X

Παρέμβαση Γκουτέρες στην Τουρκία για τους Έλληνες αξιωματικούς ζήτησε ο Τσίπρας

Άγνωστο πότε θα γυρίσουν, λέει ο Κοτζιάς. Τις αντοχές της Αθήνας "δοκιμάζει" η Άγκυρα. "Ασπίδα" των ΗΠΑ στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Κατά τη συνομιλία τους συζήτησαν για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ΓΓ του ΟΗΕ για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την πΓΔΜ αλλά και για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ. 

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το συμβάν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών  στην Ελλάδα. 

Εν τω μεταξύ, στην σύσκεψη του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου στο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η υπόθεση "χρειάζεται προσεκτικούς χειρισμούς και υπομονή. Η Τουρκία αργά ή γρήγορα θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθορειακό συμβάν, είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της". 

Πάντως, προβληματισμένοι εμφανίζονται οι βουλευτές που μετείχαν στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής, εκτιμώντας πως από την ενημέρωση Κοτζιά προκύπτει πως είναι απροσδιόριστος ο χρόνος λήξη του θέματος με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

«Είναι η πρώτη φορά που από τα ροζ συννεφάκια η χώρα προσγειώνεται κατευθείαν στο έδαφος με πληθώρα πιέσεων και προβλημάτων», σχολίασε μάλιστα, βουλευτής, ενώ συνάδελφος του ανέφερε πως ίσως διαρκέσει κι έναν χρόνο η υπόθεση με τους δύο στρατιωτικούς που κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Μετά τη διορία τριών εβδομάδων που ζητούν Τούρκοι εμπειρογνώμονες για τον έλεγχο των κινητών των δύο στρατιωτικών, ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε πως θα ζητηθεί να σταλεί από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος για τον έλεγχο των κινητών.  

Διαβάστε ακόμη:

-Μηνύματα από τις Βρυξέλλες στην Τουρκία για το θέμα με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

-Ντόγκαν: οι Έλληνες στρατιωτικοί μπήκαν 253 μέτρα μέσα στην Τουρκία

-Μαξίμου: να μην μετατραπεί σε διπλωματικό επεισόδιο η σύλληψη των Ελλήνων στρατιωτικών

 -Μητσοτάκης: η Κυβέρνηση υποτίμησε το περιστατικό με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς

-Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πατέρας του στρατιωτικού που συνελήφθη στον Έβρο

-Παυλόπουλος: Η Τουρκία έχει χρέος να σέβεται στο ακέραιο το Διεθνές Δίκαιο

-“Πόλεμος νεύρων” από την Τουρκία για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς