X

Τσίπρας: ανεύθυνη και θρασύδειλη η στάση της Τουρκίας

Αυστηρό μήνυμα στη γειτονική χώρα έστειλε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Ant1news

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται ούτε να επιτρέψει, ούτε να ανεχθεί αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητάς της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια», είναι το αυστηρό μήνυμα που έστειλε προς την Τουρκία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ, με ισχυρό περιφερειακό ρόλο και διεθνείς συμμαχίες, μία χώρα που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Σίγουρα κάποιους αυτό τους ενοχλεί. Τους ενοχλεί η αναβαθμισμένη θέση της Ελλάδας στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Όμως θα πρέπει να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή επιβάλλει τον απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της περιφερειακής συνεργασίας».

 

Εστιάζοντας στον κρίσιμο για τη χώρα ρόλο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «βρίσκεται καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά μας, με ισχυρή παρουσία, σε στενή συνεργασία με την FRONTEX, η οποία διεξάγει την πιο μεγάλη της επιχείρηση, στο Αιγαίο», υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για τα σύνορα μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπ’ όψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν στοιχειώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, παρατήρησε: «Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στρέφεται ενάντια ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόσφατο περιστατικό κοντά στα Ίμια, ήταν αποτέλεσμα μιας απολύτως ανεύθυνης στάσης της Τουρκίας, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Στις κρίσιμες στιγμές η επίδειξη ψυχραιμίας δεν συνιστά μόνο στάση ευθύνης αλλά και στάση γενναιότητας. Αντιθέτως, η θρασύτητα και η προκλητικότητα δεν αποτελεί μονάχα στάση ανευθυνότητας, αλλά και στάση θρασυδειλίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

 

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κυβερνήτη και το πλήρωμα του σκάφους “Γαύδος”, το οποίο εμβολίστηκε από τουρκική ακταιωρό στην περιοχή των Ιμίων, για την ψυχραιμία με την οποία διαχειρίστηκαν το επεισόδιο. «Επέδειξες ψυχραιμία και η ψυχραιμία είναι γενναιότητα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σε ανάρτηση που έκανε στο twitter, o Αλέξης Τσίπρας έγραψε «Είμαστε ευγνώμονες στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που με γενναιότητα και αυτοθυσία υπερασπίζονται τα σύνορα της χώρας».

 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην προσφορά του Λιμενικού Σώματος στο Προσφυγικό. «Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι που κινδύνευαν στη θάλασσα διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα» είπε, εξαίροντας τη μεγάλη προσπάθεια των λιμενικών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

 

Τόνισε μάλιστα, ότι την ώρα που κάποιες άλλες χώρες έκλειναν σύνορα και έκτιζαν τείχη, οι άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, έδιναν ένα μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Προειδοποίηση Καμμένου για "ατύχημα" στο Αιγαίο

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά την Σύνοδο, των  Υπουργών Αμύνης της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «είχα τη δυνατότητα να συναντήσω και να συνομιλήσω για αρκετή ώρα με τον Υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Στρατηγό Μάτις και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, στους οποίους εξέθεσα την τελευταία προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην περιοχή των Ιμίων, των ελληνικών νησιών, και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων».

 

“Παγώνει” ο διάλογος για το Κυπριακό εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων

Οι τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας επιβεβαιώνουν την ορθότητα των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι στη συνάντησή του με την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανέπτυξε τις γνωστές του ιδέες για το πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας διάλογος στο Κυπριακό, που να έχει πραγματικές προοπτικές θετικής κατάληξης. «Νοουμένου» πρόσθεσε «ότι η Τουρκία θα τερματίσει τις ενέργειες, που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες».

 

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα - τουρκική φρεγάτα έφτασε στον Καφηρέα!

Νέα πρόκληση της Άγκυρας λίγα 24ωρα μετά το επεισόδιο στα Ιμια, καθώς έχουν στείλει από το πρωί τη φρεγάτα Barbarοs στον Καφηρέα.

Η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» παρακολουθεί το τουρκικό πλοίο από την πρώτη στιγμή αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στα δύο πλοία βρίσκεται το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Ross!

 

Μητσοτάκης: κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις

«Κάποιοι έσπειραν ψεύτικο πατριωτισμό και θερίζουν εθνικές υποχωρήσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στρέφοντας τα πυρά του στην κυβέρνηση με φόντα την ένταση στο Αιγαίο.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος είπε ότι οι πολίτες έχουν και γνώση και άποψη για τους πολίτικους προϊσταμένους των δύο υπουργείων που χειρίζονται τα εθνικά θέματα.

