X

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: σοβαρευτείτε και σταματήστε τις προκλήσεις!

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο και την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ant1news

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτούν και να σταματήσουν τις προκλήσεις», διεμήνυσε στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις… και όχι για ενδεχόμενο “θερμό επεισόδιο”.

Ερωτηθείς, πάντως, για τον φόβο ενός “θερμού επεισοδίου” στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας απάντησε εμφατικά: «Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα και μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του». Και συμπλήρωσε «μπορεί να θεωρούμε τους γείτονες μας ότι αρέσκονται σε προκλήσεις, ή ότι είναι φωνακλάδες και πολυλογάδες, αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους».

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε πως ελπίζει η Τουρκία θα αλλάξει τακτική και θα επανέρθει σε όρους καλής γειτονίας. «Θέλουμε το διάλογο, θέλουμε τη συνεργασία, θέλουμε την ειρήνη, αλλά ξέρουμε να διεκδικούμε και το δίκιο μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Επεσήμανε πως «ο τρόπος που έχουμε επιλέξει να διαχειριστούμε μια νευρικότητα από την άλλη πλευρά ήταν η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα».

«Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που μπορεί κάποιος να παίξει εύκολα μαζί της», διεμήνυσε με σαφήνεια ο Πρωθυπουργός.

 

Για τους Έλληνες στρατιωτικούς και τα τουρκικά δημοσιεύματα, είπε: «Όποιος επιχειρήσει να αξιοποιήσει ένα γεγονός, που είναι προφανές σε όλους ότι συνέβη εκ παραδρομής, να το χρησιμοποιήσει σε βάρος δύο χωρών, θα κάνει τεράστιο λάθος, θεωρώ ότι αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν τίποτα να προσθέσουν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις τοποθετήσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο Πρωθυπουργός είπε ότι μέσα σε μία Κυβέρνηση δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούν όλοι την ίδια ορολογία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν συμφωνούν.

 

Ο κ. Τσίπρας είπε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ζητώντας εγγυήσεις ότι το ζήτημα θα εγερθεί στη Βάρνα. Επίσης μαζί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, παρουσίασε την κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Αποκάλυψε, τέλος, πως κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, ο κ. Τσίπρας συζήτησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την επιθετικότητα της Άγκυρας στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο.