X

Τσίπρας σε Ερντογάν: ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου, αλλά υπάρχουν όρια

«Η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου πρέπει να είναι “κόκκινη γραμμή” για ΕΕ, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας

Ant1news

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με συνεχείς παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών – μελών της Ε.Ε., υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι έθεσε τόσο στη Σύνοδο -από κοινού με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη-, όσο και στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας και παραβατικότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ενώ ενημέρωσε τους εταίρους για το περιστατικό στα Ίμια. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών, οφείλει να είναι κόκκινη γραμμή για την ΕΕ, αλλιώς δεν μπορούμε να μιλάμε για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας, ή του διεθνούς ρόλου της ΕΕ.

Υπογράμμισε δε την ουσιαστική στήριξη που έλαβαν τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης όπως κατέδειξε και η δήλωση του προέδρου Τουσκ μετά το πέρας της Συνόδου.

"Το επόμενο διάστημα η 'Αγκυρα πρέπει να λάβει πάρα πολύ σοβαρά υπόψη της ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, όπως είναι και η Τουρκία (μέλος του ΝΑΤΟ), συνεπώς αυτή η λογική της προκλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά, αποδυναμώνει την ίδια την Τουρκία", πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Παράλληλα σημείωσε ότι εμείς "θα κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι υπάρχουν όρια".

Η ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM δεν περνά από την Άγκυρα

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ονοματολογικό της FYROM είπε πως "Εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε πει την πάσα αλήθεια,. δεν μας πιέζει κανείς, δεν βιαζόμαστε, είναι δική μας πρωτοβουλία να λύσουμε ένα πρόβλημα που επιβαρύνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, ιδιαίτερα όταν έχει να αντιμετωπίσει υπαρκτούς κινδύνους"

Τόνισε ότι πρέπει να λυθεί με μια λύση βιώσιμη σταθερή που θα εδράζεται σε στέρεα θεμέλια και γι' αυτό πήρε την πρωτοβουλία να συναντήσει τον Ζ. Ζάεφ στο Νταβός και να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

Διευκρίνισε όμως ότι  για τη γείτονα χώρα είναι υπαρξιακής σημασίας η ευρωπαϊκή προοπτική της και πως "ως εκ τούτου αν κάποιοι πρέπει να βιάζονται, δεν είμαστε εμείς αυτοί". Στόχος να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Για εμάς θα είναι θετικό. Για τη γειτονική χώρα, όμως, είναι ζωτικής σημασίας. Η ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM δεν περνά από την Αγκυρα, περνά από την Αθήνα, ας το καταλάβουν αυτό οι γείτονές μας ,ανέφερε ο πρωθυπουργός.