Μάλιστα, σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος παρατήρησε ότι «σοβαρή εξωτερική πολιτική με στολές παραλλαγής δεν γίνεται, δεν είναι καρναβάλι όλο τον χρόνο».

Αναφορά στην κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Κύπρο, κάνει και η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων, ότι " Η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της στο Αιγαίο και την Κύπρο καταπατώντας τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, αμφισβητώντας απαράδεκτα τα Ελληνικά κυρίαρχα δικαιώματα στα Ίμια. H αδράνεια και η χαλαρότητα με την οποία η Κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα δεν εξυπηρετεί τα Εθνικά μας συμφέροντα.

Αποδεικνύεται δε τώρα, ότι δυστυχώς η κυβερνητική προχειρότητα είχε ως τελικό αποτέλεσμα η επίσκεψη Ερντογάν να έχει αρνητικές συνέπειες για τα ελληνικά συμφέροντα".

«Τα συγχαρητήρια του πρωθυπουργού στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος δε θα πρέπει να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει το Λιμενικό Σώμα σε μέσα, υποδομές, κονδύλια, στήριξη του προσωπικού, προκειμένου να ανταποκριθεί στα ζητήματα έρευνας - διάσωσης και διαφύλαξης του θαλάσσιου πλούτου της χώρας, τα οποία αξιοποιούνται απ’ την τουρκική πλευρά για τους δικούς της σκοπούς και για να εγείρει διεκδικήσεις. Πολύ περισσότερο δε θα πρέπει να κρυφτεί το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αναγορεύσει σε εγγυητή της ασφάλειας στο Αιγαίο το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελούν παράγοντες αστάθειας, όπως αποδεικνύουν άλλωστε και οι σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ, για το πρόσφατο επεισόδιο στα Ίμια, παίζοντας το ρόλο “Πόντιου Πιλάτου”», σχολίασε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Σοκάρει η μαρτυρία για τον εμβολισμό στα Ίμια: οι Τούρκοι ήθελαν νεκρούς!

Συγκλονίζει η μαρτυρία μέλους του πληρώματος του πλοίου του Λιμενικού Σώματος “Γαύδος”, που έζησε τις δραματικές στιγμές στα Ίμια όταν τουρκική ακταιωρός, ενώ έκανε επικίνδυνους ελιγμούς, εμβόλισε το ελληνικό πλοίο.

 

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, ο Τούρκος κυβερνήτης με πρόσω ολοταχώς έπλευσε προς το ελληνικό σκάφος «στοχεύοντας» ακριβώς στη μέση! Ο κυβερνήτης του ελληνικού σκάφους, που ήταν “ακίνητο”, αντιλήφθηκε τις προθέσεις του και λίγο πριν γίνει ο εμβολισμός έδωσε εντολή για πρόσω ολοταχώς. Έτσι δέχτηκε το χτύπημα στην πρύμνη και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

«Ήθελαν νεκρούς! Αν μας είχε πετύχει στην μέση θα είχαμε θύματα. Δόξα τω Θεώ είμαστε καλά», δήλωσε το μέλος του πληρώματος του “Γαύδος”.

 

Η Άγκυρα όχι μόνο αρνείται να κάνει οποιαδήποτε κίνηση καλής θέλησης, αλλά προχωράει και στην κατασκευή στρατιωτικής εγκατάστασης απέναντι από τις βραχονησίδες.

Ουσιαστικά οι Τούρκοι στήνουν ένα προπύργιο προς ενίσχυση των σκαφών τους, που προσπαθούν να θέσουν σε κλοιό τα Ίμια και μάλιστα σε μια περίοδο, που από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του τουρκικού ΥΠΕΞ οι βραχονησίδες αναφέρονται ως τουρκικό έδαφος!

 

Στην Άγκυρα μεταβαίνει σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και το πρωί της Παρασκευής με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Εν τω μεταξύ, ο κομάντο που πρωταγωνίστησε, από πλευράς Τουρκίας, στην κρίση των Ιμίων το 1996, Αλί Τουρκσέν, ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής σήμερα με το εθνικιστικό κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ “Καλό Κόμμα”, σχολιάζοντας τη νέα κρίση γύρω από τις βραχονησίδες, υποστήριξε προκλητικά ότι «οι Έλληνες έχουν στρέψει τις κάννες τους εναντίον μας, κάτω από τη μύτη μας».