X

Τζανακόπουλος: κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει “ατύχημα” με την Τουρκία

Πρώτο μέλημα η επιστροφή των δυο στρατιωτικών. Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι τα γεγονότα στην Τούμπα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ant1news

«Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των δυο στρατιωτικών το συντομότερο δυνατόν και παίρνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε, πάντως, πως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ενδεχόμενο “ατυχήματος” με την Τουρκία.  «Εργαζόμαστε για να μη γίνει κατι τέτοιο. Νομίζω πως πολύ σύντομα θα δείτε αποκλιμάκωση και από την πλευρά της Τουρκίας».

Πρόσθεσε, πως «αν η Τουρκία επιλέξει να κλιμακώσει, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε συγκεκριμένες πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες».

Παράλληλα υποστήριξε ότι η αναφορά Καμμένου περί “ομηρίας” έγινε μεταφορικά. Σχολιάζοντας, εξάλλου, την “ουδετερότητα” του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ εκτίμησε ότι δεν μπορούσε να πει κάτι διαφορετικό δεδομένου ότι το θέμα είναι στα χέρια της τουρκικής δικαιοσύνης και θα μπορούσε αυτό να θεωρηθεί ως παρέμβαση στο έργο της.

Τα έκτροπα στην Τούμπα

«Τα γεγονότα στην Τούμπα ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Είναι επεισόδιο που έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο βίας που σχηματίζεται εδώ και χρόνια, σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας ξυλοδαρμούς, επιθέσεις σε κατοικίες και περιπτώσεις εισβολής οπαδών σε αγωνιστικούς χώρους.

 

«Αποφασίσαμε να συγκρουστούμε με τα οργανωμένα συμφέροντα που για χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις είτε ανέθρεψαν είτε ανέχτηκαν», πρόσθεσε και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, μεταξύ αυτών η ανάθεση των υποθέσεων σε τακτικούς δικαστές.

«Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε σκληρές αποφάσεις»

«Εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως χρειάζονται περισσότερα μέτρα. Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε δύσκολες και σκληρές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου δίχως δεύτερες σκέψεις και αναλαμβάνοντας πλήρως το πολιτικό κόστος».

Με αφορμή την παρουσία στελεχών της FIFA σχολίασε ότι το πρωτάθλημα δεν θα ξεκινήσει ξανά αν δεν κατατεθεί ένα πλαίσιο που θα μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των αγώνων αλλά και τη γενική εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

 

Χαρακτήρισε καταδικαστέα την ενέργεια του Ιβαν Σαββίδη και απαντώντας στην κριτική ότι αδικούνται όλοι από την διακοπή του πρωταθλήματος σημείωσε ότι η απόφαση έχει ως στόχο να λυθεί ένα πρόβλημα που δεν προέκυψε την Κυριακή αλλά είναι συνέχεια μιας έκρυθμης κατάστασης στο ποδόσφαιρο για πολύ καιρό.

Εκτίμησε ότι «αν το πρωτάθλημα συνέχιζε χωρίς να συμβεί τίποτα, θα βλέπαμε άλλα περιστατικά», και συμπλήρωσε ότι σχεδόν το σύνολο των ΠΑΕ δεν δείχνει διάθεση να κινηθεί στην κατεύθυνση της εξυγίανσης. Υπάρχει μια γενικότερη νοοτροπία που θέλει για κάθε απόφαση της αθλητικής δικαιοσύνης να εμπλέκεται η κυβέρνηση. «Δεν παρεμβαίνουμε, τακτικοί δικαστές αποφασίζουν για την εφαρμογή των νόμων».

Επιστροφή στη διαπραγμάτευση

Παράλληλα έκανε εκτενή αναφορά στην υπόθεση Novartis και τα συμπληρωματικά στοιχεία που κατατέθηκαν στην Προανακριτική την Τρίτη και επεσήμανε ότι «αφού έγιναν μια σειρά προσπάθειες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης είτε με τη Novartis, είτε με τα εθνικά έχουμε επιστροφή στα της διαπραγμάτευσης». 

 

«Το Δ.Ν.Τ είπε χθες ότι η συζήτηση δεν έχει καν ξεκινήσει. Προς το τέλος της άνοιξης θα ανοίξει το θέμα της δημοσιονομικης πρόβλεψης για το 2019. Δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό ζήτημα για το 2019 θα προχωρήσουμε στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης και θα συζητήσουμε για τη ρύθμιση του χρέους» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.