X

Συζήτηση Τσίπρα – Μακρόν για εθνικά θέματα και Συρία

Τι είπε ο Πρωθυπουργός για την Συρία και την στάση της Ελλάδας σε τυχόν στρατιωτική επιχείρηση. Τι είπαν για Τουρκία και Κυπριακή ΑΟΖ.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας στους τομείς της Οικονομίας, Ενέργειας και Άμυνας.  Επίσης συζήτησαν  για τις εξελίξεις στο Συριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό αλλά και τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ. 

Όπως σημείωναν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις διαπραγματεύσεις αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα και τις συζητήσεις με τα Σκόπια για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στον ρόλο και τις ενέργειες της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή και στην ενίσχυση της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας κατά την επόμενη περίοδο.

Συνομίλησαν και για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο και την ενεργοποίηση της ΤΟΤΑL.

Σε ό,τι αφορά στο Συριακό, ο Πρωθυπουργός καταδίκασε την χρήση χημικών όπλων,  τονίζοντας ό,τι απαιτεί αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την ΕΕ και ό,τι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση, με βάση τη σουηδική πρόταση.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δε θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση.