X

“Θωρακίζει” τα σύνορα σε Έβρο και νησιά το Υπουργείο Άμυνας (βίντεο)

Περίπου 7.000 μάχιμους στέλνει στις μονάδες που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία το ΓΕΕΘΑ. Σκληρή δήλωση Καμμένου.

Ant1news

Του Χρήστου Μαζανίτη

Στέλνει μήνυμα ετοιμότητας και εγρήγορσης προς την Τουρκία, σε μία περίοδο που είναι τεταμένες οι σχέσεις, ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος από την Ικαρία το πρωί της Μ. Τετάρτης, ανακοίνωσε την επάνδρωση στο προσεχές χρονικό διάστημα με 3.500 μόνιμους και στρατεύσιμους όλων των βάσεων και των φυλακίων στα νησιά και με επιπλέον 3.500 τα φυλάκια και τις βάσεις στα σύνορα του Έβρου.

Και δεν είναι τυχαίο καθόλου ότι η Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ) καταργείται και ιδρύεται η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον Στρατός και Ναυτικό στο Αιγαίο αποκτούν αυξημένη διασύνδεση και συντονισμό. Πλέον θα υπάρχει ανοιχτή γραμμή με το αρχηγείο Στόλου και οι από κοινού δράσεις θα εκτελούνται σε χρόνο μηδέν.

«Δεν λέω ότι έχουμε καταφέρει τα πάντα, αλλά έχοντας αντιληφθεί τις συνθήκες μεταφέρουμε συνέχεια προσωπικό στο Αιγαίο και στον Έβρο. Ήδη, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλοι 3.500, μόνιμο και στρατεύσιμο προσωπικό, θα μεταφερθούν στον Έβρο» κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Ικαρία προς τους Εθνοφύλακες του Τάγματος Εθνοφρουράς (ΤΕΘ) Αγίου Κυρίκου και της Δύναμης Ασφάλειας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας.

Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, ο κος Καμμένος παρακολούθησε εντυπωσιακή άσκηση με πραγματικά πυρά του Τάγματος Εθνοφυλάκων με την ΔΑΝ Ικαρίας.

Καμμένος: αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό

Σκληρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από την Ικαρία ο Πάνος Καμμένος. «Αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό», διεμήνυσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας ς ο οποίος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρακολούθησε κοινή άσκηση της Διοίκησης Άμυνας Νήσου (ΔΑΝ) Ικαρίας και του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Αγίου Κηρύκου.

 

Βίντεο – ντοκουμέντο: η Άγκυρα “παίζει” με τις ζωές των προσφύγων στο Αιγαίο

Μία ακόμη προκλητική ενέργεια της Τουρκίας σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Μ. Τετάρτης την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στη θαλάσσια περιοχή της νησίδας Πάσπαργος, ανοιχτά της Χίου.

Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που βρισκόταν στο σημείο, χωρίς να αποτρέψει νωρίτερα την είσοδο της λέμβου στην οποία επέβαιναν 53 άτομα στην ελληνική πλευρά, πέρασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και ξεκίνησε προκλητικές ενέργειες εναντίον του περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου 611 που επίσης βρίσκονταν στην περιοχή.

 

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο

Σε 31 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν τουρκικά αεροσκάφη τη Μ. Τετάρτη στο Βόρειο, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Συνολικά εννέα τουρκικά αεροσκάφη (τέσσερα F-16 τα οποία πετούσαν σε δύο σχηματισμούς, τρία CN-235 και δύο ελικόπτερα) προέβησαν σε 13 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Από τα παραπάνω αεροσκάφη, τα ζεύγη των F-16 προέβησαν σε οκτώ παραβιάσεις, και τα τρία CN-235 σε ακόμη 22. Τα τέσσερα τουρκικά μαχητικά ήταν οπλισμένα.

Γιλντιρίμ: η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, δεν μας ανησυχεί!

Συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων η Άγκυρα, επιμένοντας να ανεβάζει τους τόνους σε κάθε ευκαιρία, ακόμη και …δίχως αφορμή.

Σε ομιλία του στην Άγκυρα, για το Πρόγραμμα Συνοχής και Υπερπόντιας Εκπαίδευσης, ο Τούρκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μια μικρή χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «λίγο μικρότερη από την Κωνσταντινούπολη».

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ είπε «το 2022 είχαμε 76 πανεπιστήμια, σήμερα 186 και σύντομα θα έχουμε άλλα 10. Πρώτη είναι η Ελλάδα. Εμείς είμαστε δεύτεροι στον κόσμο στην προσβασιμότητα στα Πανεπιστήμια. Την Ελλάδα μην την λογαριάζετε, η Τουρκία…(γελάει), είναι μια χώρα όσο ένα βιλαέτι μας (νομός) σε τελική ανάλυση, έτσι δεν είναι; Είναι λίγο πιο μικρή από την Κωνσταντινούπολη. Όπως και να ΄χει, όσο η γειτονική χώρα είναι ήσυχη, δεν τρέχει τίποτα».