X

Το... “exit” της Ελλάδας σκιαγράφησαν Αλέξης Τσίπρας και Άνχελ Γκουρία

«Το exit είναι καλύτερο από το Grexit» είπε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. «Δεν χρειάζεται πλέον λιτότητα» τόνισε ο Πρωθυπουργός

Ant1news

Η παρουσία του Άνχελ Γκουρία στην Ελλάδα βρίσκει τη χώρα σε εξαιρετικά σημαντική καμπή, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης περιπέτειας, τόνισε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας θύμισε την πρώτη επίσκεψη του κ. Γκουρία τον Φεβρουάριο του 2015 και όπως είπε υπήρξε από τους ανθρώπους που πίστεψαν στην προσπάθεια να πετύχει η Ελλάδα δίκαιη ανάπτυξη.

Επεσήμανε ότι για τρία χρόνια η χώρα μας πέρα από την εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή με πλεονάσματα που αποτελούν «διαβατήριο» για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα έγινε πρωταθλήτρια χώρα του ΟΟΣΑ σε μεταρρυθμίσεις «κομβικές, δύσκολες αλλά αναγκαίες γιατί ανοίγουν προοπτικές».

 

«Συγκρουστήκαμε με βασικές παθογένειες της οικονομίας και καταφέραμε να φτάσουμε στο σημείο να δεχόμαστε από τον ΟΟΣΑ τα στατιστικά μεγέθη που αποδεικνύουν πως βρεθήκαμε σε εξαιρετικά θετικό σημείο. «Η ελληνική οικονομία δεν έχει πλέον ανάγκη από επιπλέον μέτρα επιβάρυνσης αλλά ελάφρυνση σε ότι αφορά τα μέτρα της λιτότητας και ένα σχεδιασμένο πλάνο συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και ελάφρυνσης της οικονομίας από περιττά βάρη (…) Δεν χρειάζεται επιπλέον λιτότητα, αυτό που χρειάζεται είναι να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για δίκαια ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός συζητήθηκε το πώς θα συνεχιστεί η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Σήμερα η συνεισφορά του Οργανισμού για την μεταμνημονιακή περίοδο θα είναι πιο ουσιαστική. «Έχουμε το δικό μας αναπτυξιακό σχέδιο, γνωρίζουμε ότι θα είναι διαρκής η μάχη για να αφήσουμε πίσω οριστικά ένα αποτυχημένο παραγωγικό μοντέλο, διεφθαρμένες νοοτροπίες και κατεστημένες δυνάμεις που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία».

Γκουρία: Το exit καλύτερο από το Grexit

Στην έκθεση βλέπεται αποτυπωμένες τις προσπάθειες και τις επιτυχίες σας, δήλωσε από την πλευρά του ο Α. Γκουρία. Όπως είπε ήταν ένα από τα πλέον φιλόδοξα πακέτα μεταρρυθμίσεων και αυτό άρχισε να καρποφορεί. Η Ελλάδα αναπτύσσεται, βελτιώνεται η απασχόληση ενώ οι εξαγωγές είναι πλέον ο κυριότερος μοχλός ανάπτυξης. Διαπιστώνουμε μια προσπάθεια σταθεροποίησης χωρίς προηγούμενο. Το θέμα δεν είναι μόνο εξυγίανση και σταθεροποίηση αλλά και πως θα συνδυαστεί με την ανάπτυξη.

Αντιμετώπισε θετικά στην απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει πέρυσι «κοινωνικό μέρισμα», ενώ σημείωσε ότι οι αγορές συνειδητοποιούν την προσπάθεια που έγινε και αυτό φαίνεται στη μείωση του spread των ελληνικών ομολόγων.

«Κανείς δεν μιλά για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά για την έξοδο από το πρόγραμμα. «Το exit είναι καλύτερο από το Grexit.. Εσείς επαναφέρατε την Ελλάδα πίσω από το χείλος του γκρεμού».

Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ μίλησε για τις προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά. Τόνισε πως το χρέος είπε πρέπει να εξεταστεί από τους πιστωτές. «Χάθηκε η ευκαιρία όταν επρόκειτο μόνο για ιδιωτικό χρέος και τώρα πρέπει να λάβουν υπόψη ότι η Ελλάδα έκανε όλες τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες».

 

Σημείωσε ότι με την κρίση οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 50% και πρέπει να ανακάμψουν, ενώ η ανεργία αν και μειώθηκε είναι υψηλή, ενώ αρκετές θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης.

Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο αφορά στην εξισορρόπηση της δίκαιης ανάπτυξης και ο ΟΟΣΑ θα συνεργαστεί με μεγάλη χαρά για να στηριχθεί αυτή η στρατηγική.

Εκτίμησε ότι με μεγαλύτερη ανάπτυξη η χώρα θα πετύχει ακόμα υψηλότερα πλεονάσματα και έτσι μακροπρόθεσμα το χρέος θα μπορεί να είναι περισσότερο βιώσιμο.

«Είστε σε πλατφόρμα απογείωσης, σε πολύ καλύτερη κατάσταση, έτοιμοι να εκτοξευτείτε», κατέληξε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

 

Όλα τα θέματα της οικονομίας συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση του Άνχελ Γκουρία με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, στον οποίο παρέδωσε την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ.  

Το ΚΚΕ σχολιάζοντας την συνάντηση Τσίπρα – Γκουρία, αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας καμαρώνει για τις αντιλαϊκές επιδόσεις της κυβέρνησής του μπροστά σε έναν εκπρόσωπο του διεθνούς κεφαλαίου, όπως είναι ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί εντύπωση, αφού ο κ. Τσίπρας, από δήθεν επικριτής της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, την οποία χαρακτήριζε ως “επιτομή του νεοφιλελευθερισμού”, έχει μεταλλαχθεί σε πρωτομάστορα των “μεταρρυθμίσεων” που τσακίζουν τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και οι οποίες θα συνεχιστούν και την επόμενη περίοδο».