε διαφορετική γραμμή ήταν το tweet του Υπουργού Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για "ενότητα των Ελλήνων που δεν μπορεί να αμαυρωθεί από ακραίους". " Το σημερινό συλλαλητήριο ήταν η ψυχή των Ελλήνων, ανεξάρτητα από τα κόμματα, που κανένας δεν μπορεί να μη σεβαστεί".

 

Στα πυρά του Μαξίμου απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι "ο Αλέξης Τσίπρας περιφρόνησε τα πατριωτικά αισθήματα των πολιτών" και σημειώνοντας ότι  "η σημερινή έκφραση εθνικής υπερηφάνειας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα από κάθε γωνιά της χώρας δεν είχε κομματικό χρώμα".

Στον απόηχο της εκτίμησης της ΕΛΑΣ για συμμετοχή 140.000 πολιτών στο συλλαλητήριο, ενώ οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 1.500.000 πολίτες, ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση Κυβέρνησης -αντιπολίτευσης, ιδίως μέσω των social media, με χαρακτηριστικές αναρτήσεις αυτές του Αντιπροέδρου της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη και του Αν. Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο οποίος άφησε αιχμές και κατά του Μίκη Θεοδωράκη.

 

 

Στο ίδιο μήκος κύματος με την Κυβέρνηση, με ολομέτωπη επίθεση κατά της ΝΔ, κινείται και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «το σημερινό συλλαλητήριο διέψευσε πλήρως τις προσδοκίες των διοργανωτών του, οι οποίοι όλες τις προηγούμενες μέρες ανέβασαν πολύ ψηλά τον πήχη της μαζικότητας, συνεπικουρούμενοι από μια μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ, που λειτούργησαν ως χορηγός επικοινωνίας του».

Στρέφοντας βέλη προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Κουμουνδούρου αναφέρει ότι «η στάση του στο ζήτημα αποτελεί μνημείο υποκρισίας και ανευθυνότητας, καθώς δεν τολμά να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο ξεκάθαρη θέση για το θέμα της ονομασίας, παρόλο που κατά το πρόσφατο παρελθόν το διαχειρίστηκε η ΝΔ ως κυβέρνηση», ενώ η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει «ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της γείτονος χώρας. Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια αποτελεί το ισχυρότερο εχέγγυο για την εξασφάλιση των εθνικών συμφερόντων και εκφράζει το αίτημα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για ένα μέλλον πέρα από αδιέξοδους και ανώφελους απομονωτισμούς».