X

Τζανακόπουλος: “κλειδώνουν” όλα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου

Μηνύσεις κατά εκδοτών προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κάνοντας λόγο για «εκβιαστικά δημοσιεύματα».

Ant1news

Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την «καθαρή» έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τόνισε πως η συγκεκριμένη προοπτική «δεν μπορεί καν να συγκριθεί με όσα διαφημίζονταν ως success story από την συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου που θεωρούσε έξοδο από το πρόγραμμα την πιστοληπτική γραμμή».

Όπως εξήγησε «η πιστοληπτική γραμμή της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου υπήρχε μόνο στην φαντασία της: Δεν είχε τεθεί ούτε καν ως σενάριο από τη μεριά των δανειστών οι οποίοι ήδη από τον Ιούνιο του 2014 θεωρούσαν ότι το 2ο πρόγραμμα είχε βγει αναντίστρεπτα εκτός πορείας».

Είπε επίσης ότι το αναπτυξιακό σχέδιο που παρουσίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Σόφιας χαιρετίστηκε από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, και υπογράμμισε πως καθορίστηκαν και οι ημερομηνίες σταθμοί για την ολοκλήρωση της δ' αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και τη συμφωνία για τη μεταπρογραμματική εποπτεία.

«Στόχος της κυβέρνησης να ελαφρύνει τους πολίτες»

Επεσήμανε, δε, ότι στις 14 Μαΐου έρχονται στην Αθήνα οι θεσμοί, όπου θα συζητηθούν τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης. Παράλληλα, όπως συμπλήρωσε, υπάρχει και το ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα, αλλά και για να συνεχιστούν μέτρα που ήδη ισχύουν, καθώς υπερκαλύπτονται οι δημοσιονομικοί στόχοι. Όπως πρόσθεσε, στόχος της κυβέρνησης είναι, στον βαθμό που το επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, να ελαφρύνει τους πολίτες.

Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε σε μερίδα του Τύπου ότι δεν πρόβαλε τις επισκέψεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, υπογραμμίζοντας πως οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα.

«Εκλογές το 2019»

Κατά τα άλλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και προέβλεψε ότι οι πολίτες δεν θα αποδεχθούν «την παλινόρθωση των πολιτικών κομμάτων τα οποία για δεκαετίες εξέθρεψαν ένα σύστημα διαφθοράς».

Σχολιάζοντας, τέλος, τις διαφωνίες μεταξύ βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, είπε ότι ορισμένες φορές ακούγονται απόψεις που ταυτίζονται με αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και κάλεσε όλους τους βουλευτές να είναι πιο προσεκτικοί.

Μηνύσεις κατά εκδοτών

Ο κ. Τζανακόπουλος διεμήνυσε, εξάλλου, ότι η κυβέρνηση «ούτε απειλείται, ούτε έχει συνηθίσει να συνομιλεί με όρους νύχτας» και προανήγγειλε μηνύσεις σε βάρος των Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Κουρτάκη, κάνοντας λόγο για «εκβιαστικά δημοσιεύματα». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει Κολομβία» και επανέλαβε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον κ. Μαρινάκη το βράδυ του Σαββάτου, ενώ έκανε λόγο για ταύτιση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον κ. Μαρινάκη.

Με προαναγγελία μήνυσης απάντησε στον Δημήτρη ΤΖανακόπουλο ο εκδότης της εφημερίδας "Παραπολιτικά". Ο Γιάννης Κουρτάκης έγραψε στ Twitter:

 

Πηγές της ΝΔ σχολίασαν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Είναι αδιανόητο και πρωτοφανές το γραφείο του πρωθυπουργού σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζει "ναρκέμπορο" οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη πριν αποφανθεί η δικαιοσύνη».

"Αδιανόητο είναι να λειτουργεί το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ως Γραφείο Τύπου του κ. Μαρινάκη", απάντησε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.