X

Τσίπρας: ανακάμπτει η χώρα και η οικονομία

«Η Ελλάδα από χώρα παρίας γίνεται παράδειγμα πολιτικής σταθερότητας και ανάκαμψης», τόνισε ο Πρωθυπουργός

Ant1news

«Καταφέραμε να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας, η οποία δεν αποτελεί, πλέον, συστημικό πρόβλημα για την Ευρωζώνη και από μέρος του προβλήματος γίνεται μέρος της λύσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό δείχνει και η πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από τα μνημόνια μετά από οκτώ χρόνια.

Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Τρίτη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η ομιλία του ήταν η τελευταία που διεξήχθη υπό τις συνθήκες μνημονίου και ταυτόχρονα η πρώτη που συμπίπτει με τη νέα μέρα και τη νέα κανονικότητα. Η χώρα μας και η οικονομία μας ανακάμπτει, είμαστε εδώ να διορθώσουμε τις αδικίες της κρίσης και να προχωρήσουμε προς την βιώσιμη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «οι δείκτες της οικονομίας είναι πάλι θετικοί. Η ανεργία μειώνεται σταδιακά, έχοντας υποχωρήσει κατά επτά μονάδες, οι εξαγωγές αυξάνονται, οι επενδύσεις ανακάμπτουν». «Αυτά επηρεάζουν και το οικονομικό κλίμα και την εμπιστοσύνη προς την χώρα», πρόσθεσε. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «δεν θεωρούμαστε πια διεφθαρμένη χώρα. Οι θεσμοί και ο ΟΟΣΑ χαιρετίζουν απερίφραστα αυτή την προσπάθεια. Αυτά θα αποτελέσουν το διαβατήριο για την έξοδο στις αγορές τον προσεχή Αύγουστο». 

Επιπλέον σημείωσε πως οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και διεμήνυσε: «να μην έχει κάνεις αμφιβολία για αυτό».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μιλώντας για μία λύση που προδιαγράφεται και είναι κάτι που ενισχύει την εικόνα της Ελλάδας και στο εξωτερικό».

Χαρακτήρισε «δύσκολη αλλά αναγκαία» τη διαπραγμάτευση και την προοπτική λύσης , τόνισε ότι «αυτή τη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση τη χειρίστηκε και συνεχίζει να τη χειρίζεται με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού, αλλά και και με αποφασιστικότητα και πίστη στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης».

Τόνισε ότι «είναι ακριβώς αυτή η στάση μας που διαμορφώνει μια νέα εικόνα για την Ελλάδα διεθνώς και ενισχύει το ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας σε μια περιοχή που στροβιλίζεται σε μια δύνη παράλληλων κρίσεων. Όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στην Ιταλία, αλλά και εδώ και αρκετό καιρό στην Τουρκία».

«Μέσω της εξεύρεσης λύσης προσπαθούμε να ενισχύσουμε και τον ευρύτερο ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων, μια προοπτική συνεργασίας η οποία θα ανακόψει και βλέψεις άλλων δυνάμεων στην περιοχή», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.